Naturliga och effektiva huskurer mot liktornar

Naturliga och effektiva huskurer mot liktornar
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fötterna är sofistikerade strukturer. Den mänskliga foten är ett mirakel av ingenjörskonst som syftar till att klara av en hel del slitage, och tur är väl det med tanke på att våra fötter är de mest använda och överutnyttjade delarna av våra kroppar. De är väl utformade, men ibland blir all stress för mycket för dem – stress som kan yttra sig i form av liktornar.

De flesta vuxna har någon form av problem med sina fötter. De vanligaste klagomålen är liktornar och förhårdnader – hudområden som har hårdnat för att skydda fotens känsliga vävnad mot upprepad friktion och tryck. I den här artikeln vill vi därför erbjuda några huskurer mot liktornar och förhårdnader.

Huskurer från dina köksskåp

Bikarbonat mot liktornar

Ett av de bästa sätten att behandla liktornar och förhårdnader är att blöta fötterna i varmt vatten. Detta mjukar upp döda hudceller och hjälper till att läka dina fötter. Tillsätt tre matskedar bikarbonat i en hink eller balja och lägg dina fötter i blöt ett tag. Du kan också massera dina förhårdnader med en smet bestående av tre delar bikarbonat och en del vatten.

Kamomillte

Kamomillte för fötterna

Att blötlägga fötterna i utspätt kamomillte är lugnande och kommer tillfälligt ändra hudens pH för att torka våra svettiga fötter. Teet kommer att lämna fläckar på fötterna, men dessa tar du enkelt bort genom att gnugga med tvål och vatten.

Majsstärkelse

Strö lite majsstärkelse mellan tårna för att hålla området torrt och hindra huden från att försämras. Fukt kan förvärra förhårdnader och liktornar samt utgöra en grogrund för svampangrepp.

Ättika

Blöt en bomullstuss i ättika, lägg den på liktornen och förslut med ett förband. Låt det vara på hela natten. När du stiger upp, gnugga området med en pimpsten.

Huskurer från din byrå

Pimpsten

Pimpsten används för att skrubba kastruller och är även bra när det kommer till att vårda dina fötter. Efter blötläggning av fötterna i varmt vatten i 20 minuter, gnugga förhårdnader och liktornar med en pimpsten.

Huskurer från din frys

Is

Hårda förhårdnader kan vara särskilt smärtsamma. Om du har en stor förhårdnad på sulan av foten, sätt en påse med is på området. Detta kommer att hålla svullnaden nere och lindra smärtan något.

Huskurer från ditt kylskåp

Citronsaft

Citronsaft mot liktornar

Blanda ihop en smet bestående av en matsked citronsaft och fem eller sex krossade tabletter med acetylsalicylsyra. Applicera smeten på dina förhårdnader och svep in din fot i en plastpåse. Håll foten i påsen under tio minuter. Surheten kommer att mjuka upp förhårdnaden. När du har tagit bort påsen och smeten gnuggar du med en pimpsten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Murphy GA. Lesser toe abnormalities. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 83.
  • Morales, E., Garibay, A. R., & de Sousa, I. C. V. D. (2012). Hiperqueratosis epidermolítica. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.020
  • Aschner, J. L., & Poland, R. L. (2008). Sodium Bicarbonate: Basically Useless Therapy. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2007-2400

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.