Hur du behandlar steatos (fettlever)
Steatos, mer allmänt kallat “fettlever“, är ett reversibelt tillstånd som kan försvinna genom förändring av några dagliga vanor. Det är ett ganska ovanligt tillstånd som inte blir allvarligt om det behandlas i tid. Läs mer om hur du botar steatos i följande artikel.
Kännetecken på steatos
Steatos presenterar sig hos de vars totala levervikt består av 5 till 10% fett. De flesta som lider av detta tillstånd är antingen över 50 år eller har diabetes, men det är sant att patienter med leverfett ofta inte har några komplikationer värda att nämna. Det finns två klassificeringar av denna sjukdom:
- Alkoholrelaterad steatos: orsakas av överdriven alkoholkonsumtion. Det är det tidigaste skedet av leversjukdomar, som cirros. När levern är försvagad börjar den ackumulera de fetter som den är oförmögen att bryta ner. Om en patient slutar dricka alkohol försvinner tillståndet av sig självt (efter sex till åtta veckor utan alkoholintag). Det råder inget tvivel om att i det fall personen fortsätter att dricka kan fler allvarliga komplikationer uppkomma längs vägen.
- Icke-alkoholrelaterad steatos: är inte ett resultat av alkoholkonsumtion, även om det också är en av de tidiga orsakerna till cirros. Vid denna sjukdom har levern en “ärrad” vävnad i stället för en frisk, som på lång sikt hindrar organet från att fungera som det normalt borde. Fetma, typ 2-diabetes, högt kolesterol, metaboliskt syndrom (också känt som syndrom X), höga halter av triglycerider eller en alltför snabb viktnedgång kan alla utlösa detta tillstånd.
Något som är typiskt för steatos är att det inte finns några särskilt tydliga eller karakteristiska symtom, vilket gör det mycket lätt att förväxla med andra problem. När sjukdomen fortskrider uppstår dock följande varningssignaler:
- Kvällsångest
- Fibromyalgi
- Bukfetma
- Höga nivåer av urinsyra, kolesterol och triglycerider
- Håravfall
- Akne
- Vårtor på halsen och i armhålorna
- Sömnapné (snarkning)
- Trötthet
- Aptitlöshet
- Viktminskningsproblem
- Illamående
- Koncentrationssvårigheter
Naturliga huskurer för behandling av steatos
Förutom att dra nytta av några huskurer är det viktigt för personer som lider av fettlever att göra några verkliga livsstilsförändringar, särskilt när det gäller kost och vissa personliga vanor (t.ex. överdriven alkoholkonsumtion). Leverreparation kan ta lite tid om patienten inte hjälper till och avstår från saker som kan äventyra detta organs hälsa. De mest effektiva huskurerna är:
- Kronärtskocka: Tveka inte att lägga till denna grönsak i din kost för att förbättra din levers hälsa. Den innehåller inte många kalorier, är ett utmärkt vätskedrivande medel, hjälper till att reglera kolesterol och blodsocker, minskar fettupptag och har flera andra hälsofördelar. Det är lämpligt att äta färska kronärtskockor åtminstone två gånger i veckan, att tillaga dem på hälsosamma sätt såsom ångade eller bakade, utan dressing, såser eller krämer.
- Japansk mispel: Detta är en frukt som är känd för att bekämpa många olika problem, varav ett är fettlever. Detta beror på den renande effekt den har på kroppen som förbättrar leverfunktioner. Frukten kan ätas som en efterrätt.
- Rädisor och rödbetor: Båda kan införlivas i kosten för att minska svullnad och rena levern. De är mycket näringsrika med en låg kalorihalt. Rädisor kan ätas råa eller skäras upp till sallader, och rödbetor kan kokas, ingå i sallader eller ätas vid sidan om.
- Mjölktistel: Detta är en växt som används vid behandling av fettlever. De torkade bladen kan användas i ett örtte som skyddar detta organ och förbättrar dess funktioner. Du kan dricka det här tre gånger dagligen, med en matsked mjölktistel per kopp.
- Maskros: Detta är ett av de mest potenta utrensningsmedlen som finns, och hjälper till att rengöra levern och förbättra leverfunktionen. Du bör dricka tre koppar av detta örtte om dagen bestående av 1/4 liter kokande vatten till varje matsked maskros.
