Farliga fiskar som du inte borde äta

Det finns vissa fiskar som har högt fettinnehåll, vilket får kvicksilver att ansamlas i kroppen. Det gör dem farliga för hälsan.
Farliga fiskar som du inte borde äta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fisk är något av det nyttigaste och godaste som finns. De håller oss friska, vilket är anledning nog för läkare och näringsexperter att rekommendera att vi äter dem regelbundet. Men det finns även farliga fiskar man helst ska undvika.

Kvicksilver och fisk

Fisk och kvicksilver

Under årens lopp har många studier bekräftat närvaron av tungmetaller i fisk. Bland dessa hittar vi metylkvicksilver (en organisk beståndsdel av kvicksilver). Det är ett mycket skadligt ämne, och därför ska man undvika att äta farliga fiskar som kan innehålla höga halter av det.

Kvicksilver är dock inte det enda som kan påverka människans hälsa. Det finns även andra skadliga ämnen i fiskfett. De är föroreningar som kommer från fiskens omgivning.

Saker som plast eller starka kemikalier kontaminerar fisk, som sedan hamnar på middagsbordet som “nyttiga” måltider.

Människokroppen kan heller inte bearbeta ämnen såsom kvicksilver. Metallen ansamlas istället tills den når nivåer som är skadliga för kroppen.

Farliga fiskar du bör undvika att äta

Det är viktigt att veta vilka som klassas som farliga fiskar, och det är bra att ha koll på vilka som innehåller mest kvicksilver. Vi ska lista de värsta fiskarna här nedan.

Röd tonfisk

Undvik röd tonfisk

Röd tonfisk är en av de mest populära fiskarna och kommer från olika arter. Med tanke på farorna med kvicksilver bör man dock inte äta röd tonfisk regelbundet.

Denna varning är framförallt riktad till barn och gravida kvinnor. Ät endast röd tonfisk max en gång i veckan.

Pangasius bocourti

På listan över farliga fiskar hittar vi även Pangasius bocourti, eller basa som den även kallas. Den kommer från Vietnam och har blivit allt populärare tack vare att den är enkel att äta.

Eftersom den inte har några ben kan den ätas utan större ansträngning. Ungefär som en flundra kan man även äta den som filé. Trots detta saknar den dock näringsämnen. Den har till exempel knappt några omega-3-fettsyror.

Vidare är merparten av fisken kontaminerad med bekämpningsmedlet trifluralin. Det är en substans som kan vara skadlig för den mänskliga hälsan.

Pigghaj

Pigghaj innehåller kadmium

Den här är väldigt vanligt förekommande, speciellt i det spanska köket. Den används till och med som ett billigare alternativ till svärdfisk. Dess stora storlek utgör dock en stork nackdel, eftersom de stora mängderna fett samlar på sig kadmium (en skadlig metall) och kvicksilver.

Ingen av dessa har några fördelar, så det är en farlig fisk du gör bäst i att undvika.

Makrill

På många håll äter man makrill regelbundet, framförallt i restauranger. Men trots sin popularitet har Världshälsoorganisationen (WHO) förklarat makrill som farlig.

Den innehåller en av de högsta halterna kvicksilver, så det är bäst att undvika makrill, eller åtminstone bara äta den ibland.

Tilapia

Tilapia är väldigt vanlig

Om makrill är vanlig vet vi inte vad vi ska säga om tilapia. Det är en av de vanligaste fiskarna i världen när det kommer till kommersiellt fiske och konsumtion, även om det finns mer populära alternativ i Sverige.

Trots sin höga konsumtion kan det även vara en av de farligaste fiskarna att äta för människor. Och värre blir det, för tilapia har jämförts med ister på grund av sitt höga fettinnehåll. Den höjer därav det dåliga kolesterolet (LDL).

Så försök äta mindre tilapia, speciellt om du har artrit, astma eller hjärtsjukdom.

Svärdfisk

Svärdfisken drar nytta av sin storlek och äter mindre fiskar under hela sin livstid. Som ett resultat förvarar den stora kvantiteter fett, vilket kan innehålla höga halter kvicksilver.

Därför är det bäst att helt undvika att äta svärdfisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista médica de Chile, 142(9), 1174-1180
  • Mori TA., Marine OMEGA 3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51-58.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.