Hur ryggraden är kopplad till alla organ
Kroppen är ett av de mest mystiska fenomenen i världen. Den upphör aldrig att förundra oss med sina perfekt komponerade system och strukturer. Naturen har inte lämnat något åt slumpen, och ju mer vi lär oss desto säkrare blir vi, för nya kopplingar mellan kroppsdelar upptäcks varje dag. Det mest betydande exemplet är sättet som ryggraden är kopplad till organen i kroppen.
Det är överraskande eftersom ryggraden består av ben, men ändå påverkar organ och muskler, såsom lungor och hjärta. Tro inte för en sekund att denna koppling är slumpmässig. Man har upptäckt exakta punkter som är kopplade till väldigt specifika delar av vår anatomi.
Som du kan se är det ingen myt att den mänskliga kroppen är en nästintill perfekt maskin. Vi är ganska säkra på att den sitter på många fler hemligheter som kommer få oss att tappa andan i framtiden.
Varför ryggraden är kopplad till organen
Orsaken till detta fenomen är mycket enklare än det kan verka vid första anblick. Ryggraden är vad som håller oss upprätt; med andra ord ger den oss struktur och stöd. Den består av små ben som stöds och hålls samman av sammankopplade muskler. När något av dessa ben ligger fel har det därför en effekt på det organ som det är kopplat till.
Det är också viktigt att ta hand om ditt känslomässiga välmående. Ryggraden lider när vi håller fast vid negativa känslor, vare sig det är stress eller sorg. Det betyder att emotionell intelligens är fundamentalt för att kontrollera vårt fysiska tillstånd: när vi undviker spänningar i området så förebygger vi att våra vitala organ drabbas av negativa konsekvenser.
När måste din ryggrad undersökas?
När du upplever obehag i ryggraden tar läkare fram en behandlingsplan som koncentrerar sig på områdena där obehaget upplevs.
Åkommor som ofta associeras med ryggradsproblem inkluderar:
Migrän
Ryggraden är kopplad till majoriteten av all huvudvärk. Muskelspasmer förskjuter benen, vilket leder till åkommor i huvud och ansikte.
Det kan till och med ge dig suddig syn.
Sovande lemmar
Inflammation i halsryggen resulterar i en sammandragning av nerverna. Som en konsekvens blir det svårt för blod att komma till området. När det sker under långa perioder kan lemmarna drabbas och börja förlora sin känslighet.
Problem med att svälja
Det inträffar som ett resultat av cervikal spinal stenos, då ryggmärgskanalen i nacken blir smalare, vilket hindrar de muskler och organ som ansvarar för att tugga och svälja från av fungera ordentligt.
Brist på blodflöde till hjärnan
Muskelspänningar påverkar artärerna, vilket i sin tur begränsar mängden blod som når hjärnan. Effekterna går från måttliga till allvarliga: från övergående yrsel till allvarliga tillstånd som stroke.
Problem med matsmältningen
Inflammation i ländryggen stör matsmältningssystemet, vilket betyder att prestationsförmågan påverkas på olika sätt. Förstoppning är en av de troliga konsekvenserna, såväl som plötsliga fall av diarré.
Snedställning av ryggraden har ett nära samband med organens funktion.
Därför rekommenderar vi att du genomgår regelbundna undersökningar hos en läkare. Glöm heller inte fysisk träning; simning är perfekt eftersom det hjälper till att justera benen och stärka musklerna. Det kan hjälpa dig återfå kontrollen över detta känsliga område.
Om du å andra sidan tenderar att lida av ångest eller depression kan du prova yoga. Du kommer märka av fördelarna för både din fysiska och mentala hälsa.
Denna uråldriga disciplin använder asanas, eller ställningar, för att hjälpa dig syresätta och justera din kropp, utöver meditation för att lugna ditt sinne.
Ryggraden är kopplad till hela din hälsa, och därför är det otroligt viktigt att ta hand om den regelbundet och på rätt sätt.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Hall, M. P. (1955). La anatomía oculta del hombre. Editorial Kier.
-
Sierra, I. A. J., Rincón, L. L., Dávila, C. P., Mora, J. A., & Jens, C. T. ANATOMÍA DE LA COLUMNA VERTEBRAL EN RADIOGRAFÍA CONVENCIONAL.
-
Sosa, S. Riñón: Anatomía, Fisiología, Funciones, Hormonas y Enfermedades.