Huskur med lera, vinäger och kål för att lindra bråck

Även om man alltid bör gå till en specialist för att få en diagnos kan den här naturliga huskuren lindra obehaget som uppstår vid bråck.
Huskur med lera, vinäger och kål för att lindra bråck

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2019

Om du lider av bråck och vill ha en huskur som kan lindra smärtan kan du blanda lera, vinäger och kål.

Lera, vinäger och kål är lätta att hitta och har alla anti-inflammatoriska egenskaper.

Vi kommer här att ta upp varför huskuren är så bra, och hur du kan tillreda den och använda den för att snabbt få lindring.

Vem behöver tänka på att behandla bråck?

Person med magvärk

Det finns olika typer av bråck och de kan vara mer eller mindre allvarliga. Symptomen kan också skilja sig från person till person. Det finns folk som inte ens känner av dem, medan andra kan ha väldigt ont.

De vanligaste typerna av bråck är ljumskbråck, navelbråck, bukväggsbråck och ärrbråck.

Man ska alltid gå till läkaren för att undersöka problemet, men man kan också vända sig till naturliga huskurer för att få lindring under tiden.

Om du har börjat märka av en klump någonstans på kroppen kan det vara så att du har bråck; speciellt om du känner av det efter att du har lyft något tungt.

Överarbete är en av de vanligaste orsakerna till bråck. Om du inte hinner gå till läkaren på en gång kan du redan nu använda dig av den här enkla men effektiva huskuren.

Naturliga huskurer

Vi kommer härunder att ta upp vilken verkan som lera, vinäger och kål har på kroppen.

Lera

Lera och pensel

Lera är en av världens äldsta huskurer, och den har länge använts för att behandla olika åkommor och för att naturligt lindra inflammation.

Leran är väldigt fördelaktig eftersom den absorberar både vatten och gifter. Den förser även kroppen med olika viktiga mineraler som absorberas genom huden.

 • Det är väldigt lätt att använda lera. Blanda bara lerpulvret med exempelvis vatten och applicera sedan på huden.
 • Låt torka och skölj därefter av med vatten. Eftersom leran absorberar gifter ska du inte återanvända samma lera en gång till.

Vinäger

Karaff med vinäger

Vinäger är en vätska som reglerar pH-värdet, stimulerar cirkulationen och minskar inflammation. Det blir ännu mer effektivt om man använder sig av specifikt äppelcidervinäger.

Du kan applicera vinäger på huden för att underlätta återhämtningen efter exempelvis en skada.

Vinäger innehåller dessutom många näringsämnen, som vitaminer, mineraler och enzymer. Det är därför bra om du regelbundet inkluderar den i kosten.

Kål

Kål i korg

Kål är väldigt bra för hälsan. Den är framförallt både anti-inflammatorisk och smärtlindrande, vilket gör att man kan använda den för att motverka bråck.

För att kunna använda dig av kålen måste du utvinna fytonäringsämnena. För att göra det kan du exempelvis mala bladen eller tillreda en juice som du applicerar med ett grötomslag. Du kommer dessutom må allmänt bättre genom att ha kål i kosten.

Hur man tillreder huskuren med lera, vinäger och kål

Ingredienser

 • 5 matskedar lerpulver
 • 3 matskedar vinäger
 • 2 dl vatten
 • 2 till 3 kålblad

Mängden du behöver kommer bero på hur stort det inflammerade området är. Du kan därför variera hur mycket du använder dig av så länge som du inte förändrar proportionerna.

Tillredning och applicering

 • Blanda lera, vinäger och vatten i en behållare. Använd helst en behållare och redskap av glas eller keramik till just den här huskuren. Undvik plast och metall eftersom dessa material har en tendens att motverka huskurens effekt.
 • Du kommer att få en krämig massa som du kan applicera direkt. Om den är för sörjig kan du lägga till lite mer lerpulver. Om den å andra sidan är för tjock lägger du till mer vatten.
 • Lägg kålbladen i kokande vatten i några sekunder precis innan du ska använda huskuren.
 • Applicera sedan massan på det inflammerade området. Lägg de kokade kålbladen över själva massan, och se till att du inte bränner dig.
 • Låt huskuren verka i en halvtimme eller tills leran har torkat.
 • Du kan upprepa behandlingen två till tre gånger per dag tills du börjar märka av en förbättring.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.