En glutenfri kost kan hjälpa din hud

Visste du att en glutenfri kost kan hjälpa din hud? Dermatit, psoriasis, eksem och keratos är några tillstånd som kan bli bättre hos personer som tar bort gluten från kosten om de är känsliga för det.
En glutenfri kost kan hjälpa din hud
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du någonsin undrat vilken effekt gluten kan ha på din hud? Även om det finns gott om bevis för att detta protein kan orsaka tarmproblem, är många inte medvetna om att det också kan ha en negativ dermatologisk effekt. Vilket leder oss till frågan: Kan en glutenfri kost hjälpa din hud?

Vi bör först klargöra att gluten inte finns som sådant i spannmål (vete, havre, råg och korn). Det bildas i själva verket när det kommer i kontakt med vatten. Därför är det möjligt att andra livsmedel som inte innehåller gluten naturligt, att bli kontaminerade med det på grund av felaktig hantering.

När det gäller detta problem är det också viktigt att veta att gluten inte orsakar problem hos alla människor. Vissa är dock känsliga för det eftersom de har celiaki. Med andra ord kan de inte smälta proteinet. Det är vanligt att de upplever symptom på huden när de äter mat som innehåller gluten.

Vilken effekt har gluten på huden hos personer med dessa tillstånd?

Hudsjukdomar som kan bli bättre med en glutenfri kost

Hudtillstånden som kan uppstå på grund av gluten varierar. Specifikt sträcker de sig från kliande utslag till håravfall. I de flesta fall är dessa tillstånd dock autoimmuna eller har en genetisk komponent.

Men hur som helst så finns det flera flera forskningsstudier som visar på att det finns en del tillstånd som korrelerar med glutenintag hos personer med celiaki eller intolerans. Dessa ska vi granska nedan.

En glutenfri kost kan hjälpa din hud: Urtikaria

Urtikaria, eller nässelutslag, är ett tillstånd som involverar rödaktiga, kliande fläckar på huden. Om man äter gluten, kan en allergisk reaktion uppstå eftersom kroppen frigör kemikalier (som histamin), som är ansvariga för att orsaka inflammation i huden.

Faktum är att det finns personer med celiaki som bara visar symptom på huden men som inte är medvetna om att denna sjukdom kan vara orsaken till detta problem.

armar med hudutslag
Vissa celiakipatienter har hudproblem som har att göra med deras intolerans mot gluten.

2. Dermatitis herpetiformis

Intag av gluten kan orsaka ett tillstånd som kallas dermatitis herpetiformis. Detta är ett inflammatoriskt och autoimmunt tillstånd.

De kliniska tecknen som på visar detta tillstånd är förekomsten av flera hudskador som tar olika former. De kan förekomma i grupper eller vara utspridda. Dessutom tenderar de att vara kroniska och återkommande.

De kan orsaka papler, vesiklar och blåsor med intensiv klåda som leder till sår eller hyperpigmentering av huden. De uppstår vanligtvis på friktionsområden som knän, skinkor, armbågar, hårbotten, nedre delen av ryggen och nacken, med en asymmetrisk fördelning.

3. Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis vulgaris är ett genetiskt hudtillstånd med autosomalt dominant nedärvning. Det primära symptomet är att huden fjällar av och behandlingen består av krämer eller salvor.

En studie publicerad i tidskriften Integrative Medicine: A Clinician’s Journal 2015 rapporterar att en patient med detta tillstånd är känslig för vissa livsmedel, inklusive gluten. Den nämner också att man kan se förbättringar i hudens utseende efter eliminering av de identifierade produkterna.

4. En glutenfri kost kan hjälpa torr hud

Eftersom personer med celiaki eller glutenintolerans uppvisar tarmskador efter att ha konsumerat detta protein är det tydligt att de har svårt att ta upp näringsämnen. I dessa fall kan kroppen inte få de vitaminer och mineraler som behövs för en frisk hud och därför är torrhet vanligt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Staphylococcal scalded skin syndrome: Orsaker och symtom

5. Psoriasis

Psoriasis, ett tillstånd som representeras av närvaron av tjocka, fjällande röda fläckar på huden, har ett starkt samband med glutenintag. Det är inte klart om glutenintag orsakar psoriasis, eller om personer med detta tillstånd är mer benägna att ha celiaki.

Vissa patienter med celiaki kan dock upptäcka att deras hudsymptom blir bättre när de följer en glutenfri kost, oavsett om de har en positiv diagnos av celiaki eller inte.

