Hur du vet huruvida ditt barn tar droger
Nuförtiden är droger en av sakerna föräldrar oroar sig mest över. Att veta om ditt barn tar droger är viktigt för att kunna ge hjälp i tid.
Siffrorna som dyker upp varje år är alarmerande. Även om det ses som normalt att tonåringar “experimenterar” med allt är det lätt att bli beroende.
Ungdomar befinner sig i en rebellisk fas och kan bete sig märkligt, men det ska inte innebära att de tar droger.
Personer mellan åldrarna 11 och 21 har en förvrängd riskuppfattning. Det förklarar varför de har en tendens att bete sig på ett specifikt sätt, men sedan ångra det när det är för sent. Föräldrar till barn med beroenden säger att det inte är lätt att känna igen tecknen i tid… ledtrådarna är inte speciellt tydliga.
Vi ska ta en titt på några av tecknen på att ditt barn tar droger.
Den vilda tonåringen och droger
Ungdomar är per definition våghalsiga och rebelliska. De upplever en period full av förändringar som är svåra att hantera. Sexuella intressen och behovet att tillhöra något och identifiera med sina kamrater börjar ta fart.
Perioden karaktäriseras av experimentering och att försöka hålla sig på samma våglängd som vännerna.
Om de heller inte har en hälsosam kommunikationskanal med sin familj, genom vilken de kan tala öppet om vad de behöver, kan det vara mer komplicerat att agera i tid och rädda personen från drogberoende.
Droger: en underskattad fiende
Många ungdomar ser droger som en simpel handling som de kan sluta med senare. De tänker inte på att det kan stanna med dem för resten av livet, ge allvarliga problem i deras personliga och professionella liv såväl som för deras allmänna hälsa.
Tonåringar inser inte att droger kan bli ett allvarligt problem förrän det är för sent. Som föräldrar vägrar vi ofta att tro att våra barn inte är ett undantag för dessa problem. Därför är många inte förberedda, och vet inte hur de ska agera om det händer.
Det första du ska göra är att slå fast om den respektlösa attityden från barnet beror på hormonella förändringar eller inte.
Det är viktigt att se lite längre än den tuffa ålder de befinner sig i, och verifiera om det konstiga beteendet kommer från drogbruk.
Beteenden att tänka på
Om ditt barn tar droger kommer det av naturliga skäl försöka dölja det. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på förändringar i uppförande, hur obetydligt det än må verka.
1. Var uppmärksam på dofterna
Droger som cigaretter eller tobak har en stark lukt som fastnar på alla som använder dem, såväl som på deras kläder. De som använder det försöker dölja lukten med tuggummi och genom att ofta tvätta händerna.
2. Se dem i ögonen
Ögonen är en väldigt tydlig indikator på beroende. Varje drog har sina specifika bieffekter. Cannabis orsakar till exempel rodnad och en sömnig blick. Kokain och ecstasy får i sin tur pupillerna att vidgas, med ögon som ser vidöppna och runda ut.
3. Överdriven irritabilitet
Hormonförändringar i tonåringar påverkar ofta deras humör, men de som kommer av droger är ofta väldigt stora i jämförelse. Pojkar blir mer irritabla och aggressiva mot allt när de får abstinensbesvär.
De isolerar sig och har en tendens att ta avstånd från andra, speciellt sina pappor. Det för att kunna använda droger utan att behöva förklara sig.
4. De stjäl från medicinskåpet
När någon börjar missbruka droger experimenterar denne ofta med olika former, och det är anledningen till att de säger att de “bara provar” dem.
Familjens medicinskåp är vanligtvis en källa till läkemedel man inte behöver betala för. Smärtstillande medel eller populära hostmediciner är populära alternativ.
Om någon av dina mediciner börjar försvinna är det med andra ord dags att ta ett allvarligt snack.
Läs även: 6 växter med smärtstillande verkan
5. De blir oansvariga
En av de mest förödande effekterna av beroende är den dåliga vanan att överge allt och få mer fritid. Den unga drogmissbrukaren lämnar sina studier och allt som kräver hängivelse.
Prestationerna i skolan försämras och de undviker att göra läxor för att istället njuta av sin fritid.
Generell utvärdering av om ditt barn tar droger
Beteendeförändringar hos barn som missbrukar droger är ofta uppenbara för föräldrar som vet vad man ska leta efter. Beroende på typen av drog (stimulerande eller deprimerande) kommer det nästan alltid finnas specifika bevis.
Om de går och pratar snabbare kan de använda amfetamin. Om de går två dagar utan att sova är det möjligt att de använder kokain. Om det är raka motsatsen, att de verkar trötta och långsamma, kan de röka cannabis.
Vi vill klargöra att tecknen som nämns i artikeln inte är avgörande faktorer när de är isolerade. Men ju fler förändringar du ser, desto troligare att ditt barn tar droger.
Det viktiga är att vara på sin vakt, se efter sina barn, hålla koll på dem och veta var de är, vilka de är med och vilka deras vänner är.
Effektiv, daglig kommunikation är grunden till en nära relation med dina barn och för att förebygga fasansfulla situationer, inklusive drogmissbruk.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alcolea, E. E. G. (2009). Alteraciones oftalmológicas provocadas por algunas drogas de abuso. Rev. Hosp. Psiquiátrico de la Habana, 6(1), 1. Available at: http://www.revistahph.sld.cu/hph0109/hph011009.html. Accessed 07/05/2020.
- Ayuntamiento de Murcia (2019). Cambios en la pubertad y adolescencia. Informa Joven. Available at: https://www.informajoven.org/info/salud/k_7_7.asp. Accessed 07/05/2020.
- de Oliveira, E. B., Bittencourt, L. P., & do Carmo, A. C. (2010). Importancia de la familia en la prevención del uso de drogas entre niños y adolescentes: papel maternal. Investigación en Enfermería: Imagen y Desarrollo, 12(2), 9-23. Available at: https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/imagenydesarrollo/article/view/1151. Accessed 07/05/2020.
- Instituto Nacional de Abuso de Drogas (2014). Why do adolescents take drugs? Available at: https://www.drugabuse.gov/publications/principles-adolescent-substance-use-disorder-treatment-research-based-guide/frequently-asked-questions/why-do-adolescents-take-drugs. Accessed 07/05/2020.
- Rodríguez, J., Fernandez, A. M., Hernandez, E., & Ramirez, S. (2006). Conductas agresivas, consumo de drogas e intentos de suicidio en jóvenes universitarios. Terapia Psicológica, 24(1), 63-69. Available at: https://www.redalyc.org/pdf/785/78524107.pdf. Accessed 07/05/2020.
- Universidad Internacional de Valencia (2017). Bajo rendimiento académico y consumo de drogas en la adolescencia. Available at: https://www.universidadviu.es/rendimiento-academico-consumo-drogas-la-adolescencia/. Accessed 07/05/2020.