Hur du naturligt behandlar invuxna tånaglar
Invuxna tånaglar, eller nageltrång, är irriterande och leder till smärtsamma inflammationer på huden runt nageln. De kan även orsaka en infektion.
I denna artikel kommer vi att förklara symtomen och möjliga orsaker. Vi kommer även att dela med oss av ett par naturliga huskurer för behandling av nageltrång, som du lätt kan göra med ingredienser du hittar i köket: citron, salt, timjan, lök, ägg eller morot.
Vilka är symtomen på invuxna tånaglar?
Det är ganska lätt att märka av invuxna tånaglar; området runt nageln blir rött och/eller inflammerat, och nageln gör för det mesta ont vid beröring. Den kan även stundom bli infekterad, vilket framkallar var vid det drabbade området.
Möjliga orsaker
Invuxna tånaglar orsakas av en eller flera av följande:
- Överdriven nagelväxt
- Onormal nagelväxt
- Skada från att nageln växt in i huden
- Olämpliga skodon som orsakar hårt tryck på tårna
- Överdriven svettning
- Trauma
- Hudsjukdomar
Avkok på timjan
Timjan är en medicinalväxt med flera fördelar, inklusive motverkan av inflammationer och infektioner. Den har även smärtstillande egenskaper och är därför perfekt som huskur för att behandla nageltrång.
Bered ett avkok med 2 ½ dl vatten och två matskedar timjan. Koka i fem minuter och stäng av värmen. Låt svalna lite och sänk sedan ner den drabbade tån i 5 till 10 minuter. Repetera flera gånger under dagen.
Citron och salt
Med dessa enkla ingredienser kan du effektivt behandla invuxna tånaglar. Gör ett litet hål i citronen och ha på lite havssalt. Tryck in den drabbade tån i hålet. Låt den vara där i 20 minuter. Gör detta dagligen tills problemet försvunnit.
Både citron och salt hjälper till att desinficera det drabbade området samt motverka inflammation.
Omslag med lök
Lök är antiinflammatorisk och används för att behandla många olika sjukdomar. Den kan även användas för inväxta naglar och är enkel att applicera.
Koka en lök och kör den i mixern. Applicera på en steril bit gasbinda medan den fortfarande är varm. Applicera omslaget på den drabbade tån. Du kan även täcka den med ett bandage eller kirurgtejp så att den sitter i minst två timmar.
Omslag med morot
Alla dessa huskurer är väldigt effektiva, men du kan välja den du föredrar eller anpassa dig efter de ingredienser du har i köket. Du kan också växla mellan de olika behandlingarna för att se vilken som passar bäst och är mest användbar.
Detta omslag liknar det med lök ovan, men görs istället med en morot. Det hjälper inte bara mot nageltrång, utan förnyar även huden.
Applicera behandlingen tre gånger per dag i minst 15 minuter.
Äggvita
Denna kur är väldigt snabb och ger bra resultat om den används regelbundet tills du märker en förbättring. Allt du behöver göra är att vispa en äggvita och applicera på det drabbade området flera gånger per dag. Du kan förvara äggvitan i kylen i 3 dagar.
Kan invuxna tånaglar förebyggas?
Du kan förebygga det genom att följa dessa råd:
- Klipp alltid dina naglar och håll dem ordentligt trimmade, och glöm inte dina nagelband. Använd alltid en fil så att du inte får några skarpa kanter.
- Undvik att ha på dig för tajta strumpor och välj istället sådana med en mer naturlig passform. Se till att de kan andas. Undvik helst högklackat.
- Om du har fått någon form av smäll på foten eller om någon har trampat på den bör du försöka behandla den med naturliga kurer även om skadan inte verkar allvarlig.
- Återfukta regelbundet dina händer och fötter genom att använda fuktgivande krämer som innehåller vitamin E eller växtoljor.
- Om du har haft svamp på det drabbade området kan du applicera en droppe teträdolja dagligen, som är bra för att motverka svamp.
Rekommendationer: Om din invuxna tånagel blir infekterad och infektionen inte försvinner, eller om den blir större, bör du uppsöka en läkare så snart som möjligt för att förebygga vidare komplikationer. Det är inte speciellt vanligt, men utan behandling kan nageln exempelvis falla av, drabbas av en böld eller så kan infektionen sprida sig.
Bilder: FoundryParkInn
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De Berker, D. A. R., André, J., & Baran, R. (2007). Nail biology and nail science. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00372.x
- Cashman, M. W., & Sloan, S. B. (2010). Nutrition and nail disease. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.037
- Tully, A. S., Trayes, K. P., & Studdiford, J. S. (2012). Evaluation of nail abnormalities. American Family Physician.
- Ahmad, T., Cawood, M., Iqbal, Q., Ariño, A., Batool, A., Tariq, R., Azam, M., & Akhtar, S. (2019). Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits-Review Article. Foods (Basel, Switzerland), 8(9), 424. https://doi.org/10.3390/foods8090424
- Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland), 9(1), 119. https://doi.org/10.3390/plants9010119
- Nagoor Meeran, M. F., Javed, H., Al Taee, H., Azimullah, S., & Ojha, S. K. (2017). Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Frontiers in pharmacology, 8, 380. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00380