De största misstagen vid hårblekning och hur man gör det på rätt sätt

Misstag vid blekning av håret är vanligt, eftersom detta är en kemisk process för att ljusa upp håret några nyanser. Naturlig färg är resultatet av melaningranulat i hårfibrerna. Vad blekning gör är att förstöra dem.
De största misstagen vid hårblekning och hur man gör det på rätt sätt

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Även om det vid första anblicken kan tyckas vara en enkel och ofarlig process, är verkligheten att detta är kemikalier som du bör använda med försiktighet. Vid blekning av håret är det lätt att felbehandla håret. Hårets skyddande skikt tas bort och fukt förloras, vilket gör det torrt, svagt och sprött. Läs vidare för att lära dig undvika största misstagen vid hårblekning!

Förvård för att minska misstagen vid hårblekning

Det är viktigt att ha en bra produkt innan man applicerar den. Beroende på deras sammansättning och styrka är blekmedel indelade i kategori 1 och 2:

  • Kategori 1 är mindre potent. Dessa är flytande eller krämbaserade kompositioner med alkaliska lösningar av väteperoxid som fungerar som ett syrealstrande medel. Detta oxiderar och missfärgar melaninet.
  • Kategori 2 innehåller ammoniak-, kalium- eller natriumsalter och karbonat. Man blandar detta med väteperoxid för att bilda en pasta. Med detta kan du bleka upp till 7 nyanser.

Använd balsam, masker och oljor

Innan du utsätter ditt hår för en skadlig process som blekning, är det lämpligt att vara försiktig. För att minska misstagen vid hårblekning kan du applicera naturliga oljor för att ge ditt hår näring innan blekningen. Mandelolja är ett bra alternativ; det fungerar som tätningsmedel och skapar ett skyddande lager på hårstrået.

Å andra sidan, i sin bok “Manual de cosmética natural”, säger González att arganolja är mycket näringsrikt för hår, hud och naglar eftersom det är en naturlig antioxidant. Mjölktistel och jojobaolja är också utmärkta för näring.

misstag vid blekning av hår
Blekning innehåller kemikalier som medför vissa risker för håret.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 7 intressanta sminktips för att se fantastisk ut

Få rätt råd från en professionell frisör

Det är alltid en bra idé att prata med en kunnig frisör om ämnet. Detta kan ge värdefull information, till exempel hur länge du bör vänta innan du bleker.

Beroende på om ditt hår har utsatts för någon kemisk process under den senaste månaden, kan du behöva vänta en viss tid, vilket specialisten kan rekommendera. Detta för att håret ska läka så att du inte gör något av de typiska misstag vid din hårblekning, vilket leder till övertorkning.

Du bör också undvika att använda värmeverktyg, som locktång eller plattång. Undvik dessutom att tvätta håret innan blekning. Ju oljigare det är, desto bättre. Men proffsen ska alltid ha sista ordet.

Vanligaste misstagen vid hårblekning

Det är vanligt att göra misstag när man bleker hår. Även om det kan verka som en enkel process, är det tillrådligt att få det gjort av en professionell frisör. Vill du göra det själv kan du dock undvika misstagen med några enkla åtgärder.

1. Att inte skölja ur produkten helt

När du lämnar spår av blekmedel och applicerar färg blir det ingen jämn täckning eftersom det inte tränger in i hårets kärna. Därför bör du tvätta med mycket vatten och schampo för att få bort blekmedlet.

2. Att inte förbereda rätt mängd formel

När vi vill göra formeln undrar vi ofta hur mycket vi ska förbereda. Detta är särskilt fallet om vi har långt hår. Om vi gör för mycket eller allt av blandningen från början kommer den att tappa kraft, och när vi applicerar den blir den inte lika effektiv. Detta är ett misstag vid blekning av hår som kan göra att det blir ojämnt.

Du bör förbereda 30 gram eller 60 gram, beroende på hur mycket hår du har. Applicera den aktiva formulan i ditt hår.

3. Att inte ha rätt material till hands

Kom ihåg att för blekning behöver du blekmedlet, peroxiden av den volym du behöver, en blekningsborste, en hårklämma eller klämmor, plasthandskar eller liknande som dnu har tillgängligt, en plastskål, en duschmössa, schampo, balsam och en handduk, och gamla kläder.

Helst bör du ha de nödvändiga materialen nära till hands. Undvik att missa något mitt i en blekningsprocess eller att produkten tar slut.

4. Vanliga misstag vid hårblekning: Att inte göra en håranalys

Innan du bleker ditt hår är det nödvändigt att göra en analys. Allt hår är olika, så varje procedur är unik.

För detta behöver du hjälp av en expert, som kan bedöma vad du behöver baserat på de pigment du har applicerat tidigare samt porositeten och elasticiteten, strukturen och ditt hårs allmänna hälsa.

5. Att inte applicera en fuktgivande behandling efter processen

Håret behöver behandling efter en kemisk process såsom blekning. Du kan använda oljor och fuktgivande produkter. Applicera dem för att säkerställa hälsan hos ditt hår före och efter.

misstag vid blekning av hår
Samråd med en professionell estetiker är avgörande för att minska fel i den kemiska processen.

6. Att inte veta hur man korrekt tar bort svarta och röda toner

Svarta och röda toner är svårast att ta bort. Det finns flera alternativ att göra det, men detta bör göras av en frisör för att minska blekningsmisstag. Annars kan resultatet bli katastrofalt.

Metoderna för att ta bort mörka toner är farliga för håret. Detta eftersom att du behöver en slipande komponent för att ta bort partiklarna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 hårtrender som är heta på TikTok

7. Att göra en platinablondering när ditt hår inte klarar det

Om du vill bli platinablond, är följande mycket viktigt att komma ihåg: inte allt hår tål denna nivå av ljusning. För att uppnå det krävs en sista – och åttonde – behandlingsnivå. Men allt hår är inte friskt efter att ha genomgått denna typ av process.

Gå helst till en professionell frisör för att undvika misstagen vid hårblekning

Om du funderat ett tag på att bleka ditt hår hemma, kanske du ändå skulle överväga att låta en professionell frisör göra det istället. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, till exempel vilka nyanser du vill ljusna upp, hur mycket du behöver och vilka behandlingar som ska appliceras före och efter.

Det värsta som kan hända är att du skadar ditt hår oåterkalleligt när du bleker det. Därför är det bästa du kan göra att gå till en frisör som kan utvärdera ditt hår och göra proceduren åt dig. För du behöver inte vara rädd om det görs av sakkunniga händer. Hitta bara en bra frisör och byt till den look du drömmer om på ett säkert sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.