Har du haft en dålig dag? Lär dig att hantera det här.

Lös dina problem och låt dina orosmoment flyga iväg innan du går och lägger dig. Om du inte lyckas vila ut ordentligt kommer nästa dag fortsätta på samma sätt.
Har du haft en dålig dag? Lär dig att hantera det här.

Senaste uppdateringen: 26 december, 2018

Du kommer hem, stänger dörren och suckar av trötthet. Du har haft en dålig dag. Vad är det mest hälsosamma sättet att ta itu med det? Vi vill att du reflekterar över det i den här artikeln.

Ta inte med dig en dålig dag till sängen

kvinna-som-biter-på-naglarna

Man kommer ofta hem och går till sängs så snart som möjligt för att försöka glömma att man haft en dåligt dag. Fungerar det? Nej, det gör det inte, och det har två konsekvenser:

  • Dålig sömnkvalitet, svårigheter att sova och ångest.
  • Risken är stor att när du stiger upp på morgonen igen finns problemen kvar.
  • Det är bäst att du hanterar problemen innan du somnar. Det blir då mer betryggande att gå till sängs och du får bättre vila.

Det viktiga med bra och dåliga dagar

barfota-fötter-går-på-stig-mot-solen

Livet är fyllt av bra dagar att njuta av och dåliga för att man ska lära sig. Det är vanligt att man har en dålig dag, men det viktiga är vilken inställning man har i dessa stunder.

  • Det finns de som förstorar allt negativt som kan hända under dagen och säger saker i stil med, “Mig händer det alltid något dåligt” eller “Allt går fel och jag har alltid otur”, men det hjälper inte.
  • Man kan inte ha full kontroll över allt som händer under dagen. Det kommer att finnas bra och dåliga stunder och man måste kunna lära sig av de dåliga stunderna som får en att reflektera över möjliga förändringar.
  • Bara för att du har haft en dålig dag ska du inte springa iväg från det som hänt. Tänk och reflektera över vad du kan göra imorgon för att få en bättre dag.
  • Bara för att du har haft en dålig dag idag måste inte morgondagen vara likadan. En positiv attityd är den bästa rustningen i livet.

Vikten av känslomässig frigörelse

kvinna-som-reflekterar-över-sin-dag

Om du behöver gråta så gör det. Behöver du vara för dig själv så var det. Vi måste alla avreagera oss då och då. 

  • Unna dig en stunds ensamhet där du kan läka dina sår. Ta fram ett block och skriv ner vad du tänker på: ett ord, en mening, ett tecken. Försök sedan att strukturera dina interna idéer för att förstå hur du känner dig och varför du känner dig på detta sätt.
  • Vad kan du göra för att må bättre? Det är en enkel strategi som kan vara väldigt hälsosam.

Låt andra hjälpa dig

barn

Om du har haft en dålig dag och måste gå hem och vara ensam kan det vara skönt att ta ett avkopplande bad och gå till sängs tidig. Är det bra? Ja, men inte alltid. Ibland kan det vara bra att prata med någon, en person som kan lyssna och vet vad du går igenom.

Låt andra hjälpa dig. Livet är inte ett tomt rum där man går ensam fram. Prata med din partner eller ring en vän för att prata om den dåliga dagen. Det finns säkert andra som känner igen sig i dina problem, och du kommer då inse att du inte är ensam. Vi har alla dåliga dagar.

Du förtjänar en present

färgglada-fjärilar-flyger-vid-glad-kvinna

Har du haft en dålig dag? Ge dig själv en present. Ibland kan det vara något så enkelt som att ta en promenad i parken, ta en kaffe, en glass eller titta på en film; något som kan ge dig en mental paus. Det är inte själviskt att ge sig själv en present. Det är sådant som hjälper dig att möta nästa dag. Det är normalt att ha dåliga dagar men det viktiga är hur man bemöter dem.

Imorgon kommer vara en ny dag och solen stiger igen om du bemöter den med optimism. Varför inte ge det ett försök?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Long, C. R., & Averill, J. R. (2003). Solitude: An exploration of benefits of being alone. Journal for the Theory of Social Behaviour33(1), 21-44. Available at: https://doi.org/10.1111/1468-5914.00204. Accessed 31/03/2020.
  • Maercker, A., Ben-Ezra, M., Esparza, O. A., & Augsburger, M. (2019). Fatalism as a traditional cultural belief potentially relevant to trauma sequelae: Measurement equivalence, extent and associations in six countries. European journal of psychotraumatology10(1), 1657371. Available at: https://doi.org/10.1080/20008198.2019.1657371. Accessed 31/03/2020.
  • Pires, G. N., Bezerra, A. G., Tufik, S., & Andersen, M. L. (2016). Effects of acute sleep deprivation on state anxiety levels: a systematic review and meta-analysis. Sleep medicine24, 109-118. Available at: https://doi.org/10.1016/j.sleep.2016.07.019. Accessed 31/03/2020.
  • Rimé, B. (2009). Emotion elicits the social sharing of emotion: Theory and empirical review. Emotion review1(1), 60-85. Available at: https://doi.org/10.1177/1754073908097189. Accessed 31/03/2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.