Dentala implantat och proteser: Vad de är och de olika typerna som finns

Dentala implantat och proteser kan fungera som ett alternativ när det gäller att rehabilitera munnen när man har tappat tänder. De ger inte bara en estetisk och funktionell lösning för gluggarna i munnen, utan de är också säkrare tack vare att de sitter så hårt fast.
Dentala implantat och proteser: Vad de är och de olika typerna som finns
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 28 september, 2022

Att sakna tänder, eller att ha för många, förändrar inte bara en person estetiskt, utan det kan också påverka hur munnen fungerar. Dentala implantat och proteser är ett bra alternativ när det gäller att byta ut dessa saknade tänder, och många anser att de är både bekväma och stabila.

Denna typ av protes definieras som att den fixeras och hålls på plats av ett tandimplantat. Specialister placerar en eller flera titanskruvar i maxillärbenet eller käken. På grund av sin biokompatibilitet är det möjligt att fästa denna metall i benvävnaden. Detta fungerar som en greppunkt för en krona eller en större protes.

I den här artikeln förklarar vi vilka typer av dentala implantat och proteser som finns och under vilka omständigheter specialister kan välja att använda dem. Vi tittar också på hur de gör detta och fördelarna med att ha en.

Typer av dentala implantat och proteser och deras fördelar

Dentala implantat och proteser är strukturer som fungerar som konstgjorda tänder och de ersätter patientens förlorade eller saknade tänder. Man fixerar protesen på implantat som en specialist har fäst i käken. De skiljer sig från konventionella proteser eftersom de sitter fast i sin position. Inte bara på grund av sin nära kontakt med tandköttet utan också på grund av metallskruvarna i benet.

Det finns många fördelar med dessa proteser:

  • Stabilitet: Vanligtvis rör sig dessa proteser inte mycket eller alls. Du kan prata och tugga utan att protesen lossnar eller rör sig, även när du äter hård eller klibbig mat.
  • Komfort: Om protesen är korrekt fäst så kommer den att utöva mindre friktion på slemhinnorna i munnen. Vanligtvis vänjer sig patienten snabbt vid att ha protesen och kan använda munnen naturligt.
  • Bevarar och skyddar benet: Både förekomsten av implantat i benvävnaden och de stimuli som protesen genererar hjälper till att bibehålla benmassan. I sin tur förhindrar detta förlust av benmassa.
  • Naturligt utseende: Denna rehabiliteringsmetod är den som liknar tandstrukturen mest eftersom man fäster protesen under tandköttskanten. Det beror på att protesen använder en del som har monterats inuti benet.
  • Återställer funktion: Du kan återfå din förmåga att tugga, tala och svälja. Alla dessa kan ha påverkats eller förändrats på grund av bristen på tänder. Dessutom får du också tillbaka den estetiska aspekten av ditt leende.
  • Många möjligheter beroende på det specifika fallet: Det finns olika proteser för tandimplantat. Till exempel varierar de beroende på om patienten i fråga kan ha tappat eller dragit ut tänderna själv, eller beroende på antalet tänder som man behöver ersätta.
Dentala implantat och proteser
Tandimplantat innebär att ett biosyntetiskt material sätts in i käkbenet.

Fixerad protes

En specialist antingen cementerar eller skruvar in proteser till flera dentala implantat som redan finns i benet. Som namnet antyder kan personer med den här typen av implantat inte ta ut dem.

Dessa strukturer ersätter tänderna från käkbenet med hjälp av en reducerad mängd implantat. Man sätter in dem i de speciellt utvalda områdena för att ge stöd åt strukturen. De kan då utföra samma biometriska funktioner som tandrötterna hos de naturliga tänderna.

De är mindre än traditionella proteser. Detta beror på att de bara består av tanddelen, utan den rosa tandköttsdelen, vilken är typiskt för andra typer av proteser. I allmänhet använder man åtta implantat för det övre maxillära benet och fyra för käken, men detta beror på varje fall.

Varje design är anpassad efter patientens behov och olika omständigheter, vilket gör det möjligt för designers att använda olika material. De vanligaste proteserna är gjorda av metall och keramik, vilket liknar porslin.

