Hur du tar hand om din nyfödda under den första tiden
Moderskap innebär stora förändringar och omvandlingar. Det betyder faktiskt ankomsten av en ny person med särskilda behov som helt och hållet kommer att vara beroende av dig. Därför är det viktigt att förbereda sig innan och veta hur du tar hand om din nyfödda under de första månaderna.
Ta hand om din nyfödda under de första månaderna
Att komma hem med ett nyfött barn skapar många känslor. Å ena sidan är du exalterad att visa din bebis sitt nya hem. Men å andra sidan kan du vara rädd och osäker när du tänker på huruvida du kommer att kunna uppfylla dess behov.
Det är sant att föräldrar inte vet allt. Att lära känna och förstå ditt barn är en process som tar tid, speciellt med hänsyn till att varje barn är annorlunda. Men nedanför delar vi några riktlinjer och råd att ta hand om din nyfödda under hans eller hennes första månader.
Medicinska kontroller
Så snart din bebis är född måste din nyfödda utvärderas med hjälp av APGAR-testet som bestämmer villkoren för dess vitala värden. Saker som hjärtfrekvens, gråt eller andning, muskler, respons på stimuli och kroppsfärg tas med i beräkningen.
Beroende på resultaten kommer läkarna att upprätta den nödvändiga behandlingen för barnets utveckling.
Den första dagen hemma
Tro det eller ej, barnets första dag hemma är vanligtvis den svåraste eftersom du inte längre har rådgivning från din läkare eller sjuksköterska. Tänk dock framåt och försök att fråga dem allt som du oroar dig över. På det sättet blir du lite lugnare och förberedd. Nedan kommer vi att dela några riktlinjer för vård av ditt nyfödda som kan vara användbara under de första månaderna, ifall du skulle ha frågetecken kvar.
Hälsa och omvårdnad
Försök att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du rör din nyfödda för att undvika infektioner och sjukdomar. Undvik kontakt med sjuka personer. Ditt barns försvar är nu lågt, så det bästa är att undvika exponering för virus och bakterier.
Dess miljö är viktig
Håll huset ventilerat. Detta inkluderar att reglera temperaturen så att det inte blir för varmt. Du bör också hålla rummet rent, eftersom damm och rök kan påverka ditt barns hälsa. Vi rekommenderar också att du undviker ljud som kan störa barnet. Spädbarn är mer känsliga för ljus, så undvik fotografering med blixt. Du bör också undvika att ständigt använda mobiltelefoner eller elektroniska enheter i dess närvaro.
Amning av din nyfödda
I detta skede är det förmodligen komplicerat för dig att mata din bebis. Oroa dig inte om den lilla inte vänjer sig lätt. Följ de instruktioner de gav dig på sjukhuset. Detta hjälper den nyfödda att passa in i bröstvårtan i dess utan att hindra andningen.
Du måste mata din nyfödda ungefär åtta gånger om dagen när den ber om det, utan att låta det gå mer än fyra timmar mellan varje matning. I början kanske du inte producerar tillräckligt med mjölk, men ju mer din bebis ammar och tömmer ditt bröst, desto mer mjölk kommer att produceras.
Bröstmjölk: Rik på näringsämnen
Det är viktigt att du ammar ditt barn från födseln. Den första bröstmjölken som kommer ut, kallad kolostrum, är tätare än vad din kropp kommer att producera senare. Denna mjölk är rik på proteiner och antikroppar som skyddar barnet från sjukdomar och gör det möjligt för den att ta till sig näring mycket bättre.
Du bör inte glömma att rengöra dina bröst en gång om dagen med vatten och neutral tvål. Detta är viktigt för att hindra din nyfödda från att få orala sjukdomar. Det är också troligt att du under de första dagarna av amning kommer att känna smärta eller svullnad i dina bröst. Få inte panik. Detta sker på grund av ökad mjölkproduktion.
Trots obehaget är det nödvändigt att fortsätta mata din bebis och att tömma båda brösten. Be din läkare att rekommendera en kur mot smärtan om det behövs.
Ta reda på: Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?
Gråt
I början är detta en av barnets indikatorer som skrämmer och stressar ut föräldrarna. Och det här är inte konstigt, eftersom du knappt har lärt dig att identifiera typen av gråt och den lillas orsak till det. Du borde veta att det är mycket troligt att du kommer att höra din nyfödda gråta hela tiden under de första dagarna. Men slappna av: det är hur barn uttrycker sina behov.