6. Eksem kan bli bättre med en glutenfri kost

Detta tillstånd identifieras av kliande utslag som orsakar vitaktiga, flagnande fläckar på huden. Det är vanligt hos barn, men även vuxna kan ha det.

Även om den primära behandlingen är kortikosteroider, kan en glutenfri kost hjälpa vissa. Det kan i vissa fall fungera som en kompletterande behandling.

7. Alopecia areata

Alopecia areata är ett autoimmunt tillstånd där kroppen själv angriper hårsäckarna, vilket gör att håret faller av. Det har visat sig ha en koppling till celiaki, dock det inte är klart om detta är en konsekvens av glutenintag.

Enligt en vetenskaplig artikel publicerad 2012 upplevde personer med celiaki och alopecia areata att deras hår växte tillbaka efter att ha börjat äta en glutenfri kost. Tillväxten skedde dock ojämnt.

8. Keratosis pilaris

Det är inte helt klart om celiaki orsakar keratosis pilaris eller inte. Detta är en hudsjukdom som gör att det bildas gåshud, särskilt på ryggen och överarmarna.

Vissa patienter rapporterar dock att hudens utseende förbättras efter att ha antagit en glutenfri kost. Å andra sidan är det viktigt att nämna att detta tillstånd är vanligt hos personer som har eksem.

Kan en glutenfri kost hjälpa din hud?

I alla ovanstående fall kan en glutenfri kost hjälpa till att förbättra dessa tillstånd och hjälpa din hud. Ett specialfall är akne, som vi ska titta närmare på nu.

Det finns inget direkt samband mellan förekomsten av akne och glutenintag. Men när personer som inte har diagnostiserats med intolerans eller celiaki märker förbättringar i huden i ansiket efter att ha slutat konsumera glutenprodukter, kan det faktiskt bero på en annan anledning.

I dessa fall är det troligt att de livsmedel som de tagit bort, förutom att de innehåller gluten, även innehåller en hög andel socker och fett. Alla produkter som är sammansatta av dessa näringsämnen har en inflammatorisk potential och kan därför orsaka akne.

kvinna pekar på finne
Akne är ett vanligt dermatologiskt tillstånd som kan bli bättre med vissa kostförändringar, men har generellt inget specifikt sambandmed glutenprodukter.

Hur kan en hälsosam kost hjälpa din hud?

Enligt nutritionister är det bäst att förse kroppen med rätt näringsämnen. Tänk här på att vitamin B-komplex, A, D, E, C och K och mineraler som zink, magnesium och selen är oumbärliga för en frisk hud.

Därför, för att säkerställa intaget av dessa näringsämnen, bör du inkludera följande livsmedel i din kost:

  • Frukt och grönsaker
  • Baljväxter
  • Fullkorn
  • Nötter
  • Frön och deras oljor
  • Olivolja
  • Kött, ägg och magra mejeriprodukter

Det kan hjälpa din hud att följa en glutenfri kost

Faktum är att det kan hjälpa din hud att sluta konsumera gluten – men detta gäller främst hos personer som är känsliga för detta protein eller som har diagnostiserats med celiaki. Du måste tänka på att gluten i dessa fall utlöser en inflammatorisk reaktion som visar sig på tarmnivå och i epidermis.

Samtidigt kan uteslutningen av livsmedel som innehåller gluten ge andra fördelar, eftersom man ofta använder ingredienser innehållande detta, som vete, för att göra bakverk som också innehåller höga halter av tillsatt socker och fett, vilket inte är rekommenderat för god hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anderson, B. (2015). The effect of dietary change in a patient with ichthyosis vulgaris: A case report. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal14(3), 55.
  • Thomas, M., & Khopkar, U. S. (2012). Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis?. International journal of trichology4(4), 255.
  • Jiménez Ortega, A. I., Martínez García, R. M., Quiles Blanco, M. J., Majid Abu Naji, J. A., & González Iglesias, M. J. (2016). Enfermedad celíaca y nuevas patologías relacionadas con el gluten. Nutrición hospitalaria33, 44-48.
  • Ortiz, C., Valenzuela, R., & Lucero A, Y. (2017). Enfermedad celíaca, sensibilidad no celíaca al gluten y alergia al trigo: comparación de patologías diferentes gatilladas por un mismo alimento. Revista chilena de pediatría88(3), 417-423.
  • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
  • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet10, 56-65.
  • Caproni, M., Bonciolini, V., D’Errico, A., Antiga, E., & Fabbri, P. (2012). Celiac disease and dermatologic manifestations: many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy. Gastroenterology Research and Practice2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.