6 anledningar till att det är hälsosamt att gråta
Många associerar gråt med svaghet. Inget kan vara längre från sanningen. Det är hälsosamt att gråta. När du gråter, ventilerar du dina känslor och släpper ut undertryckta känslor.
Dessutom är gråt inte bara för negativa känslor – man kan också gråta av lycka.
Samhället har alltid burit på övertygelsen om att man måste vara stark och inte visa sina känslor för någon. När man så tar av den hårda rustningen känner man sig sårbar och exponerad, vilket kan vara skrämmande.
Du kanske också har hört uttrycket “en riktig man gråter inte“. Låt oss vara de första som säger då att män ofta är precis lika eller mer känsliga än kvinnor.
De har samma känslor som alla andra, men på grund av machokulturen och olika samhällskonventioner visar de dem inte.
Att undertrycka känslor skapar psykiska problem och gör dig ännu svagare. Du kommer aldrig hitta ett botemedel mot ditt lidande om du inte erkänner det och uttrycker det.
Du har ingen anledning att skämmas för dina tårar eftersom gråt är normalt. Det betyder att du är mänsklig. Och du bör vara medveten om att det har flera fördelar för din emotionella och fysiska hälsa.
Därför har vi idag gjort en kort lista med några anledningar till varför det är hälsosamt att gråta.
Från och med nu kommer du att veta bättre än att undertrycka dina känslor och behålla det du känner inom dig. Gör dig av med den enorma emotionella bördan.
6 skäl till att det är hälsosamt att gråta
1. Det minskar stress
Du ställs inför tusentals stressiga situationer varje dag, både genom negativa tankar och problem på jobbet, och i dina relationer med andra.
Om du inte vet hur du ska hantera dina känslor på ett bra sätt, kan du bli överväldigad av den tyngd du bär på, och det kan sluta med att du gör eller säger saker som du senare får ångra.
Ett bra sätt att släppa på trycket som kommer av stress är att gråta. Detta hjälper dig att släppa ut alla dina negativa känslor och bekymmer. Och här förstår du varför det är hälsosamt att gråta.
Det spelar ingen roll hur du gör det, ensam eller med en förstående vän.
- Med tårar frisätts ett ämne som kallas adrenokortikotropiskt hormon (som är relaterat till stress), samt också prolaktin och leu-enkefalin, vilka är naturligt smärtstillande ämnen.
- Detta är orsaken till att du känner dig lite lugnare när du gråter.
2. Det hjälper dig att övervinna din smärta
Det finns inget mer smärtsamt än förlusten av en älskad eller ett brustet hjärta. I de ögonblick där dina känslor är precis uppe vid ytan kan du ha många kaotiska tankar som snurrar i huvudet.
När du upplever sorg eller smärta är det helt normalt att gråta. Och det är det bästa sättet att få ut allt. Det omvandlar dina negativa känslor till något konkret, något du kan hantera och klara av.
Det är också mycket lättare att ta itu med dina känslor på det här sättet, i jämförelse med något du inte kan definiera. Här är det hälsosamt att gråta eftersom det är första steget mot att övervinna känslomässig och fysisk smärta.
Ta ett enkelt exempel. När ett barn faller av cykeln och skadar sig är den första reaktionen att gråta från den fysiska smärta som orsakas av fallet. Detsamma gäller för dina känslor: det är ett försök att externalisera vad som skadar dig.
3. Det förbättrar ditt humör
När du gråter producerar din hjärna endorfiner, vilket gör att ditt humör avsevärt förbättras.
Som vi sa tidigare så kan gråt ge dig en känsla av lättnad genom att du släpper på trycket du har byggt upp inuti.
Detta kan hjälpa dig att må bättre, och lindra och minska dina humörsvängningar.
- Även om det är sant att du gråter på grund av en sorg, och trots att du inte kommer känna dig lycklig efteråt, kommer du att känna ett betydande skifte i ditt humör.
- Du kommer att kunna se allt tydligare eller med ett bättre perspektiv. Du kan gå igenom svåra tider, du kan kollapsa, men efteråt kommer du att stiga upp igen, med mer styrka.
4. Det minskar psykosomatiska problem
Tänk på det så här: om din hjärna tycker att något är fel eller sårande, genererar det omedelbart en negativ reaktion i din kropp. Sinnet är mycket kraftfullt och kan ibland bli ett dubbeleggat svärd.
När du inte släpper ut dina känslor eller tankar kan det leda till att du drabbas av psykosomatiska problem. Du kan uppleva depression, ångest eller låg självkänsla.
Alla dessa känslotillstånd utlöser reaktioner i kroppen.
Till exempel tenderar människor som ständigt är deprimerade eller ledsna (och inte uttrycker det) att drabbas av matsmältningsstörningar på grund av dålig aptit, och de är mer benägna att drabbas av luftvägssjukdomar och hjärtkärlsjukdomar.
5. Det hjälper dig att förbättra dina relationer
När du är stressad tenderar du att agera väldigt annorlunda än du brukar normalt. Om du är ledsen, arg, frustrerad eller till och med deprimerad, och du inte gör något för att släppa ut dessa känslor, kan det leda till att du gör eller säger olämpliga saker till människorna som finns omkring dig.
Du kanske tror att ingen annan vet hur du känner i dessa stunder, och tänker att du inte behöver någon som hjälper dig övervinna smärtan och lidandet. Du tar avstånd från dem som försöker hjälpa dig.
Detta kunde inte vara mer kontraproduktivt.
Det finns inget mer tröstande än att känna sig förstådd och viktig för de människor du tycker om.
De flesta av oss vill att andra ska lyssna på våra problem. Men av rädsla för att bli sårade, kan vissa tappa detta förtroende.
Men att lita på andra människor förbättrar dina relationer eftersom det innebär att dela med dig och att förstå att du kan känna dig skyddad av en annan person. Det visar dig att någon bryr sig om ditt välbefinnande.
6. Det förbättrar synen
Det finns även externt fysiska skäl till varför det är hälsosamt att gråta. När du gråter återfuktar du slemhinnorna runt ögonen.
Om du håller tillbaka tårarna kan det ha allvarliga effekter på din syn eftersom en av tårarnas huvudfunktioner är att förse ögonen med vätska.
Tänk på att dina tårar är resultatet av en uppsättning kemiska reaktioner på stimuli som kommer från flera olika områden, till exempel:
- Din personliga omgivning
- Externa ämnen som förändrar fukten i ögonen
- Biokemiska relationer mellan hjärnan (minnen och känslor) och din personlighet och ditt humör
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fridlund, A. J., & Loftis, J. M. (1990). Relations between tickling and humorous laughter: Preliminary support for the Darwin-Hecker hypothesis. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/0301-0511(90)90023-P
- Peter, M., Vingerhoets, A. J. J. M., & Van Heck, G. L. (2001). Personality, gender, and crying. European Journal of Personality. https://doi.org/10.1002/per.386
- Parvizi, J. (2002). Pathological laughter and crying: A link to the cerebellum. Brain. https://doi.org/10.1093/brain/124.9.1708ç
- Becht, M. C., & Vingerhoets, A. J. J. M. (2002). Crying and mood change: A cross-cultural study. Cognition and Emotion. https://doi.org/10.1080/02699930143000149