Effekten av olika typer av preventivmedel på huden

P-piller kan ha både positiva och negativa effekter på huden. Effekterna av dessa läkemedel på olika hudåkommor är något som studeras alltmer.
Effekten av olika typer av preventivmedel på huden

Senaste uppdateringen: 30 april, 2021

P-piller är användbara för mer än bara att förhindra graviditeter – de kan nämligen vara effektiva vid behandling av hudåkommor. De har bland annat visat sig vara effektiva för att korrigera tillstånd som akne, håravfall hos kvinnor och hirsutism (ökad hårväxt). Det är många kvinnor som upplevt de specifika effekterna på huden av olika preventivmedel.

Det finns olika typer av p-piller och alla kan ha både positiva och negativa effekter på det yttre lagret av huden. Därför ska vi granska några av dessa aspekter nedan. Du bör dock alltid prata med din läkare om du tycker att någonting är oklart.

Vilka är de vanligaste biverkningarna av preventivmedel?

Enligt studier från från Australian Family Physician, kan preventivmedel med hormoner påverka huden på tre olika sätt:

  • Minskar mängden androgena hormoner som äggstockarna och binjurarna producerar.
  • Begränsar mängden testosteron som cirkulerar i blodomloppet och tonar ner den biologiska aktivering som orsakar fysiologiska effekter.
  • Minskar nivån av östrogen i kroppen, vilket påverkar talgproduktionen av talgkörtlarna.

Preventivmedel kan också ha oönskade eller negativa effekter på huden. Till exempel upplever vissa kvinnor missfärgning av huden eller hyperpigmentering, en oönskad reaktion som vanligtvis inträffar efter exponering för UV-strålar utan ordentligt solskydd.

Med andra ord kan preventivmedel med hormoner orsaka eller förvärra melasma, vilket är en störning där mörkbruna och oregelbundna fläckar förekommer i området ovanför överläppen, i pannan och på kinderna. En form av denna hudsjukdom kan uppstå under graviditeten och betona effekten av den hormonella komponenten.

kvinna med akne
Akne är ett hudtillstånd som kan påverkas positivt av de hormonella effekterna av p-piller.

Olika typer av preventivmedel för huden

Alla är vi olika, och därför är även hormonnivåerna i varje kvinna individuell. Med detta sagt är det omöjligt att förutsäga de biverkningar som en person kan uppleva genom att ta p-piller. Det finns flera typer av preventivmedel som har studerats på djupet och nu är vanliga och anses säkra. Läs mer om de olika typerna nedan.

Orala preventivmedel är den föredragna typen av preventivmedel för huden

Den främsta anledningen till att akne uppstår under puberteten är att kroppen producerar det manliga könshormonet, testosteron, i stora mängder. Men även om det kallas för manligt hormon, så producerar både flickor och pojkar testosteron.

Användning av p-piller kan förbättra både inflammatorisk och icke-inflammatorisk akne. Dessa läkemedel innehåller de två kvinnliga könshormonerna, östrogen och progestin, som motbalanserar testosteron.

Hur det än föreligger så har majoriteten av p-piller inte vetenskapligt visat sig kunna behandla akne. Det finns också hormonfria behandlingar som kan hjälpa, varav några har färre biverkningar.

Injektioner

Verkan av en enda injektion kan vara i upp till 90 dagar. Läkare ger injektionen i överarmen eller i skinkan.

Dessa injektioner, både kombinerade och de som endast innehåller progestin, är bra lösningar för säker och effektiv prevention av graviditeter, och kroppen kan återställa sig efteråt. Under åren har de blivit mer populära eftersom de är praktiska och ser till att konsumenterna inte glömmer att ta sitt dagliga piller, vilket är ett problem för många kvinnor som använder p-piller.

Denna injektion hjälper till att förbättra akne på grund av att den leder till en minskad aktivitet i talgkörtlarna. Förklaringen är densamma som för p-piller.

Spiral

Kopparspiraler är bland de typer av preventivmedel som inte innehåller hormoner, en grupp där även kondomer, naturliga preventivmetoder och kirurgi finns. Kopparspiraler påverkar därför inte hudsjukdomar.

