Hur du naturligt rensar din tjocktarm

Att se till att tarmarna är rena är viktigt för att de ska kunna fungera ordentligt. Lär dig två sätt att rensa dina tarmar i den här artikeln.
Hur du naturligt rensar din tjocktarm

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Din tjocktarm har en enkel funktion. Det är den sista passagen som avfallet går igenom innan det förs ut ur kroppen. Om du får problem beror det på dina kostvanor och din livsstil.

Varför? Med en dålig kost och livsstil försvagar vi den och får den att arbeta hårdare för varje dag. Till slut kan tjocktarmen inte göra sitt jobb ordentligt, och vi drabbas då av sjukdomar som exempelvis diabetes.

Avfall och toxiner ackumuleras i tjocktarmens väggar. Det leder då till en rad olika problem inklusive förstoppning, ledsmärtor och även huvudvärk.

Kroniska fall kan även resultera i allvarliga sjukdomar i levern och njurarna.

För att hålla tjocktarmen frisk måste vi först titta på vad vi äter.

Kosten ska helst vara full av fibrer. Det är också bra att dra nytta av en renande kostplan några gånger om året för att bli av med ackumulerat avfall i tarmarna.

Vi rekommenderar att du gör det under en helg eller en ledig dag. Det viktiga är att du gör det hemma.

Ät äpplen för att rensa din tjocktarm

äpplen

Att rena eller avgifta din tjocktarm kan vara en irriterande process, och det är för att man måste gå på toaletten flera gånger under dagen.

De bra nyheterna är att om din tjocktarm är ren och frisk kommer du att känna dig bättre. Du undviker även vissa sjukdomar.

Under rensningsprocessen kommer du att behöva dricka mycket vatten. Det bibehåller vätskebalansen och hjälper dig att bli av med avfall. Vi rekommenderar att du dricker mellan 6 till 8 glas under dagen.

Om du vill kan du börja dagen med ett glas ljummet vatten med några droppar citronjuice. Det kickstartar din metabolism.

Äpplen är något av det bästa som finns för att rensa tarmarna.

Vi rekommenderar därför att du äter mycket äpplen i tre dagar. Se till att använda olika recept så att du inte blir uttråkad.

Äpplen är perfekta för att ta bort gifter. De kan konsumeras med eller utan skal, eller som juice.

Såhär gör du:

 • Efter att ha druckit citronvatten ska du dricka ett glas nypressad äppeljuice.
 • Upprepa processen under dagen. I slutändan ska du ha druckit fyra glas äppeljuice och fyra glas vatten.

Du kan följa dieten vilken helg som helst, men du kommer att behöva följa den i 72 timmar.

Här är stegen:

 • Ät så mycket äpplen du vill. De ska vara råa och utan något tillsatt.
 • Ta en matsked olivolja när du går upp och en till när du går och lägger dig.
 • Drick 4 liter vatten under dagen.
 • Ät inte något annat under dessa tre dagar. När du är klar med dieten kan du börja med lätta livsmedel i din kost igen. Det bästa är om kosten innehåller mycket fibrer. Det inkluderar soppa, råa frukter och grönsaker, etc.
 • Glöm inte att dricka mycket vatten varje dag!

Eftersom det är en så tuff behandling ska du bara göra den tre till fyra gånger per år. Det innebär runt var tredje till fjärde månad.

Rensa din tjocktarm med salt

salt

Den här behandlingen rekommenderas inte för personer som har högt blodtryck. Det är inte heller en bra idé om du lider av njurproblem.

Behandlingen går att göra under en dag, så välj en dag då du är hemma och inte ska göra några plötsliga rörelser.

Här är stegen:

 • När du går upp kokar du upp 2 dl vatten och lägger i en matsked havssalt. Låt det svalna så att du inte bränner dig. Drick sakta.
 • Om du får huvudvärk eller känner dig yr så är det normalt.
 • Ligg ner om du behöver och massera försiktigt din mage.

Vila i några minuter, eller så kan du ligga i någon timme på soffan eller sängen. Du kan läsa eller titta på TV tills du känner att du måste gå på toaletten. Upprepa flera gånger under dagen.

Under dagen får du bara äta lätta livsmedel: grönsakssoppa, naturliga juicer och örtte. Ät inte friterat, kött, mjöl eller socker.

Drick saltvattenblandningen igen vid middagstid och en gång till under kvällen. Försök att stanna hemma hela helgen, för du kommer att behöva gå på toaletten ofta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • The colon: What it is, what it does. (n.d.)
  fascrs.org/patients/disease-condition/colon-what-it-what-it-does
 • Eating for a healthy colon. (n.d.)
  rush.edu/health-wellness/discover-health/eating-healthy-colon
 • Increasing fiber intake. (n.d.)
  ucsfhealth.org/education/increasing_fiber_intake/
 • Picco, M. (2015). Is colon cleansing a good way to eliminate toxins from your body? Retrieved from
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.