Kontrollera om den är hungrig, om du måste byta blöjan, om den är sömnig, kall eller varm. Du kommer steg för steg att lära känna din bebis och du kommer att lära dig att räkna ut dess behov.
Temperatur
Även om barn har samma kroppstemperatur som vuxna, är barn mer känsliga. I början är det lite svårt att veta om de är kalla eller varma.
Du kan kontrollera detta genom att röra vid barnets händer eller fötter. Om hans eller hennes händer eller fötter är kalla, måste du värma dem. Du får dock inte överhetta barnet. Vid dessa tillfällen är det mycket användbart att använda sunt förnuft eller att lyssna på din barnläkares råd.
Badning av din nyfödda
I vissa länder badas barn från födseln. Men i andra kulturer väntar du tills navelsträngen faller av och naveln är torr. Därför, oavsett vad du bestämmer, delar vi med oss av hur du ska bada din nyfödda under dess första månader.
Svampbad
Om du väljer att vänta kan du rengöra ditt barn med ett milt svampbad två eller tre gånger i veckan. Du behöver bara blöta en handduk eller en svamp i varmt vatten med neutral tvål (som är ämnad för barn).
Börja från de renaste områdena (runt ögonen) och flytta till smutsigaste områdena (blöjområdet). Du fortsätter att skölja, fukta handduken igen med rent varmt vatten och ta bort tvålrester från din bebis kropp.
Nedsänkt bad för din nyfödda
Om du väljer att göra ett nedsänkt bad kan du använda en neutral tvål som är ämnad för barn (de följande månaderna kan du använda schampo), en svamp, ett vattenglas och en handduk.
Det är inte nödvändigt att bada din bebis dagligen. Det är faktiskt bättre att vänta två till tre dagar mellan bad för att bevara surheten och det naturliga fettet som skyddar barnets hud, eftersom det är mycket känsligt.
Undvik att använda en sugblåsa för att rengöra näsan. Applicera istället 2 eller 3 droppar av tidigare kokt, ljummet vatten så att slem löses upp och kommer ut när den nyser. När det gäller öron, sätt inte bomullstops i ett barns öron. Använd istället en våt handduk och rengör utsidan.
Rumstemperaturen måste också vara bra och vattnet måste ligga mellan 35 och 37º C. Det är viktigt att du aldrig lämnar din bebis ensam vid något tillfälle. Försök därför att ha badmaterialet nära till hands för att undvika distraktioner.
Bebiskläder
Det är lämpligt att använda plagg som är av bomull, samtidigt som du undviker tyger med syntetfibrer. När det gäller tvätt av kläder, välj en special eller neutral tvål och skölj mycket noggrant för att ta bort eventuell kvarvarande tvål. Tvätta ditt barns kläder separat.
Missa inte: Ska man väcka sin bebis för att ge den mat?
Slutsatser
Som du kan se är vården som en nyfödd behöver under de första månaderna mycket specifik. Faktum är att vi inte täckte alla punkter i detalj. Oavsett är renligheten hos både mamma och barn viktigt. På det här sättet kommer vi att hålla barnet från att bli sjuk eller att huden blir irriterad.
Eftersom barnet fortsätter att växa och utvecklas, kommer hygienåtgärderna att förändras smått för smått, och vården kommer också. Du måste dock vara tålmodig. Du kommer att se att ett friskt barn är den bästa belöningen för din insats.
Om du redan är en erfaren mamma, vad annat råd och vård skulle du rekommendera under en nyfödds första månader?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Asociación Española de Pediatría. GUÍA PRÁCTICA PARA PADRES. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
- Editorial Albatros. 2007. Planeta mamá. El libro del bebé. Todas tus preguntas junto a las respuestas de los especialistas.
- Guías alimentarias del Paraguay para Niñas y Niños Menores de 2 años. Unicef.
- Gobierno de Aragón. Cuídame: guía para madres y padres. Los cuidados después del parto y en los primeros años de vida.
- Sánchez Luna, M., Pallás Alonso, C. R., Botet Mussons, F., Echániz Urcelay, I., Castro Conde, J. R., & Narbona, E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. Anales de Pediatria, 71(4), 349–361.