Hur man tvättar en ullfilt

Lär dig hur du tvättar en ullfilt hemma. Det här är ett väldigt ömtåligt plagg som kräver särskild skötsel, och vi har de bästa tipsen!
Hur man tvättar en ullfilt

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2023

Filtar gjorda av naturliga tyger, som ull, är mycket ömtåliga. De har trots allt gått igenom väldigt få industriella processer för att få fram den slutliga produkten. I allmänhet är de av utmärkt kvalitet och kräver särskild vård. Därför vill vi i den här artikeln ta en titt på hur man tvättar en ullfilt och håller den i bra form.

Ska man tvätta ullfiltar för hand eller i tvättmaskin? Behöver de kemtvätt? Vilket är det bästa sättet att tvätta dem på utan att skada deras naturliga fibrer? Låt oss svara på alla dessa frågor så att du kan se till att dina ullfiltar håller sig rena och i skick som nya.

Måste man tvätta ullfiltar varje år?

Svaret är nej. Vi ska förklara varför.

Tro det eller ej, ull går igenom en självrengörande process. Det gör att den stöter bort smuts naturligt, utan hjälp av någon form av rengöringsmedel. I stället bör du se till att vädra den ofta.

Men om man har ett täcke med ullfyllning och tyget som täcker ullen blir smutsigt och måste tvättas, hur gör man då? I detta fall, när man inte har något annat alternativ, behöver vi några goda knep. Låt oss ta en titt på dessa.

Manta nórdica.
Överkast kan bli smutsiga av daglig användning, även om de bara är dekorativa. Därför behöver de ibland tvättas.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Olja från bomullsfrön: Användningsområden, fördelar och risker

Hur man tvättar en ullfilt för hand

Se till att läsa etiketten på täcket noggrant innan du gör något, för det är där du hittar information om vilken typ av tvätt som är lämpligast, temperaturen på vattnet och vilken typ av tvättmedel som rekommenderas.

Sedan, samtidigt som du har denna information i åtanke, kan du följa nedan steg när du tvättar din ullfilt:

  1. Du kommer att behöva använda badkaret eller en stor behållare så att filten blir helt blöt, men att det finns utrymme för rörelse. Fyll badkaret med vatten till den temperatur som står på etiketten och tillsätt neutralt eller milt tvättmedel. Därefter lägger du ner filten helt. Tillsätt inte något sköljmedel; bara tvättmedlet.
  2. Låt det sitta i två timmar eller så. Försök inte att skrubba den eller använd en borste eller svamp för att ta bort någon speciell fläck.
  3. För att skölja ur filten sedan, töm badkaret och fyll det igen med rent vatten. åt bli att vrida ur filten, eftersom detta kan skada dess struktur. Om det finns kvar några rester av tvättmedlet kommer ullen själv att driva ut dessa genom en naturlig process.
  4. För att torka filten, töm badkaret och låt filten ligga kvar utan att vrida ur den. Själva ullen kommer att släppa ut vattnet från sina fibrer. Det kan dock ta cirka 2 till 3 timmar innan filten slutar droppa vatten och bara är fuktig.
  5. Slutligen, lägg ut filten att lufttorka, men inte i direkt solljus, eftersom detta kan påverka de ursprungliga färgerna.

Denna metod kan även tillämpas på andra ylleplagg.

Hur man tvättar en ullfilt i tvättmaskin

Detta borde inte vara ditt första eller ens andra alternativ för att tvätta dina ullfiltar. Men om du bestämmer dig för att göra detta, använda ett speciellt program för ull med kallt vatten och använd inte centrifugeringen.

Ulltyger tenderar att krympa om du använder en centrifugeringen, så kom ihåg att inte använda detta. Om din maskin inte har ett ullprogram, välj ett för ömtåliga kläder.

I stället för centrifugering, lägg den på en plan yta över natten där den inte riskerar att bli skadad av direkt solljus. Undvik att hänga den, eftersom ull lätt kan bli deformerat.

Kemtvätt

Detta är utan tvekan ett av de säkraste alternativen för att tvätta ullfiltar och hålla dem intakta. Kemtvättar är proffs och vet vad de gör, så du kan lämna in dina ullfiltar till dem med tillförsikt.

Andra alternativ till att få rena ullfiltar

Som vi nämnde i början bör du så länge som möjligt undvika att tvätta en ullfilt. För att göra detta har vi några tips som kan hjälpa dig att hålla dem rena:

  • Vädring: Att vädra eller ventilera en ullfilt är viktigt för att hålla den i optimalt skick. Helst ska du skaka den dagligen och hänga den på en plats där den får luft i några timmar.
  • Fläckborttagningsmedel: Vid fläckar på ett visst område är det inte nödvändigt att tvätta hela filten, utan du kan tvätta bara det smutsiga området. Ullfibern stöter bort vatten. De naturliga komponenterna i dessa fiber verkar för att lossa smutspartiklar. Spraya smutsfläcken med tvålvatten för att se om du får bort den. Gnugga aldrig när du gör detta.
  • Ångrengöring: Detta alternativ är effektivt, speciellt om filten också har tagit åt sig en stark lukt, som mat eller en fuktig odär. Om du har en ångtvätt hemma kan du tillsätta eteriska oljor för att dofta den.
Vaporizador för limpiar una manta de lana.
Har du en ångtvätt hemma kan du använda den försiktigt på dina ullpagg.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man gör och använder lavendelolja

Så länge du är försiktig går det att tvätta en ullfilt

Vi hoppas att våra tips hjälper dig att hålla dina ullfiltar och ullplagg som nya. Kom ihåg att ull har två fruktade fiender: att vrida ut dem och hänga dem vertikalt.

Om din filt fortfarande är våt efter att du har tvättat den, kan du använda handdukar för att absorbera detta. Glöm samtidigt aldrig att de bör få torka plant, eftersom gravitationen annars kommer att göra att de deformeras helt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez, Ó. T. (2009). Cadena productiva de lana de oveja en el sector textil y de confecciones. Industrial data12(2), 73-80.
  • Urgilés Ortíz, J. T. (2020). Experimentación con las técnicas de tinturado natural y afieltrado de lana de oveja y fibra de alpaca(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Sánchez Llanos, M. L. (2020). La experimentación en el tinturado natural de lana de oveja y fibra de alpaca(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Otegui, P. (2015). Lana: fibra natural, renovable y autosustentable. Del campo a la tienda. XLIII Jornadas Uruguayas de Buiatría.
  • Vílchez Maldonado, S. (2005). Nuevos tratamientos de lana con enzimas.
  • Wadel, G. (2009). Aislamientos térmicos renovables y reciclados de lana de oveja y algodón: Un aporte a la construcción sostenible. Revista de Arquitectura15(20), ág-27.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.