- Boldo: Denna växt är mycket populär eftersom den rensar ut gifter och eliminerar fett från levern, vilket gör att detta organ kan läka. Du kan dricka boldote efter måltider och det kommer också att hjälpa till med matsmältningen.
- Citron: Detta fungerar bra för de som inte har några problem med syra. Lägg till lite citronsaft till ditt te, sallad, dryck eller andra livsmedel. Det är ett potent rengöringsmedel för levern och hjälper till att eliminera fett som ansamlas i detta organ.
- Ingefära: Vissa studier har visat att ingefära är till mycket stor hjälp för att minska leverfett tack vare det faktum att den innehåller antioxidanter som bidrar till att minska triglyceridnivåer. Tillsätt två teskedar krossad ingefära i kokande vatten för att göra en kopp te. Den kan också strimlas och inkluderas i sallader.
- Cikoria: Tvätta och skär upp ett kilo färsk cikoria. Tillsätt det i en kastrull med ett kilo socker. Koka upp tills blandningen får en sirapsliknande konsistens. Förvara i en glasflaska med ett lufttätt lock och ät en tesked om dagen.
- Grapefrukt: Detta är mycket bra för de som lider av fettlever eftersom den innehåller ett ämne som aktiverar de kemikalier som ansvarar för att bryta ner fettsyror. Det minskar också kroppsfett och lindrar metaboliskt syndrom, vilka båda ofta är kopplade till fettlever.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Beevi, SS, Mangamoori, LN y Gowda, BB (2012). Perfil polifenólico y propiedades antioxidantes de Rafhanus sativusL. Investigación de productos naturales, 26 (6), 557–563. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.521884
- Claudia, D. C., Mosca, A., Alterio, A., Comparcola, D., Ferretti, F., & Nobili, V. (2018). Fatty liver disease. In Contemporary Endocrinology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-68192-4_26
- Fan, J. G., & Cao, H. X. (2013). Role of diet and nutritional management in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology (Australia). https://doi.org/10.1111/jgh.12244
-
Flora, K., Hahn, M., Rosen, H. y Benner, K. (1998). Cardo mariano (Silybum marianum) para la terapia de enfermedades hepáticas. Revista estadounidense de gastroenterología, 93 (2), 139-143. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.1998.00139.x
- Kim, J., Ahn, M., Kim, S.-E., Lee, HS, Kim, HK, Kim, GO y Shin, T. (2017). Efecto hepatoprotector del rábano negro fermentado (Raphanus sativus L.var niger) en la lesión hepática inducida por CCl4 en ratas. Revista de Medicina Veterinaria Preventiva, 41 (4), 143-149. https://doi.org/10.13041/jpvm.2017.41.4.143
- Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
- Mirmiran, P., Amirhamidi, Z., Ejtahed, HS, Bahadoran, Z. y Azizi, F. (2017). Relación entre la dieta y la enfermedad del hígado graso no alcohólico: un artículo de revisión. Revista iraní de salud pública , 46 (8), 1007–1017.
- Mun, J., Park, J., Yoon, H.-G., Tú, Y., Choi, K.-C., Lee, Y.-H., Kim, K., Lee, J., Kim , O.-K. y Jun, W. (2019). Efectos del extracto de agua de Eriobotrya japonica sobre el deterioro del hígado graso alcohólico y no alcohólico. Journal of Medicinal Food, 22 (12), 1262-1270. https://doi.org/10.1089/jmf.2019.4493
- Ochoa, Christiam y Granda, Cecilia y Chapoñan, Martín y Borja, Rubén y Borjas, Paulo y Ortiz, Jhon y Ugaz, Graciela y Puerta, Eberth y Pucutay, Mario (2008). Efecto Protector de Peumus Boldus en ratas con toxicidad hepática inducida por Paracetamol. CIMEL Ciencia e Investigación Médica Estudiantil Latinoamericana, 13 (1), 20-25. [Fecha de Consulta 15 de Diciembre de 2020]. ISSN: 1680-8398. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=717/71720914005
- Vos, M. B., & Lavine, J. E. (2013). Dietary fructose in nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.26299