Får du ofta näsblod? Ta reda på varför!

När du har en blödning i området bakom nässkiljeväggen är näsblodet vanligen mycket begränsat och inte alltför allvarligt. När du känner att blodet är på väg bör du stänga näsborrarna genom att nypa ihop dem med tummen och pekfingret och sedan böja huvudet framåt.
Får du ofta näsblod? Ta reda på varför!
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Näsblod kan bero på flera olika orsaker. Det kan vara relaterat till snuva eller nasal torrhet, men det kan också vara ett symtom på andra hälsoproblem, som arteriell hypertoni. Om du regelbundet lider av näsblod bör du ta kontakt med din husläkare.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de vanligaste orsakerna till näsblod, liksom några aspekter som du bör ha i åtanke för att förebygga allvarligare fall.

Varför får vi näsblod?

Vissa drabbas av näsblod ganska regelbundet, och den allmänna förklaringen till detta fenomen är att blödningen kommer från blodkärlen som försörjer den inre delen av näsan, slemhinnan.

Vanligtvis leder det till att endast den ena näsborren blöder, men det kan hända att båda blöder på samma gång.

När du drabbas av en blödning i området bakom nässkiljeväggen är ditt näsblod vanligen begränsat och inte alltför allvarligt. Det kan vara resultatet av att du har rört området för mycket, torr luft, eller snuva orsakad av allergi.

I vissa fall kan det också vara en indikator på okontrollerad arteriell hypertoni. Våra kroppar är intelligenta organismer, och de visar vilka problem vi kan lida av med signaler som lite lätt blödning för att sänka högt artärtryck naturligt.

Vi ska nu lista några av de möjliga orsakerna till ditt näsblod. Därefter kommer vi ge dig några strategier för hur du kan hålla koll på din hälsa baserat på hur du upplever detta fenomen.

Näsblod


Allvarligare sjukdomar

Även om din husläkare eller öron-, näs- eller halsspecialist borde vara den som ställer en diagnos baserad på en undersökning så bör du veta vilka andra sjukdomar som inkluderar näsblod så att du kan avgöra hur allvarligt ditt näsblodsproblem är.

Näsblod är ett symtom på följande allvarliga sjukdomar:

  • Leversjukdom
  • En godartad eller elakartad tumör
  • Leukemi

Vad bör du göra när du drabbas av näsblod?

När du känner att en blödning är på väg bör du stänga näsborrarna genom att nypa ihop dem mellan tummen och pekfingret och sedan luta huvudet framåt.

Tippa inte huvudet bakåt, som många människor skulle vilja rekommendera, och ligg inte ner. Båda dessa ställningar leder till att du sväljer blodet, vilket gör att du inte märker när blödningen har upphört.

Vänta några minuter. Om blödningen fortsätter bör du uppsöka vård omedelbart.

När blödningen upphört bör du undvika fysisk aktivitet under de närmaste timmarna, och inte ta några blodförtunnande eller trombocythämmande läkemedel som acetylsalicylsyra. Du bör också försöka att inte blåsa för hårt genom näsan.

När du fattar beslut kring om du ska kontakta din läkare eller inte bör du också hålla följande symtom i åtanke:

Brist på C-vitamin

En av de vanligaste orsakerna till frekvent näsblod, när det inte finns någon associerad sjukdom, är en brist på C-vitamin. Denna vitamin bidrar till att stärka näsans kapillärer.

Du kan få i dig C-vitamin genom att äta följande livsmedel:

Du kan också ta C-vitamintabletter som ett komplement. Om du får i dig för mycket C-vitamin eliminerar kroppen helt enkelt det via urinen, så det finns ingen risk att du överdoserar detta vitamin.

Citroner


Schüsslersalter

Ett Schüsslersalt är en naturlig kur som ger dig homeopatiska doser av mineraler, vilket innebär att det inte har några biverkningar.

Det finns tolv typer av salter som representerar de olika mineralerna som finns naturligt i våra kroppar och som vi konsumerar dagligen genom maten. Inte nog med att de förser kroppen med de mineraler den behöver, utan de distribuerar dessa mineraler så att de finns på rätt plats vid rätt tidpunkt.

När de tas separat har varje salt sin egen speciella funktion och det finns några som är särskilt rekommenderade för näsblod:

  • Kalciumfosfat (Kalcium Phosphoricum)
  • Kaliumsulfat (Kalium Sulphuricum)
  • Järnfosfat (Ferrum Phosphoricum)

Du bör lägga två tabletter under tungan tre gånger per dag vid tillfällen då du inte äter, dricker eller använder produkter med en stark smak (tuggummi, tandkräm).

Du bör ta den första dosen på morgonen, den andra på eftermiddagen och den tredje på kvällen. Fortsätt med denna behandling i minst en månad.

Vi rekommenderar att du konsulterar en naturopat som kan anpassa din behandling och bestämma hur länge du ska följa den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ayerbe A, García E. El escaramujo: propiedades y uso terapeutico. Medicina naturista. 2010; 4(1), 44-52.
  • Cruz O, Montoya N, Vega X, Montoya S. Epistaxis. Estado actual. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello. 2013; 1(2): 59-77.
  • Martín-Bailón M, López-Mesa P, Dios-Loureiro C. Manejo de epistaxis en pacientes con terapia antitrombótica. Revista ORL. 2020;12(2):11-18.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.