Hur du gör dina egna doftljus i fruktskal
Användandet av doftljus har en lång historia och är en stark tradition som har fortsatt in i vår tid, inte bara som dekoration i våra hem och de intima platser dit vi går för att slappna av, utan sträcker sig även till naturmedicinområdet. Detta tack vare användandet av eteriska oljor och deras hälsosamma egenskaper. I dagens artikel berättar vi hur du kan göra dina egna doftljus i fruktskal.
Använding av ljus
Ljus har sedan länge använts som en oumbärlig källa till ljus. Användandet sträcker sig tillbaka så långt som till 1300-talet. Då gjordes de på djurfett och hade en otrevlig doft. Men när det elektriska ljuset tog över använde man istället ljus som dekoration och i avslappningssyfte samt för introspektion, med hjälp av den flammande lågan och det smältande vaxet. I senare tid började man blanda in eteriska oljor som kunde hjälpa till att ge avslappning, och på grund av aromerna även en lugnande hälsobringande effekt. De kunde till och med hjälpa till att lindra migrän eller huvudvärk.
Ljus- och aromaterapi
Användandet av dofter som en hjälp att uppnå avslappning har alltid vägt tungt inom naturmedicin. Aromaterapi utgår från att dofter kan producera vissa sensationer i kroppen. Eteriska oljor från naturliga växter, frukter, rötter, stjälkar, blad, mm. kan lindra stress, ångest och ge oss olika sensationer tack vare de dofter som blandats med vaxet och som vi genom den milda röken andas in.
Här kommer vi ta fasta på de egenskaper som associeras med olika eteriska oljor, vilka vi hittar i de butiker som främjar skönhet på naturlig väg; det kan vara både örtförsäljare och hälsokostaffärer.
- Lavendel: Avslappnande och lindrar oro och stress.
- Kanel: Associeras med mental stimulering.
- Äpple: Sägs kunna lindra symtomen från migränattacker.
- Jasmin: Avslappnande och lugnande.
- Gardenia: Erbjuder stillhet.
- Kokos: Ger en frisk väldoft.
- Eukalyptus: Renar luften och hjälper oss att förbättra vår koncentration.
- Vanilj: Agerar antidepressivt och lugnande.
- Citron: Mildrar ångest och yrsel.
- Apelsin: Har lugnande egenskaper.
- Ros: Hjälper med sömnproblem, huvudvärk och reducerar stress.
- Timjan: Idealisk för mental trötthet.
- Cederträ: Förbättrar humör och optimism. Det är avslappnande och skapar en trevlig atmosfär i rummet.
Hur du gör doftljus
Vad behöver du?
- Raffinerat paraffinvax eller paraffin. Hur mycket beror på hur många ljus du vill göra och också på hur stora du vill att de ska vara.
- Eteriska oljor: Här beror det på dig. Som vi tog upp här ovanför kan du välja det du behöver eller som passar din personliga smak: citrus eller något sötare i doften, som ros eller gardenia – det är du som bestämmer. Majoriteten av dem är avkopplande och lätta att få tag på.
- En form att gjuta ljuset i
- En värmetålig behållare att smälta paraffinet i
- En veknål
- En veke (det är snöret i mitten av ljuset som du tänder och kan vara gjort på lätt flätad bomullstråd.) Det är också lätt att hitta.
Beredning
Börja med att smälta vaxet i ett vattenbad samtidigt som du rör om. Värm vaxet tills det smälter. När vaxet blivit en vätska kan du tillsätta den eteriska oljan som du valt, men kom ihåg att vänta tills vaxet har kallnat lite. Detta eftersom oljan avdunstar snabbt om det är för varmt.
I nästa skede häller du paraffinet i gjutformen, som kan vara i vilken form som helst – rund eller kanske fyrkantig eller något annat. Mallen och veken kan gärna smörjas med någon sorts olja du har i köket.
För att se till att veken hamnar i mitten av ljuset använder du t.ex. en veknål på vilken du knyter fast ena änden av veken. Se till att den räcker hela vägen ner i formen.
Häll i paraffinet i formen och vänta i minst fem timmar tills den eteriska oljan, paraffinet och veken har stabiliserat sig och fått rätt konsistens. För att får ur ljuset ur gjutformen kan du hålla den upp och ner.
Ifall ljuset har några skönhetsfläckar, som märken av luftbubblor, kan du ta bort dem genom att använda en trasa fuktad med alkohol och försiktigt gnugga ljuset tills det blir slätt och jämt.
Du kommer upptäcka hur enkelt det är att göra dina egna avkopplande doftljus. Dessa ljus är dessutom fantastiska gåvor och du kan välja att göra dem i kreativa former och dekorera dem med färgat papper eller torkade blommor. Du kan göra de ännu mer personliga genom att gjuta ditt doftljus i fruktskal.
Ett alternativ: Doftljus i fruktskal
Ifall du inte har lust att använda traditionella gjutformar kan du gjuta ditt doftljus i fruktskal, ett helt och hållet naturligt alternativ, som en halv mandarin eller apelsin.
Vad behöver du?
- En mandarin eller apelsin. En mandarin är att föredra eftersom det är lättare att få ur fruktköttet.
- Paraffin eller nedsmälta ljusstumpar
- Sked
- Olivolja
- Kniv
Beredning
Först placerar du mandarinen på en plan yta och ser till att försöka skära mellan skalet och fruktköttet. Sedan tar du en sked till hjälp och försöker att försiktigt föra in den mellan frukten och skalet.
Försök att föra runt skeden ett varv och sedan gröpa ur fruktköttet väldigt försiktigt utan att ha sönder skalet. Du kan förstås sedan njuta av fruktköttet.
När du har kommit så här lång följer du de steg som nämnts ovan. Fruktskalet ersätter gjutformar av andra material.
Så enkelt är det att göra doftljus i fruktskal. Har du provat?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Imágenes cortesía de ManualidadesBlog
- Castillo, E., & Sanahuja, M. (2010). Aromaterapia. In Manual de Fitoterapia (pp. 425–437). España: Elsevier Science.
https://www.mendeley.com/catalogue/aromaterapia/ - Faucon, M. (2014). Principios de aromaterapia científica y aplicaciones prácticas en podología. EMC – Podología, 16(1), 1–8.
https://doi.org/10.1016/S1762-827X(14)66684-0 - Soto-Vásquez, M. R., & Alvarado-García, P. A. A. (2016). Aromaterapia a base de aceite esencial de Satureja brevicalyx “inka muña” y meditación mindfulness en el tratamiento de la ansiedad. Medicina Naturista, 10(1), 45–50.
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0075829 - Andrei, P., & Comune, A. P. D. (2005). Aromatherapy and its applications. Cadernos, 11, 57–68.
https://www.mendeley.com/catalogue/aromatherapy-applications/ - Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. Volume 5, Issue 8, August 2015, Pages 601-611. Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033
- National Institute of Environmental Health Sciences. Essential Oils. https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/essential-oils/index.cfm
- WebMD. Essential Oils Promise Help, But Beware the Risks. https://www.webmd.com/beauty/news/20180813/essential-oils-promise-help-but-beware-the-risks