Hur du gör en effektiv spray mot kvalster
Dammallergi orsakas av små organismer som kallas dammkvalster, vilka orsakar symtom som en täppt, kliande och rinnande näsa, frekventa nysningar, hosta, kliande ögon och i de svåraste fallen även astmaanfall. Kvalster är spindeldjur som är avlägset besläktade med spindlar och skorpioner.
De finns i så gott som varje hörn av ett genomsnittligt hem och du är förmodligen omgiven av dem i denna stund. Sanningen är att du ständigt exponeras för en enorm värld av mikroorganismer, där kvalster bara är några av de oräkneliga varelser som finns. De är dock inte nödvändigtvis skadliga – i själva verket är de flesta kvalster ofarliga, och de är inte heller synliga för blotta ögat.
De arter av kvalster som invaderar ditt hem och orsakar allergier och andningsproblem är dammkvalster. För att bekämpa dessa organismer måste du lära dig lite mer om dem.
Var hittar man kvalster?
Kvalster är osynliga organismer (ca 0,3 mm i storlek) som livnär sig på de döda celler som vår hud fäller. De små partiklar de producerar är ansvariga för dammallergier. Varje kvalster kan producera cirka 20 av dessa partiklar per dag, vilket under dess livstid på ca 10 veckor ger omkring 1400 stycken. Och på en genomsnittlig madrass kan det finnas tusentals eller till och med miljontals kvalster.
Hanarna lever i cirka 10 dagar medan honorna lever i upp till 70 dagar. De kan lägga 60 till 100 ägg under sin livstid. I den här takten kan antalet kvalster i hemmet växa explosionsartat.
Kvalster undviker ljus, vilket är anledningen till att de ofta gömmer sig inne bland fibrerna i tyger och material som kläder, madrasser, mattor och leksaker. Dessutom förökar de sig på ställen med höga temperaturer och hög luftfuktighet, till exempel vindar och källare.
Dammallergier och deras konsekvenser för din hälsa
Det uppskattas att dammkvalster är ansvariga för 50% av alla allergiska symtom. Inandning av dem orsakar luftvägssjukdomar som rinit, en sjukdom som drabbar nässlemhinnan och orsakar nysningar, klåda, obstruktioner, nasala sekret och ibland försämrat luktsinne. De är också kända för att utlösa astmaanfall.
Kvalster kan också orsaka allergisk konjunktivit, en ögoninflammation som orsakar klåda, rodnad, tårproduktion och känslan av att ha något i ögat. På samma sätt kan långvarig kontakt med huden generera irritation, känd som atopisk dermatit, vilket resulterar i kliande, inflammerade utslag.
Bestående lösningar
För undvika allt besvär med dammallergi är allt du behöver göra att undvika exponering för dammkvalster. Att hålla huset rent är nyckeln här, och det finns flera enkla och effektiva behandlingar du kan utföra själv. Du har ingen anledning att anlita en kvalstersanerare.
Antikvalsterspray
Först och främst kan du bereda en hemmagjord spray för att eliminera dessa organismer från möbler, mattor, madrasser, kläder och alla andra ställen de frodas på. Alternativt kan du köpa en i butik.
För att bereda den själv behöver du följande:
- En sprayflaska
- 1 dl tvättsprit
- 1 dl destillerat vatten
- 30 droppar eterisk olja (citron, eukalyptus, lavendel, cypress, kanel, mm.)
Blanda bara alla ingredienser i sprayflaskan och du är redo att bli av med kvalstren. Spraya denna blandning på dina sängkläder, kuddar, filtar, gardiner och alla andra ställen där damm samlas. Det är dock inte en bra idé att använda denna spray om du har barn under tre år eller om du är gravid. Om du ändå gör det, se till att låta blandningen avdunsta innan du använder något av det du sprayat.
Första gången du använder denna spray minskar du avsevärt mängden kvalster i ungefär två månader. För att hålla dina rum fria från dessa organismer behöver du använda sprayen på nytt varannan eller var tredje månad.
Eteriska oljor mot kvalster
En annan lösning är att spraya ditt rum varje dag med eteriska oljor, såsom lavendel, mynta, pepparmynta eller tall för att fräscha upp luften. Dessutom är doften mycket angenäm.
En blandning av anis, kryddnejlika, fänkål, timjan och lavendel sprayad på sängkläder och mattor bidrar också till att minska mängden kvalster i sovrummet. Det ger rummet en trevlig doft och det upplevs som renare och fräschare.
