Trick för att få absorberande handdukar som inte luktar

Det räcker med två naturliga ingredienser som vitvinsvinäger och bikarbonat. Den första hjälper oss att eliminera bakterier och göra kläderna mjuka, medan bikarbonat neutraliserar odörer och desinficerar.

Det har säkert hänt dig mer än en gång: du hämtar en handduk efter att ha tagit en dusch och märker att den luktar illa, och när du försöker torka dig absorberar den nästan ingenting. Även nya handdukar kan ha detta klassiska problem.

Hur gör vi så att våra handdukar inte luktar? Vad finns det för knep för att de ska bli mjuka och absorbera all fukt på kroppen? Vi kommer idag ge dig några fantastiska och användbara tips, och du kommer tycka att det blir betydligt bekvämare att duscha.

En naturlig lösning för att få mjukare handdukar som inte luktar

Det är mycket vanligt att man köper nya handdukar som visar sig vara hårda. Det har att göra med de färgämnen som används då de tillverkas, och det är därför många direkt lägger dem i tvättmaskinen för att de ska mjukas upp.

Det har faktiskt ingen betydelse vilken typ av material handdukarna har tillverkats med. När de absorberar fukt börjar de alla lukta illa, och med denna fuktighet finns det även risk för att det uppstår bakterier. Vad kan vi göra åt det? Oroa dig inte inte! Anteckna istället dessa enkla knep.

Ingredienser

 • 250 ml vit vinäger
 • 125 g bikarbonat
 • Varmt vatten

Hur gör jag?

handdukar utan dålig lukt

 • Vi kommer använda tvättmaskinen. Du kan lägga i nya handdukar som du vill göra mjukare eller som luktar illa. Vi programmerar tvättmaskinen att använda varmt vatten och häller i vitvinsvinäger, som vi tidigare spätt ut med ett glas vatten. Kör sedan detta i tvättmaskinen.
 • Nästa steg är också väldigt enkelt: Vi använder varmt vatten igen, men häller i bikarbonat i maskinen istället. Det är viktigt att du inte blandar det med vinägern.
 • Vänta tills tvättmaskinen är klar och häng sedan upp handdukarna så att de kan torka. Du kommer få fantastiska resultat!

Varför används denna metod för att handdukar lättare ska absorberande fukt och inte lukta?

handdukar utan dålig lukt

Det finns en enkel förklaring. Många tror att kemiska produkter, som mjukmedel och tvättmedel, ger oss bra resultat, men i verkligheten gäller det motsatta. För mycket kemikalier gör inte bara att dina handdukar absorberar mindre, utan även att de håller en kortare tid.

 • Vitvinsvinäger: innehåller ättiksyra som är fantastiskt för att eliminera bakterier och fuktighet i handdukar, och gör dem även mjukare.
 • Bikarbonat: ett fantastiskt medel för daglig rengöring och utmärkt för att desinficera och ta bort smuts, fett och neutralisera odörer. Dess fantastiska egenskaper är betydligt bättre än alternativen i affären.

Råd för att du ska få torra handdukar som inte luktar

handdukar utan dålig lukt

Du känner säkert till många av dessa råd redan, men det skadar inte att tänka på att ta bättre hand om dina handdukar. Om du har fuktiga handdukar kan detta senare resultera i allergier – något som är värt besväret att undvika.

 • Bakterier älskar fukt, så varje gång du duschar bör du hänga upp handduken så att den kan torka. Du behöver inte tvätta den varje gång, men det viktiga är att den får torka ordentligt så att det inte lämnas kvar någon fukt. Annars kommer det att uppstå bakterier, dålig lukt, och risken för att utveckla allergier blir större.
 • Du bör undvika att använda för mycket tvättmedel när du tvättar. Tvättmedel ansamlar kemikalier som i det långa loppet förstör handduken, gör den grövre och motverkar dess förmåga att absorbera vatten. Kom därför ihåg att dosera måttligt.
 • När det kommer till mjukmedel är det bättre att du ersätter det med vitvinsvinäger, som är mer naturlig och bättre på att göra dina handdukar mjukare. Handduken räcker längre, blir skönare och kan absorbera bättre – och dessutom luktar den inte. Tänk på att vara extra försiktig med handdukar för barn. Byt ut kemiska produkter mot mer naturliga medel. Bikarbonat, vitvinsvinäger och citron är perfekta allierade för att rengöra hemmet.
MER FÖR DIG