Idag finns det också zirkoniumvarianter. Detta är en typ av hård keramik som är mycket motståndskraftig men ser naturlig ut. Eftersom de bara består av tänder som man skruvar eller cementerar över implantaten, går de nästan inte att skilja från naturliga tänder. De är mycket bekväma för personen som bär dem.

Helprotes

Helprotes är en typ av tandimplantatprotes som liknar mer traditionella löständer. Den enda skillnaden är att de använder skruvar i benet som ankare. Detta starka fäste mellan protesen med implantat i benet ger dig trygghet och komfort när du tuggar och pratar.

Denna typ av protes kräver färre implantat än en fixerad protes. Generellt räcker det med bara fyra i maxillärbenet och två eller tre i underkäken. Av den anledningen är helproteser ett idealiskt alternativ för patienter med benvävnadsförlust.

Dessa implantat består av ett förankringssystem med skruvar som tandläkaren sätter in och på vilken protesen sedan monteras. Med det här speciella systemet kommer du att kunna sätta in proteständerna och ta bort dem själv, men det sitter kvar mycket bättre i munnen än löständer. Till exempel kan du ta ut dem själv för att rengöra dem och sätta in dem för att äta.

Hybrider av dentala implantat och proteser

Denna typ av protes använder stödet som implantaten och slemhinnan erbjuder. Dessa skruvar man fast i implantaten och bara en tandläkare kan ta bort dem.

Dessa har både en tanddel och en rosa tandköttsdel, som ersätter både tappade tänder och mjukvävnad. Specialister rekommenderar dessa till patienter med en påtaglig benreabsorption. Hybrider består av sex implantat i det övre maxillära benet och fyra i det nedre.

Till skillnad från en fixerad protes gör specialister hybridproteser med de senaste akryl- eller kombinerade materialen, precis som konventionella proteser. Det är därför de ser mycket mer konstgjorda ut. I vilket fall som helst, ger de estetik, säkerhet och komfort till personen.

Dentala implantat och proteser enligt antalet tänder

Det finns en annan klassificering av tandimplantatproteser som tar hänsyn till antalet tänder som behöver bytas ut. De är följande:

  • Enstaka: Dessa typer ersätter bara en saknad tand. Detta är en enda konstgjord tand som är fixerad till ett implantat. Det återför estetisk och naturlig harmoni till munnen.
  • Partiell: Proteser som dessa ersätter flera saknade tänder och är fixerade.
  • Total: Dessa proteser ersätter alla tänder i munnen, antingen uppe eller nere, eller så i båda tandraderna. Människor som inte längre har sina egna tänder tenderar att använda denna typ. De kan vara fixerade, avtagbara eller hybrider. Allt beror på individens val eller fall.

Hur går det till?

Att planera och placera dentala implantat och proteser är en långsam och komplicerad process. Du bör informera dig om vad den diagnostiska och läkande fasen är.

Det är viktigt att du genomgår en fullständig diagnosperiod med kliniska studier och uttömmande röntgenbilder innan du installerar implantatet. Detta hjälper tandläkaren att fullt ut förstå bentätheten och kvaliteten på benet där skruvarna så småningom kommer att fästas.

Efter alla dessa utredningar är du redo för en specialist som kan operera in implantaten. Detta är en kirurgisk process som tandläkaren utför under lokalbedövning och då sätter in skruvarna i benvävnaden.

Du behöver mellan två och sex månader för att titanimplantatet ska fästa till benet och bilda en stark bindning som kommer att hålla bördan av proteserna. Beroende på vilken typ av protes du har kan du behöva ytterligare någon operation för att hitta implantaten och lägga till tillägg eller lokalisera dem. Efter detta kommer du att kunna använda dina proteser omedelbart.

När implantaten är klara, med sina specifika anslutningsanordningar beroende på typ av protes, skickar man iväg dina mått för att specialtillverka dina proteser. När de väl är tillverkade och testade fäster specialisten dem i din mun.

