Eterisk bergamottolja: Fördelar och potentiella biverkningar

Eterisk bergamottolja är en naturlig produkt som används för medicinska och kosmetiska ändamål. Vill du veta mer om dess fördelar? Idag berättar vi allt om denna olja!
Eterisk bergamottolja: Fördelar och potentiella biverkningar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Eterisk bergamottolja kommer från skalet på bergamottapelsinen (Citrus bergamia). Den kännetecknas av sin speciella citrusarom med blomdoft och används ofta i aromaterapi för medicinska ändamål. På grund av dess koncentration av näringsämnen och antioxidanter anser man den också vara en användbar ingrediens i hudvårdsprodukter.

Frukten, som man kan läsa om i en artikel publicerad i Frontiers in Pharmacology, är en hybrid av pomerans och citron, och man använder dess extrakt som bas för tillverkning av parfymer, kosmetika, mat och godis. Du bör dock använda det med försiktighet eftersom det kan medföra biverkningar.

Vad behöver du veta om denna olja? Här är alla detaljer!

Användningsområden och egenskaper hos eterisk bergamottolja

På grund av dess citrusarom och farmakologiska sammansättning är eterisk bergamottolja populär som ingrediens i många olika hudvårdsprodukter och kosmetika. I synnerhet kan det finnas i parfymer, tvålar, kroppskrämer och smink. Livsmedelsindustrin använder också denna olja som smaksättning och du kan även hitta det i kosttillskott.

Enligt Flavour and Fragrance Journal innehåller oljan bioaktiva molekyler med potentiella hälsofördelar. I synnerhet har den en flyktig, aromatisk del – från 93% till 96% av den totala volymen – och en icke-flyktig del – från 4% till 7% av den totala volymen.

Dess huvudsakliga komponenter är följande:

  • Limonen
  • Linalool
  • Linalylacetat
  • Gammaterpinen
  • Betapinen
  • Pigment
  • Vax
  • Kumarin
  • Psoralen

Även om det fortfarande bara finns ett fåtal kliniska prövningar av denna produkt, har de som gjorts visat att den har antibakteriella, antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Studier har även visat på antioxidativa, smärtstillande och neuroprotektiva effekter.

Fördelarna med eterisk bergamottolja

Inom naturmedicin använder man eterisk bergamottolja som ett tillsatsmedel för att minska symptom på stress, ångest och andra psykiska problem. Det sägs också ha positiva effekter mot högt kolesterol, högt blodtryck och smärta. Vad säger bevisen?

fett i artärer
Bergamottolja kan hjälpa till att sänka kolesterolhalterna i blodet, vilket kan vara fördelaktigt för att förebygga kardiovaskulära problem.

Humör

Experter inom aromaterapi menar att inandning av eteriska oljor kan överföra signaler till det limbiska systemet, vilket är det område av hjärnan som reglerar känslor. Som ett resultat orsakar det fysiologiska effekter som återspeglar sig i form av en minskning av stress, ångest och hjärtrytmförändringar.

En studie publicerad i Current Drug Targets fann att aromaterapi med bergamott- och andra eteriska oljor stimulerar frisättningen av serotonin och dopamin, mer kända som lyckorhormoner. På grund av detta gynnar det lindring av symptom på depression och andra humörstörningar.

Kolesterol

Bergamott innehåller antioxidantföreningar som är fördelaktiga för att reglera kolesterolnivåerna. I forskning som man kan läsa om i Phytomedicine visade extrakt av växten lipidsänkande effekter som tillskrivs dess flavonoidinnehåll.

Ett djurförsök i den vetenskapliga tidskriften Nutrients bekräftar dessa egenskaper och tillägger att växtens polyfenoler utövar en antiinflammatorisk och antidiabetisk effekt. Men det behövs fler studier för att klargöra de inneboende mekanismerna.

Matförgiftning

Ett av ämnena i eterisk bergamottolja, linalool, har studerats för dess antibakteriella effekter. I synnerhet har observationer visat att det kan hämma tillväxten av vissa typer av bakterier som orsakar matförgiftning, som Staphylococcus aureus och Escherichia coli.

Med fokus på detta fastställde forskning i Journal of Applied Microbiology att föreningar i bergamott kan hjälpa till att förstöra flera bakteriestammar som finns i kycklingskinn och kålblad. De nämnda mikroorganismerna var följande:

  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Campylobacter jejuni

Studier pågår fortfarande och forskare tror att det i framtiden kan vara utgångspunkten för behandlingar av dessa infektioner. För närvarande bör det inte vara den föredragna behandlingen.

Smärta och inflammation

Två föreningar i eterisk bergamottolja, linalool och karvakrol, är förknippade med smärtstillande och antiinflammatoriska effekter.

I en genomgång av studier publicerad i International Journal of Molecular Sciences förbättrade dessa föreningar smärtresponsen och hjälpte till att minska inflammation. Dessutom observerade forskare en antikonvulsiv effekt.

Terapeuter som använder aromaterapi kombinerar ofta denna olja med en bärarolja (exempelvis kokos-, mandel- eller olivolja) för att lindra symptom på artrit och muskel- och skelettbesvär. För detta ändamål använder man den ofta för massage.

