3 inpackningar med majsstärkelse för att skydda ditt hår från solen

3 inpackningar med majsstärkelse för att skydda ditt hår från solen
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2024

I den här artikeln delar vi några mycket användbara inpackningar med majsstärkelse som du kan använda för att skydda ditt hår från solen. Majsstärkelse är en effektiv ingrediens eftersom den har fuktgivande och närande egenskaper. När du använder denna produkt får du hår som ser ut som om du precis kommit ut från frisören.

Har vi fått din uppmärksamhet och du vill att ditt hår ska vara glänsande vackert hår trots ständig exponering för solen? Läs då vidare!

Varför ska du skydda ditt hår från solen?

Det första man kan säga är att hår beskrivs av vissa experter som ett mycket känsligt organ i kroppen. Solskydd är dock något vi ofta försummar i hårvården.

Enligt experter är fotoskydd, dvs skydd mot solens ljus, mycket viktigt. Solen påverkar också hårstrukturen och orsakar oxidation, missfärgning, svaghet och avbrutna hårstrån. Detta leder till att håret ser slitet och tråkigt ut, och med kluvna toppar.

Studier på håravfall hos kvinnor visar att en av de allmänna vårdåtgärder för att behandla håravfall är att undvika långvarig exponering för solen. Särskilt vid överdrivet håravfall blir dessutom huden på huvudet mer utsatt. Allvarliga brännskador kan uppstå, vilket förhindrar tillväxten av nya hårstrån.

Kosmetiska egenskaper hos majsstärkelse

En kosmetisk användning av majsstärkelse är inget nytt. Det anses vara en mycket effektiv hemmakur för hår och även för huden, tack vare dess egenskaper.

Det är återfuktande

Vetenskapliga artiklar påpekar att majs (som majsstärkelse kommer ifrån) innehåller proteiner med välkända fuktgivande egenskaper. Dessutom bidrar det till att ge volym och skydd till håret.

Dessa fuktgivande egenskaper kan förbättras genom att du blandar majsstärkelse med andra ingredienser som har liknande effekt. Ett exempel är mandelolja eller extra jungfruolivolja.

Balanserar fettet i hårbotten

Majsstärkelse som torrschampo för håret är ett urgammalt knep. Det hjälper till att eliminera överskott av talg eller olja. I det här fallet använder du stärkelsen utan några tillsatta ingredienser; du applicerar det enkelt genom att bara strö lite över håret och sedan massera in det i hårbotten.

Förutom att det har en rengörande effekt, ger det en skyddande film som skyddar håret från solen. Du får också mjukt, silkeslent och frissfritt hår.

Plattar ut håret

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis för att stödja denna egenskap hos majsstärkelse, kan vi konstatera att det är många som använder denna metod för håret eftersom de anser det vara effektivt. Vissa menar att en långvarig användning av majsstärkelse i lockigt hår, i kombination med andra produkter som bland annat kokosolja, hjälper till att platta ut håret.

3 inpackningar med majsstärkelse för att skydda ditt hår från solen

Nu när du vet fördelarna med att använda majsstärkelse för att ta hand om ditt hår, låt oss berätta om tre hårinpackningar du kan använda. Använd en inpackning i veckan, antingen allihop i tur och ordning, eller välj den som är lättast att förbereda.

1. Inpackning med naturliga oljor

För att skydda ditt hår från solen, tveka inte att använda denna hårinpackning med majsstärkelse och naturliga oljor. Den återfuktar och stärker hårstråna och förhindrar skador från UV-strålar. Notera!

Ingredienser

 • 2 msk kokosolja
 • 3 msk mandelolja
 • 1 msk majsstärkelse

Förberedelse

 1. Blanda alla ingredienser i en skål tills du har en slät kräm
 2. Applicera den över hela håret och hårbotten
 3. Låt inpackningen verka i 15 minuter
 4. Skölj med varmt vatten

2. Inpackning med ägg

För att förbereda en annan typ av inpackning majsstärkelse för att ta skydda ditt hår från solen, behöver du bara blanda majsstärkelse med några vanliga ingredienser som du säkert hat i skafferiet. Detta recept rekommenderas speciellt för dig som redan har skadat hår och lider av torrt hår.

Ingredienser

 • 3 msk majsstärkelse
 • 1 tsk d honung
 • 3 äggvitor
 • 2 liter vatten

Förberedelse

 1. Separera äggvitorna från gulorna och ställ åt sidan i en skål.
 2. Blanda vatten och majsstärkelse i en kastrull och låt koka upp på medelvärme.
 3. Rör om ofta tills det bildas en gelliknande konsistens.
 4. Stäng sedan av värmen och tillsätt blandningen i skålen med äggvitan.
 5. Tillsätt honungen och blanda väl.
 6. Applicera över hela håret och låt sitta i 45 till 60 minuter.
 7. Tvätta med rikligt med varmt vatten och använd ditt vanliga schampo för att neutralisera lukten av äggvita.

3. Torr inpackning som skyddar håret från solen

Förutom att hjälpa dig att skydda ditt hår från solskador, kommer denna torra majsstärkelseinpackning att återfukta och avlägsna överflödig olja. Samtidigt blir den en skyddsfilm du kan använda dagligen.

Ingredienser

 • 2 dl majsstärkelse
 • 1 dl bakpulver
 • 1 burk där du förvarar den torra inpackningen

Förberedelse

 1. Tillsätt ingredienserna i en skål och blanda de två ingredienserna mycket väl.
 2. Häll upp i en burk som du sedan kan använda för att strö över håret vid behov.
 3. Använd torrinpackningen dagligen. Du behöver inte tvätta ur den; bara applicera och kamma den genom håret.

Njut av friskt hår skyddat från solen!

Du kan använda majsstärkelseinpackningar en till två gånger i veckan för att skydda ditt hår från solen. Välj ut din favorit bland recepten ovan eller alternera dem som du tycker.

Kom ihåg att majsstärkelse innehåller vitamin A, B-komplex, C och E, som hjälper till att stärka varje hårstrå från djupet. Resultatet är ett glänsande, silkeslent hår med volym som är värdigt ett tidningsomslag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.