Kom ihåg att eteriska oljor innehåller kraftfulla föreningar som kan vara irriterande för vissa människor. Tillämpa dem sparsamt och förvissa dig om att ingen i ditt hushåll är allergisk mot dem.
Förebygg kvalster
Det är viktigt att hålla huset rent och förebygga uppkomsten av nya kvalster. Därför behöver du göra några förändringar hemma och skapa förutsättningar som inte är gynnsamma för deras reproduktion och överlevnad. Här är några tips:
- Håll luftfuktigheten låg, under 50%. Med hjälp av en avfuktare i sovrummet kan du minska risken att utveckla dammallergi. Utöver detta kan du köpa en hygrometer för att mäta luftfuktigheten i ditt hem.
- Håll dina rum ordentligt ventilerade. Öppna fönstren och slå på en fläkt för att förhindra att dammpartiklar och kvalster ansamlas. Vädra ditt hem i 15 minuter per dag.
- Försök att släppa in solljus i alla rum. Ett väl upplyst rum är inte en idealisk plats för kvalster att utvecklas på.
- Tvätta lakan och gardiner i varmt vatten. Det bidrar till att eliminera eventuella kvalster som lever i dem.
- Att hålla din madrass ren är A och O eftersom det är där du tillbringar större delen av din tid när du är i kontakt med kvalster, och här är koncentrationen i regel hög. Se till att lägga ner lite tid på att rengöra din madrass, och tillämpa sprayen frikostigt för att ta bort alla dammpartiklar. Gör detta regelbundet för att hindra dem från att ansamlas på din madrass igen.
- Under sommaren kan du bära ut alla tygmöbler, mattor, gardiner och kläder och låta dem stå i solen eftersom kvalster inte överlever i höga temperaturer. På samma sätt tolererar de inte heller väldigt låga temperaturer under vintern.
- Du kan alltid avlägsna mattor och andra material som huserar kvalster. Mattor är en favoritplats för kvalster att frodas på. Detta gäller särskilt om mattan ligger på ett cementgolv eftersom den då lätt behåller fukt, vilket skapar en idealisk miljö för kvalstren. Om möjligt kan du byta ut mattan mot kakel, trä eller något annat hårt material. Att använda avtagbara och tvättbara överdrag på dina möbler är också ett bra sätt att förhindra kvalsteransamlingar.
Vikten av att vara konsekvent
Att eliminera kvalster från ditt hem är ganska lätt, men för att det ska vara effektivt måste du vara konsekvent. Var noga med att rengöra de viktigaste ställena regelbundet: i synnerhet madrasser, lakan och mattor eftersom det är där de högsta koncentrationerna finns. Det är särskilt viktigt att utföra dessa rengöringar på våren och hösten eftersom det är under dessa säsonger kvalstren frodas.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aggarwal P, Senthilkumaran S. Dust Mite Allergy. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
- Álvarez Castelló Mirta, García Gómez Iris M., Castro Almarales Raúl, Ronquillo Díaz Mercedes. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr. 2004; 20(1), 0-0.
- CARRASCO, E., GUZMÁN, C., RODRÍGUEZ, C., SEPÚLVEDA, R., VICHERAT, L., & VILLANUEVA CH, F. A. N. O. R. Guías para el diagnóstico y manejo del asma: Recomendaciones de la Sociedad Chilena de Enfermedades Respiratorias. Revisión 2004. Revista chilena de enfermedades respiratorias. 2004; 20(3): 144-146.
- Gallardo, J. M., Gómez, J. C., Gil, F. C., García, R. A., Armengol, M. S., & Biedma, M. M. Utilidad de los dispositivos deshumidificadores en la reducción de la concentración de ácaros. Archivos de Bronconeumología. 1994; 30(6): 287-290.
- Li L, Qian J, Zhou Y, Cui Y. Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018 Jan-Dec;32:2058738418804095.
- Neira, M., Heinsohn, P., Báez, A., & Fuentealba, J. Efecto de aceites esenciales de lavanda y laurel sobre el ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari: Varroidae). Agricultura técnica. 2004; 64(3): 238-244.
- Raulf M, Bergmann KC, Kull S, Sander I, Hilger C, Brüning T, Jappe U, Müsken H, Sperl A, Vrtala S, Zahradnik E, Klimek L. Mites and other indoor allergens – from exposure to sensitization and treatment. Allergo J Int. 2015;24(3):68-80.