Gör en egen hemgjord chimichurri

Upptäck det intressanta ursprunget till den här argentinska såsen, följt av ett gott och autentiskt recept som du kan njuta av hemma!
Gör en egen hemgjord chimichurri

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Chimichurri är ett gott tillbehör som är vanligt till kött över hela Sydamerika, främst i Argentina.

Chimichurri passar även perfekt till empanadas – en fylld deg som ugnsbakas eller friteras. Det är också ett vanligt tillbehör till de sallader som är vanliga i regionen. De innehåller ofta hackade örter och kryddor blandade med olja och vinäger.

Såsens huvudsakliga ingredienser är persilja, olivolja och chili, men du kan använda andra ingredienser du gillar för att skapa en alldeles egen variant.

Även om du ändrar i originalreceptet lite bör du följa proportionerna för att få den traditionella smaken. Genom att bevara den traditionella smaken kommer receptet passa alldeles utmärkt till alla rätter.

Det är så populärt att man kan hitta det i de flesta butiker i den spansktalande världen. För att få perfekt smak bör man dock göra den från grunden med färska ingredienser som man själv gillar.

Nedan kan du ta en titt på ett hemgjort och utsökt recept på chimichurri, med proportioner i linje med den klassiska smaken. Vi kommer även dela med oss av fyra andra varianter.

Var namnet “chimichurri” kommer från

Såsens ursprung

Inom gastronomi finns det tre möjliga historier som kan förklara namnets ursprung; vi vet fortfarande inte vilken som stämmer.

Den första hävdar att James McKurry – ofta benämnd som Jimmy – skapade och kommersialiserade tillbehöret på 1800-talet. Han ska ha gjort chimichurri som ett substitut för Worchestershiresås. De som inte talade engelska uttalade det till slut som “Yimi Churry”.

En annan version handlar om brittiska soldater på 1800-talet som fångades av spanjorer i sydamerikanska kolonier. Fångarna bad om ett tillbehör till sina måltider genom att säga “give-me-curry” eller “che-mi-curry”, vilket senare blev till “chimichurri”.

Den sista teorin kommer från en baskisk term som spreds till Sydamerika: “tximitxurri”. Termen betyder “blandning” eller “röra”, och refererar till en sås som använder upprepade ingredienser och tekniker för alla typer av rätter.

Traditionellt recept för chimichurri

Ät den med kött

Det här receptet använder originalingredienserna i de rätta proportionerna. Det ger dig uppskattningsvis sex portioner. Om du vill göra en större sats ska du öka mängderna proportionerligt.

Ingredienser

  • 3 lagerblad
  • 1 pressad lime
  • 1/2 tesked salt
  • 200 ml olivolja
  • 100 ml röd- eller vitvinsvinäger
  • 1/2 tesked svartpeppar
  • 1 tesked torkad timjan
  • 3 klyftor finhackad vitlök
  • 1 rågad matsked oregano
  • 5 matskedar hackad persilja
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 tesked sött chilipulver

Beredning

1. Krossa oregano, persilja, vitlök och lagerblad med mortel och stöt.
2. Tillsätt lök och resten av kryddorna (timjan, svartpeppar och chilipulver) i skålen.
3. Förbered såsbasen genom att långsamt blanda olja, vinäger och salt.
4. Tillsätt basen till den tidigare blandningen och rör ihop.
5. Förvara i en glasburk med lock.
6. Förvara såsen på den minst kalla platsen i kylskåpet i några dagar.

Efter att du börjat använda den kan den förvaras i tre månader i kylen.

Varianter av chimichurri

Variant av chimichurri

Du kan göra flera varianter av originalreceptet genom att lägga till eller byta ut olika ingredienser i blandningen. Om du till exempel byter ut rödlöken till mer vitlök får du en vitlökschimichurri.

Du kan göra en tomatchimichurri genom att lägga till 200 g torkade tomater i originalreceptet. Se till att ge tomaterna tillräckligt med tid för att dra till sig vätska.

För en korianderchimichurri kan du ersätta persiljan med koriander, med samma kvantiteter. Du kommer få ett extremt aromatiskt tillbehör som är perfekt för en rad olika rätter.

Nu när du har det här enkla receptet finns det ingen anledning att köpa färdig. Dra nytta av den högre kvaliteten och den långa hållbarhetstiden hos färska och naturliga ingredienser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.