Tandläkaren kommer sedan att cementera – eller skruva fast dem, om det är en fixerad protes eller hybrid – in dem i munnen. Om patienten kräver en helprotes kommer tandläkaren att visa patienten hur man sätter in dessa och tar ut dem. Dessutom kommer de att visa patienten hur man tar hand om dem och hur man använder dem korrekt.

 

röntgenbild av mun
Att planera förfarandet är avgörande för att det ska lyckas. Detta är nämligen en lång process med flera faser.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Diabetes ökar risken för frakturer: förebyggande åtgärder

Vem är en god kandidat för dentala implantat och proteser?

Tandimplantatproteser är en god idé för att ersätta tänder som har gått förlorade av olika skäl. Specialister rekommenderar dessa för patienter som inte har tänder i över- eller underkäken, eller båda, samt uppvisar ingen till måttlig benförlust.

De är idealiska för dem som inte känner sig bekväma med traditionella proteser främst för att de kan vara obekväma eller att de oroar sig för att protesen kommer att falla ut. De hjälper till att stärka patientens självkänsla, vilket ökar hans eller hennes självförtroende.

Vård och råd för dentala implantat och proteser

Tandimplantatproteser är en mer permanent lösning som hjälper personer som saknar tänder att kunna tugga, äta, tala och le med säkerhet och gott självförtroende igen. Utöver den typ de valde är underhåll och vård avgörande för att proceduren ska vara framgångsrik.

Det är viktigt att borsta tänder, tunga och tandkött med en mjuk borste. Om det behövs kan du också emellanåt komplettera detta med munvatten.

När det gäller helproteser är det också viktigt att ta ut dem och rengöra dem efter att du ätit. När du inte använder dem kan du placera dem i ett glas rent vatten på en säker plats.

Dessutom kan regelbundna besök hos tandläkaren bidra till att allt går bra. Så genom att använda tandimplantatproteser ansvarsfullt kan du börja le, äta och prata med självförtroende igen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González, Fabián Pérez, et al. “Criterios de selección para sistemas de retención en sobredentaduras mandibulares implantorretenidas sobre dos implantes.” Revista internacional de prótesis estomatológica 19.1 (2017): 7-12.
  • Berro, Mariela, María Laura Samprón, and Emanuel Ricardo Tomaghelli. “Rehabilitación sobre implantes: Sobredentadura.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Barreto, A. P., et al. “Sobredentadura mandibular:: opción de tratamiento rehabilitador.” Acta odontológica venezolana 55.1 (2017): 39-40.
  • Díaz Sarabia, Edinson Antonio, and José Antonio Balarezo Razzeto. “Tipos de prótesis sobre implantes en pacientes edéntulos planificados en la Clínica Dental Docente de la Universidad Peruana Cayetano Heredia.” (2019).
  • Díaz Reyes, Kusi Yveth. “Prótesis híbridas sobre implantes dentales, indicaciones, protocolo de manejo clínico y laboratorio.” (2017).
  • Zabalbú, Sirhua, and Jazmín Nozhatú. “Prótesis híbrida en pacientes edéntulo total.” (2017).
  • Navarro, Iván, et al. “Rehabilitación oral maxilar y mandibular con prótesis híbridas, utilizando implantes convencionales de una y dos fases e implantes zigomáticos en paciente con displasia ectodérmica. Caso clínico.” Odontología Vital 29 (2018): 77-83.
  • Villafuerte, Rolando F. Dau, Elizabeth C. Ortiz Matias, and Veronica R. Huacon Cherrez. “Eficacia del tratamiento con injerto óseo, prótesis fija e implantes en paciente con reabsorción del reborde óseo maxilar.” Dominio de las Ciencias 3.2 (2017): 33-45.
  • Angulo-Serrano, Aldo, Diana Quijandria-Briceño, and Sergio Alvarado-Menacho. “Rehabilitación Integral de un paciente con reabsorción ósea horizontal, mediante regeneración ósea guiada simultánea a la colocación de implantes.” Revista Estomatológica Herediana 28.2 (2018): 115-124.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.