Kosmetika och hudhälsa

De eteriska oljornas antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper kan hjälpa till att förbättra hudens hälsa. Användningen av oljan (i kombination med en bärarolja) kan minska förekomsten av akne, cystor och pormaskar. Forskade tror också att det främjar lindring av eksem, ringorm och psoriasis.

Anekdotiska bevis tyder på att bergamott kan mjuka upp hår och kontrollera spretigt hår. Det sägs även kunna hjälpa till att lugna en irriterad hårbotten. För detta ändamål kan du lägga till 6 till 8 droppar olja till ditt vanliga schampo. Du kan också kombinera 2 eller 3 droppar med en bärarolja för massage.

Risker och möjliga biverkningar av eterisk bergamottolja

Ren eterisk olja från bergamott irriterar huden. Därför bör du inte ha den direkt på huden.

Istället kan du kombinera den med en bärolja eller annan liknande produkt. Personer med känslig hud bör göra ett litet test innan användning. Om det inte finns några tecken på reaktion efter 24 timmar kan du använda oljeblandningen utan problem.

Ett av ämnena i denna produkt, bergapten, är fototoxiskt. Detta innebär att det ökar känsligheten för ultraviolett strålning, vilket är något som kan leda till tilsltånd som fotodermatit. När du använt oljan bör du därför skölja huden noggrant och applicera rikligt med solskyddsmedel.

Av säkerhetsskäl bör barn, gravida kvinnor, personer med hypoglykemi och patienter som tar läkemedel som ökar känsligheten för solljus (t.ex. Ciprofloxacin) inte använda eterisk bergamottolja. Kontakta din läkare eller apotekspersonal vid tveksamhet.

kvinna smörjer in sig med solkräm
Användningen av solskyddskräm efter applicering av bergamottolja på huden är viktig, på grund av risken för fototoxicitet.

Hur man använder eterisk bergamottolja

För att dra nytta av egenskaperna hos eterisk bergamottolja finns det flera alternativ. Det första är genom en aromspridare, som är idealisk för aromaterapi. Du kan också späda ut oljan i kokande vatten (från vilket du andas in ångorna).

Det går även bra att blanda den med en bärarolja för massage vid besvär. Slutligen finns det också i form av kosttillskott för oralt intag. Kom ihåg att det är viktigt att endast använda godkända kosttillskott och inte konsumera den rena oljan.

Vad ska man tänka på angående eterisk bergamottolja?

Eterisk bergamottolja är en produkt med koncentrerade farmakologiska föreningar med positiva hälsoeffekter. Det behövs dock mer bevis för att bekräfta de förmodade fördelarna såväl som de säkra doserna och möjliga biverkningar.

Därför bör du inte använda det som den första behandlingen för sjukdomar. Vid tveksamheter bör du konsultera en läkare innan du använder denna olja som ett tillskott eller en hudvårdsprodukt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Navarra M, Mannucci C, Delbò M, Calapai G. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. Front Pharmacol. 2015 Mar 2;6:36. doi: 10.3389/fphar.2015.00036. PMID: 25784877; PMCID: PMC4345801.
  • Zhang Y, Wu Y, Chen T, et al. Assessing the metabolic effects of aromatherapy in human volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:356381. doi:10.1155/2013/356381
  • Giglio RV, Patti AM, Nikolic D, Li Volti G, Al-Rasadi K, Katsiki N, Mikhailidis DP, Montalto G, Ivanova E, Orekhov AN, Rizzo M. The effect of bergamot on dyslipidemia. Phytomedicine. 2016 Oct 15;23(11):1175-81. doi: 10.1016/j.phymed.2015.12.005. Epub 2015 Dec 30. PMID: 26851838.
  • Parafati M, Lascala A, La Russa D, Mignogna C, Trimboli F, Morittu VM, Riillo C, Macirella R, Mollace V, Brunelli E, Janda E. Bergamot Polyphenols Boost Therapeutic Effects of the Diet on Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) Induced by “Junk Food”: Evidence for Anti-Inflammatory Activity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1604. doi: 10.3390/nu10111604. PMID: 30388763; PMCID: PMC6267059.
  • Fisher K, Phillips CA. The effect of lemon, orange and bergamot essential oils and their components on the survival of Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus in vitro and in food systems. J Appl Microbiol. 2006 Dec;101(6):1232-40. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006.03035.x. PMID: 17105553.
  • Lazarotto, M., Valério, A., Boligon, A., Tres, M., Scapinello, J., Magro, J.D., & Oliveira, J.V. (2018). Chemical Composition and Antibacterial Activity of Bergamot Peel Oil from Supercritical CO2 and Compressed Propane Extraction. The Open Food Science Journal, 10, 16-23.
  • Perna S, Spadaccini D, Botteri L, Girometta C, Riva A, Allegrini P, Petrangolini G, Infantino V, Rondanelli M. Efficacy of bergamot: From anti-inflammatory and anti-oxidative mechanisms to clinical applications as preventive agent for cardiovascular morbidity, skin diseases, and mood alterations. Food Sci Nutr. 2019 Jan 25;7(2):369-384. doi: 10.1002/fsn3.903. PMID: 30847114; PMCID: PMC6392855.
  • Clark SM, Wilkinson SM. Phototoxic contact dermatitis from 5-methoxypsoralen in aromatherapy oil. Contact Dermatitis. 1998 May;38(5):289-90. doi: 10.1111/j.1600-0536.1998.tb05752.x. PMID: 9667455.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.