Elva sätt att återanvända kiselgelpåsar
Namnet kanske känns obekant, men kiselgel är en av de produkter som finns praktiskt taget överallt. Det förekommer ofta små kiselgelpåsar i skokartonger till exempel.
Om du inte vet vad de gör där kanske du ignorerar dem eller bara kastar bort dem. Kiselgel är den granulära och porösa formen av kiseldioxid som har blivit syntetiskt framställd från natriumsilikat.
Syftet med dessa små påsar är att suga upp fukt när något förvaras eller används under en längre tid.
På grund av påsarnas porösa natur bidrar de till att dina produkter anländer i perfekt skick när de annars skulle ha skadats.
Men tillverkarna rekommenderar att du tar ut dem ur förpackningen när den anländer eftersom de är mycket bräckliga och lätt kan gå sönder.
Lite historia om kiselgel…
Kiselgel har funnits sedan 1640 och är välkänt inom det vetenskapliga samfundet. Men medan det användes för en mängd olika saker i det förflutna, patenterades det av kemiprofessorn Walter A. Patrick 1919.
Produkten användes i de grymma gaskamrarna under andra världskriget, där den tjänade till att absorbera läckande gas.
Under samma krig användes kiselgel även för att hålla penicillinbutiker torra och i gott skick. Av den anledningen kan du tacka den för att den hjälpte till att rädda många liv.
Vilka andra användningsområden har kiselgel?
Kiselgel är ett torkmedel som kan användas för många andra saker i hemmet.
Gelen i sig är inte giftig, men vissa föreningar tillsätts ibland till påsarna för att de ska fungera bättre, såsom koboltklorid, som kan vara skadliga för hälsan.
Granulerna har vanligtvis en transparent eller vitaktig färg, som blir blå eller rosa när de utsätts för väta. Påsen indikerar om innehållet är giftigt eller inte. Men låt oss titta på några av de alternativa användningsområdena för denna produkt:
Kiselgelpåsar kan användas för att torka blommor
Tänk dig att du har en perfekt blomma som du vill behålla, antingen av nostalgiska skäl eller för att den är vacker. Du kan bevara den i detta tillstånd för alltid genom att täcka den med kiselgel. Se till att den är helt täckt och vänta i två till tre dagar tills den torkar ut (aldrig mer än fem dagar).
Håll ditt silver glänsande
Som du vet tenderar silver att bli matt i fuktighet. Undvik detta genom att lägga kiselgelpåsar i lådan där du förvarar silvret.
Skydda dina gamla fotografier
Gamla pappersfotografier kan försämras med åren. Du kan undvika detta genom att lagra dem tillsammans med kiselgelpåsar.
Förebygg lukt i blöta kläder med kiselgelpåsar
När du varit vid poolen, på stranden eller på gymmet lägger du våta kläder i väskan, vilket orsakar dålig lukt. För att undvika detta kan du lägga några kiselgelpåsar i väskan.
Bevara metalldelar
Fukt får metall att oxidera och rosta, vilket förstör verktyg och instrument. Lägg kiselgelpåsar i din verktygslåda för att förebygga detta.
Lagra frön
Frön kan ruttna när de utsätts för långvarig fukt, vilket kan undvikas om du lagrar dem med kiselgel.
Torka din mobiltelefon
Ibland kan dina elektroniska apparater bli blöta. I dessa fall kanske du har för vana att lägga dem i en påse med ris för att torka dem, men på det sättet utsätts de också för risdamm. Kiselgelpåsar utför samma funktion genom att absorbera fukten.
Andra användningsområden för kiselgelpåsar
- För att förhindra att det bildas kondens i bilen kan du lägga kiselgelpåsar under sätena.
- Viss kattsand innehåller kiseldioxid, vilket gör det så absorberande.
- Du kan använda kiselgelpåsar för att hålla mat i perfekt skick så länge du är säker på att de inte är giftiga. Kom ihåg att aldrig äta gelen.
- Kiselgel kan också skydda kameror och objektiv från vattenskador.
Detta är bara ett litet urval av de många användningsområdena för kiselgelpåsar. Som du ser kan de rädda din dag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ruthruff, R. F., Booth, H. S., & Dolance, A. (2007). Silica Gel. In Inorganic Syntheses. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9780470132333.ch26
- Gurav, J. L., Jung, I. K., Park, H. H., Kang, E. S., & Nadargi, D. Y. (2010). Silica aerogel: Synthesis and applications. Journal of Nanomaterials. https://www.hindawi.com/journals/jnm/2010/409310/
- Silvera, A. J. B., & Juvinao, J. (2004). Comportamiento del gel de sílice como filtro deshumidificador en sistemas de acondicionamiento de aire por compresión de vapor. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia, (31), 73-83. https://www.redalyc.org/pdf/430/43003106.pdf