Å andra sidan finns det också hormonspiraler, och dessa kan frigöra en begränsad mängd progestin när de är i livmodern. Detta betyder  sin tur att de kan ändra kroppens talgproduktion.

P-stav

En p-stav är en liten stav som sätts in under huden, nästan alltid i överarmen. Denna typ av preventivmedel frisätter kontinuerligt progestin.

Det är viktigt att nämna att effekterna av progestin på huden inte är lika kända som de för östrogen. P-piller med progestin kan dock leda till en utvidgning av blodkärlen och en ökad talgproduktion.

Vi rekommenderar att du också läser: Vi svarar på några vanliga frågor om p-piller

P-ring

Denna preventivmetod är en transparent, flexibel ring gjord av polyeten eller vinylacetat som långsamt släpper ut östrogen och progestin i kroppen när man har den i slidan. På detta sätt förhindrar den att äggstockarna släpper ut ägg under menstruationscykeln.

För personer som har använt denna preventivmetod under längre perioder åt gången har det skett en betydande förbättring av symptomen på akne. Det är återigen den hormonella komponenten i preventivmedel som är ansvarig för denna positiva effekt.

Akuta p-piller, eller “dagen-efter-piller”

Denna typ av nödlösning är avsedd att förhindra graviditet efter att en kvinna har haft oskyddat sex eller preventivmetoden har misslyckats (till exempel en trasig kondom eller ett glömt piller). Namnet “dagen-efter-piller” kommer sig av att detta piller, till skillnad från andra metoder, är avsett att tas efter sex och inte före.

Eftersom detta piller är rikt på progestin, är dess effekter mycket varierande. Det kan ha androgena egenskaper eftersom det bryts ner i kroppen, vilket då kan leda till utbrott och större talgproduktion än normalt.

läkare håller upp Preventivmedel för huden
Den hormonella spiralen kan ha positiva effekter på huden. Kopparspiralen påverkar inte huden.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Allt du behöver veta om p-stavar som preventivmedel

Ska jag använda preventivmedel för huden?

Enligt en studie i Journal of the American Academy of Dermatology, kan användningen av p-piller ha samma effekter som antibiotika efter sex månaders användning, även om antibiotika mot akne kan ha bättre effekter efter bara tre månaders användning. Det visar på den stora potential som preventivmedel har i den dermatologiska industrin.

Därigenom kan effekterna av preventivmedel på huden göra detta till ett bättre val framför antibiotika, särskilt om man vill behandla akne på lång sikt. Man kan se detta som en sekundär fördel med hormonella preventivmedel, utöver deras effekter som en metod för att förhindra graviditeter.

Om du är intresserad av att behandla de hudproblem du kan ha, bör du prata med en hudläkare. Denna kan hjälpa dig att överväga de olika riskerna och bestämma nivån av akne du har för att identifiera den bästa behandlingen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Thomas P, Dalle E, Revillon B, Delecour M, Devarenne-nicolle MF, Pagniez I. Bilan cutane de la contraception hormonale [Cutaneous effects in hormonal contraception]. NPN Med. 1985;5(81):19-24.
  • Foldes EG. Pharmaceutical effect of contraceptive pills on the skin. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol. 1988;26(7):356-359.
  • Effect of contraceptives on the skin. Aust Fam Physician. 1988;17(10):853-856.
  • Vaglio, Roxana Fernández, and Natalia Pérez Céspedes. “Acné vulgaris: actualizaciones en fisiopatología y tratamiento.” Revista Ciencia y Salud Integrando conocimientos 4.4 (2020): ág-52.
  • Arowojolu AO, Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA. Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(7):CD004425. Published 2012 Jul 11. doi:10.1002/14651858.CD004425.pub6
  • Raudrant D, Rabe T. Progestogens with antiandrogenic properties. Drugs. 2003;63(5):463-492. doi:10.2165/00003495-200363050-00003
  • Requena, C., and B. Llombart. “Oral Contraceptives in Dermatology.” Actas Dermo-Sifiliográficas (English Edition) (2020).
  • Crimer, Nicole, Roberto Mercau, and David Colica. “Tratamiento del acné en la adolescencia.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 21.3 (2018).
  • Gómez-Flores, Minerva, and Sonia Chávez-Álvarez. “Asociaciones hormonales del acné y su tratamiento.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 25-32.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.