De fantastiska hälsofördelarna med gelatin

De fantastiska hälsofördelarna med gelatin
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kanske inte känner till det, men visste du att gelatin är den perfekta efterrätten i kampen mot suget efter något sött? De fantastiska hälsofördelarna med gelatin undanhålls inte vegetarianer och veganer – det finns alternativ för alla!

Förutom att det är riktigt uppfriskande är det även lätt att tillaga och relativt billigt. Gelatin kan vara en bra hjälp för de som vill gå ner i vikt. Förmånerna slutar dessutom inte med det… Gelatin är också känt för sina egenskaper att motverka och behandla ohälsa. Idag ska vi därför titta närmare på de positiva hälsofördelarna med gelatin.

Egenskaper

Hälsofördelarna med gelatin är många. Gelatin består av aminosyror och proteiner. Den utsökta efterrätten gjord på gelatin innehåller 9 av 10 oumbärliga ämnen som vår kropp behöver.

Eftersom gelatin är en stor källa till kollagen hjälper det att stärka skelettet och motverka sjukdomar som osteoporos och artros.

Om du äter det regelbundet kan det minska kolesterolnivåer, sakta ner åldrande, reglera blodsocker, öka fysisk uthållighet och även hjälpa till att läka sår.

Känner du till hälsofördelarna med gelatin?

Ät mer gelatin

Det finns flera typer av gelatin och var och en av dem bör konsumeras på olika sätt utifrån deras specifika kvaliteter. Det bästa är att äta ungefär 10 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en rågad matsked med gelatinpulver (du hittar det i välsorterade mataffärer).

När det gäller gelatin för matlagning och bakning finner du det lätt i större mataffärer och du bör äta det ungefär två gånger per dag. Du kan använda det när du bakar kakor eller gör glass eller yoghurt m.m.

Dessa två typer är dock inte de enda som finns. Här bör också gelatin för diabetiker nämnas. Denna typ hittas oftast i form av blad eller kapslar.

Med sådan mångfald och så många olika valmöjligheter är det alltid bäst att du rådfrågar en dietist eller läkare. Doseringen kan kan variera utifrån personliga förutsättningar och bero på den specialist du pratar med.

Det finns olika sorters gelatin

Hälsofördelarna med gelatin

Det räcker dock inte att bara äta gelatin för att nå dina mål. Du måste kombinera det med andra hälsosamma vanor: detta kommer garanterat förebygga sjukdomar och hejda ålderstecken. Du bör också veta att det även hjälper med:

  • Skelettet: Stärker ben och ökar deras fysiska tålighet, motverkar osteoporos och artros.
  • Blodet: minskar kolesterolnivåer, triglycerider och reglerar även blodets glukosvärde.
  • Estetik: Hjälper till att hålla kroppen ung, återfuktar håret, naglarna och huden. Det är ett naturligt medel som hjälper till vid sårläkning med mera spänstig och fast hy.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.