Det rätta sättet att bada ett nyfött barn
Om du läser den här artikeln har du nog frågat dig själv vad som är det rätta sättet att bada ett nyfött barn.
Vi vill alla känna oss rena, men man kan inte bada ett nyfött barn på samma sätt som man tvättar sig själv. Om du har frågor kommer vi att försöka reda ut ämnet så bra som möjligt.
– Älskling, det är din tur att bada barnet idag.
– Nej, det är din tur.
– Nej, det är faktiskt din!
Det är antagligen din tur att bada den lille idag. Fortsätt läsa så ger vi dig några tips.
Att bada ett nyfött barn
Innan man blir föräldrar tänker man inte på hur man badar ett nyfött barn. Många nyblivna föräldrar tror att man gör likadant som med vuxna, och med vanliga produkter. Men om du badar barnet på fel sätt kan du skada det. Om du använder en tvål eller ett schampo som inte är avsett för barnet kan det medföra hälsorisker.
Härunder följer några råd du bör följa när du tvättar ett nyfött barn som fortfarande har sin navelsträng. Vi kommer även att gå igenom hur du ska göra om barnet inte längre har sin navelsträng.
Med navelsträng
- Tvätta barnet två till tre gånger i veckan med en tvättsvamp som du har doppat i varmt vatten, och du kommer då inte att bränna barnet med rinnande varmt vatten. Man behöver inte bada barnet varje dag om man byter blöja ofta och tvättar det med våtservetter.
- Lägg en handduk under barnet så att det inte halkar och för att inte underlaget ska bli blött. Se till att du har en torr handduk framme när badet är klart.
- Använd schampon och tvålar som är speciellt anpassade för barn så att huden inte irriteras. Produkterna bör inte heller hamna i ögonen. För att förhindra det håller du handen mot pannan på barnet.
- Det är bra om den torra handduken har en huva, vilket kommer hjälpa med att hålla huvudet vid rätt temperatur. Du bör också helst ha minst tre handdukar framme.
- Du kan bada barnet i ditt eget badkar eller i ett balja av plast, men se till att barnet inte skadar ryggen.
- Det är inte någon fara om navelsträngen har blivit våt. Torka bara av den med en mjuk handduk och fortsätt bada barnet. Navelsträngen kommer att falla av inom tre veckor efter födseln.
Utan navelsträngen
Följ dessa tips för att tvätta ett barn utan navelsträng på bästa sätt:
- Häll varmt vatten i en balja av plast. Vattnet bör vara cirka 37 ºC, och omgivningen i rummet mellan 26-27 ºC. Vattnet bör inte nå upp till bröstet på barnet.
- Börja med att tvätta den lille från topp till tå. Genom att börja med huvudet ser man till att ögonen och ansiktet inte kommer i kontakt med bakterier.
- Tänk på att barnet måste ha stöd så att det inte slår sig.
- Ha roligt med barnet under badstunden. Le och prata med barnet så att det känner sig tryggt.
Andra tips för att bada ett nyfött barn
Badstunden är ett magiskt tillfälle mellan dig och ditt barn. Det kan hända att någon knackar på dörren, ringer i telefonen, osv. Om det händer sveper du om barnet i en handduk och tar det med dig vart du än går. Du får med andra ord aldrig lämna barnet ensamt i badkaret, för det är lätt att en olycka händer.
Vi hoppas att du har lärt dig något användbart. Tänk på att du kommer att kunna bada ditt barn oftare när det har nått ett års ålder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chattás, G. (2010). Cuidados de la piel del recién nacido pretérmino. Revista de Enfermeria, 10-17. https://enfermerapediatrica.com/wp-content/uploads/2013/10/Cuidados-de-la-piel-del-recién-nacido-pretérmino.pdf
- Ayyildiz, T., Kulakci, H., Ayoglu, F. N., Kalinci, N., & Veren, F. (2015). The effects of two bathing methods on the time of separation of umbilical cord in term babies in Turkey. Iranian Red Crescent Medical Journal, 17(1). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4341504/
- Sosa Rodríguez, N. (2018). Baño al recién nacido. Revisión bibliográfica. https://accedacris.ulpgc.es/bitstream/10553/41556/1/Sosa_Rodr%C3%ADguez_Nerea1.pdf