Den fascinerande lärdomen från "de tre visa aporna"
Den klassiska berättelsen om de tre visa aporna från helgedomen Toshogu har att göra med en enkel, tidlös lärdom: vi måste vara försiktiga med vad vi säger, vad vi hör och vad vi ser.
Denna berömda helgedom i Japan med de sniderierna av de tre aporna – en som täcker sin mun, en sina ögon och den sista sina öron – uppfördes 1636.
Få bilder har korsat så många gränser och bevarats under så många decennier som dessa. Nu har de tre visa aporna blivit en ikon.
Bildens betydelse har dock långsamt gått förlorad med tiden.
Japanerna refererar till exempel till en filosofisk kod för försiktigt uppträdande:
“Se ingen ondska, hör ingen ondska, tala ingen ondska”
Denna lärdom kommer från Konfucius skrifter och har för många en känsla av “kapitulering”.
Men historiker ser en parallell mellan bilden av de tre visa aporna och Sokrates trippelfilter.
Därför kan denna ikoniska bild visa sig ha ett mycket mer användbart budskap för våra moderna liv. Bilden har inget att göra med österländsk underdånighet, som upprätthålls genom att inte se eller höra orättvisa.
Vi bjuder in dig att reflektera över dessa lärdomar.
Sokrates test med tre filter
För att förstå likheten mellan de tre visa aporna och Sokrates tre filter är det hjälpsamt att först förstå en berättelse och en lärdom:
En lärjunge kom för att informera Sokrates om att någon hade kritiserat honom.
Innan den nervösa eleven ens kunde öppna sin mun ställde Sokrates tre frågor till honom. Här är de tre filtren som lärjungen var tvungen att tänka på innan han tilltalade Sokrates:
- Sanningsfiltret: Är det du ska säga verkligen sant? Har du med färdighet, försiktighet och återhållsamhet kollat upp allt du ska säga till mig för att försäkra att det är sant?
- Godhetsfiltret: Är det du ska berätta för mig av godo eller vänligt?
- Nödvändighetsfiltret: Är det du ska berätta för mig nödvändigt? Är det användbart eller nödvändigt att berätta det för mig?
Dessa tre filter fungerar som guider som gör oss klokare, försiktigare och mer kritiska av det vi säger.
Många ser ett förhållande mellan denna lärdom och de tre visa aporna vid Toshogu.
Läs även: Stephen Hawking: stjärnornas man
Lärdomen från de tre visa aporna
Låt oss ta en närmare titt på denna berömda bild.
Apan som täcker sin mun: Iwazaru
Iwazaru är den lilla apan du kan se på vänster sida.
För den japanska filosofen representerar denna figur nödvändigheten att inte sprida ondska. Den har till och med associerats med rekommendationen att inte uttrycka din egen missnöjdhet eller negativa känslor.
Klokhet är också en del av att inte låta vår känslomässiga värld synas för mycket. Det handlar om att vara sammansatt och återhållsam.
När det kommer till hur det stämmer överens med Sokrates tre filter har det att göra med nödvändigheten att inte sprida skvaller.
Detta eftersom rykten inte alltid är sanna. De för inte med sig något gott och man behöver inte alltid säga dem högt.
Apan som täcker sina öron: Kikazaru
Kikazaru är apan i mitten.
I Japan ser man väldigt negativt på folk som sprider rykten, kritik eller dåliga nyheter.
Därför tror japanerna att det är bättre att täcka sina öron för viss information för att hålla en viss balans.
Denna traditionella uppfattning kanske låter chockerande för västerlänningar; dåliga nyheter, skvaller och kritik flyger trots allt runt överallt här.
Om vi dock applicerar Sokrates tre filter kan vi se olika nyanser av betydelse:
- Ibland måste vi höra negativ information för att det är användbar information. Du säger till exempel till din chef att hennes kunder inte är nöjda och att hon måste jobba för att behålla dem.
Men om informationen inte är användbar och dessutom skadlig, då är det dags att följa apan Kikazarus lärdom: håll för munnen.
Apan som täcker sin ögon: Mizaru
Enligt den filosofiska och moraliska koden santai är det bättre att inte se, höra eller tala orättvisa. Som vi vet fungerar denna idé inte riktigt i det verkliga livet.
Om vi dock tittar på bilden av den tredje apan genom Sokrates filter kan vi inse något: det är en direkt inbjudan till att stänga ögonen för saker som inte är användbara eller goda.
Stäng ögonen för mörker för att lyfta din blick till ljusare, mer hoppfulla och mer betydelsefulla sidor.
Generellt lär de tre visa aporna oss om våra egna behov och att alltid vara försiktiga och kloka, speciellt när det kommer till skadliga eller negativa tankar.
“Se upp med vad du säger. Täck för öronen för allt som inte är användbart eller hjälpsamt, och täck för ögonen till allt som är skadligt och gör dig olycklig.”
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sida, V. I. H. (1981). Historia. Historia. https://doi.org/10.1109/ESTMED.2010.5666989
- Bourdieu, P. (1984). Sociología y cultura. Revue Française de Sociologie. https://doi.org/10.2307/3320819
- Platón. (1869). La apología de sócrates. Edición de Patricio Azacárate. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2