Dra ner på spannmålsprodukter och gå enkelt ner i vikt

Glutenkänslighet är inte detsamma som glutenintolerans (celiaki). En person med glutenkänslighet drabbas inte av symtom på en gång vilket tyder på att dennes problem inte direkt är relaterade till denna sjukdom.
Dra ner på spannmålsprodukter och gå enkelt ner i vikt

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Frukost, lunch och middag. Vid alla tider på dagen äter vi livsmedel som innehåller spannmål, som bröd, bakverk eller pasta, eftersom dessa spannmålsprodukter ger oss möjlighet att tillaga något snabbt och mättande. Men detta missbruk är inte bara ohälsosamt – det främjar också viktökning.

I den här artikeln ska vi diskutera hur du enkelt kan gå ner i vikt och förbättra din hälsa om du skär ned på spannmålsprodukter i din kost.

Vi äter alltför mycket spannmålsprodukter

En balanserad kost kräver en proportionerlig mängd proteiner, kolhydrater och fetter. Kolhydrater är bland annat frukt, grönsaker, stärkelse och spannmålsprodukter. Problemet är att vi missbrukar spannmål, mer exakt dess korn, och vi äter för lite grönsaker. Under loppet av dagen äter vi främst bröd, pizza, pasta, och alla sorters bakverk.

Vi äter för mycket spannmålsprodukter


Varför leder intag av spannmålsprodukter till viktuppgång?

Vår kropp behöver verkligen spannmålsprodukter eftersom de ger långvarig energi, särskilt i form av fullkorn. Problemet uppstår när vi äter spannmål i överskott eller på kvällen eftersom denna energi inte används utan istället ackumuleras i form av fettdepåer.

Glutenkänslighet

De flesta typer av spannmål innehåller gluten, som vete, råg, dinkel mm, även om alla inte innehåller samma mängd. Å andra sidan innehåller andra typer, som ris och majs, inte gluten.

Ris och majs innehåller inte gluten.

Idag lider många av en viss nivå av glutenkänslighet, men detta är inte samma sak som glutenintolerans, eller celiaki. En person som lider av celiaki drabbas av en omedelbar allergisk reaktion, medan någon som har en glutenkänslighet inte får symtom på en gång, utan drabbas över tiden av problem som vanligtvis inte är relaterade till denna sjukdom. I dessa fall smälts inte maten ordentligt, vilket kan skapa viktproblem. När människor som är glutenkänsliga eliminerar gluten från sin kost märker de snabbt en förändring och kan enkelt börja reglera sin vikt.

Andra symtom på glutenkänslighet:

  • Återkommande förstoppning och diarré
  • Dålig matsmältning
  • Hudproblem som keratosis pilaris
  • Menstruella problem
  • Sterilitet
  • Fetma och viktminskning

Om du misstänker att du lider av glutenkänslighet bör du konsultera en läkare som sannolikt kommer att rekommendera de nödvändiga testerna för att verifiera detta.

Tips för att minska intaget av spannmålsprodukter

Det finns köksmaskiner som tillåter dig att göra vegetabilisk spaghetti, med ingredienser som zucchini. Med denna apparat kan du konvertera en vanlig tallrik grönsaker till en ‘oäkta’ men läcker tallrik pasta, kryddad med tomat, ost och oregano.

Spaghetti
  • Det är förvånande hur många alternativ grönsaker ger när man bakar. Visste du att du kan göra en läcker chokladkaka med grönsaker? Du kan göra detta genom att ersätta vanligt mjöl med grönsaksmjöl eller kokta och blandade grönsaker. Resultatet kommer överraska hela familjen.
  • Personer med glutenkänslighet märker också stora fördelar om de helt eliminerar gluten och ersätter det med glutenfria mjöl som mjöl av ris, majs eller kikärtor. Dessa mjöl kan användas på samma sätt för att göra bröd, kakor, pizza, crêpes mm.
  • Bröd är det svåraste att ersätta eftersom det är basen för kosten i många kulturer. Du kan börja med att minska mängden och lite i taget ersätta det med andra liknande livsmedel med mindre mjöl, som ris eller majsbiffar. Du kan också lära dig att göra spannmålsbaserad toast (på salvia, lin och solros). Mal fröna, blanda dem med en liten mängd vatten för att göra en deg och baka i en form vid 120 grader i 30 minuter tills den fått en knaprig konsistens.

Foton av tzejen, xavi talleda och michelle@TNS.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.