Ingefärsvatten mot migrän, matsmältningsbesvär & smärta
Ingefära är en aromatisk växt som har använts sedan urminnes tider för diverse kulinariska och medicinska användningar. Läs mer i artikeln för att ta reda på hur du kan använda ingefärsvatten mot flera olika krämpor.
Gingerol är den aktiva substansen i ingefära och anses ha antiinflammatoriska, smärtlindrande och antioxidativa effekter.
Roten är även rik på essentiella oljor, vitaminer och aminosyror. Dessa ger kroppen en rad olika fördelar, både internt och externt.
Nedan vill vi dela med oss av de huvudsakliga fördelarna och ett populärt recept på ingefärsvatten mot flera krämpor.
Ingefäras näringsegenskaper
Ingefärsrot är en stor källa till näringsämnen som kan användas för att skydda kroppen och bekämpa diverse sjukdomar.
Den innehåller essentiella oljor, såsom limonen, citronella och gingerol, som tillhandahåller en ansenlig mängd hälsofördelar.
Gingerol är den bästa dem alla, och det är också vad som ger roten sin kryddiga smak. Den är potent antiinflammatorisk och stödjer behandling av en rad olika sjukdomar, inklusive artrit och osteoartrit.
Den innehåller även vitamin C, B-vitaminer och mineraler såsom kalcium, krom, aluminium och fosfor.
Vi vill även påpeka att den innehåller linolsyra, aminosyror såsom niacin och tryptofan såväl som enzymerna proteas och zingibain.
Fördelar med ingefärsvatten mot olika krämpor
Ingefärsvatten är en läkande dryck som koncentrerar alla näringsämnen från roten och kombinerar dem med citron och honung.
Eftersom det skapar ett väldigt kraftfullt antiinflammatoriskt medel, som även är smärtlindrande och lugnande, rekommenderar är det bra att använda ingefärsvatten mot huvudvärk, migrän och stressorsakade spänningar.
Drycken kan bevisligen blockera effekterna från prostaglandiner, som är en substans som orsakar migrän genom att inflammera blodkärlen i hjärnan.
Det är även en utmärkt matsmältningstonic som passar perfekt för att bekämpa vanliga gastrointestinala problem, såsom gaser, smärta och dålig matsmältning.
Dess aktiva ingredienser stimulerar blodflöde och förebygger dessutom åderbråck och ådernät.
Det är en av de bästa naturliga kurerna mot led- och muskelsmärta, eftersom gingerol minskar inflammation och ger en lindrande känsla.
Att dricka en måttlig mängd varje dag bekämpar faktiskt symtom som associeras med reumatoid artrit, osteoartrit och andra kroniska inflammationstillstånd.
Och eftersom drycken har få kalorier är det ett hälsosamt alternativ för att snabba upp ämnesomsättningen och enklare går ner i vikt.
Hur man gör ingefärsvatten
Det är inte direkt en vetenskap att göra ingefärsvatten, och det kräver heller inte några kostsamma eller svårhittade ingredienser. Du kan hitta dem i närmsta matbutik.
Du får då en vätskesättande, antiinflammatorisk dryck som är perfekt för att lindra smärtor som dyker upp under dagen.
Ingredienser
- 5 matskedar färsk ingefära
- 750 ml vatten
- Saft från 1/2 citron
- 2 matskedar ekologisk honung
Instruktioner
- Ta den färska ingefäran och tvätta den väl. Riv den sedan med ett rivjärn.
- Koka upp vattnet och tillsätt därefter ingefäran.
- Låt stå på låg värme i två minuter.
- Pressa i citronen och tillsätt din ekologiska honung.
- Du kan dricka avkoket varmt eller låta det stå i kylskåpet för en sval, uppfriskande dryck.
- Drick 2-3 koppar om dagen.
Kontraindikationer
Trots att ingefärsvatten har många fördelar bör vi även nämna att det i vissa fall inte är rekommenderat att dricka det.
Du bör till exempel inte konsumera det om du har duodenalsår (sår i tolvfingertarmen), kolit eller Chrohns sjukdom. Då kan smärtan förvärras.
Det är heller inte bra att dricka det om du är gravid eftersom vissa beståndsdelar kan störa hormonbildningen hos fostret. Om du använder vattnet för att minska illamående är det bäst att tala med din barnmorska.
Du bör träffa en specialist om du tar läkemedel mot diabetes eller för cirkulationssystemet.
Många av ingefärans aktiva substanser kan påverka dessa typer av läkemedel.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM. https://doi.org/DOI 10.2320/jinstmet.71.570.
- Vásquez, O., Alva, A., & Marreros, J. (2001). Extracción y caracterización del aceite esencial de jengibre. Zengiber Officinali. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(11)70152-1.
- Tello, M. (2014). Estudio de las aplicaciones terapéuticas Del jengibre. Botanic.