De fantastiska förmågorna hos gelatin

Det är kanske nyheter för dig, men visste du att gelatin är den perfekta efterrätten i kampen mot suget efter något sött?

Förutom att det är riktigt uppfriskande är det även lätt att tillaga och relativt billigt. Gelatin kan vara en underbar vän till människor som vill gå ner i vikt. Förmånerna slutar dessutom inte med det… Gelatin är också känt för sina egenskaper att motverka och behandla ohälsa. Idag ska vi därför titta närmare på de positiva hälsoeffekterna hos gelatin.

Egenskaper

Denna utsökta efterrätt består av aminosyra och proteiner. Den innehåller 9 av 10 oumbärliga ämnen vår kropp behöver.

Eftersom gelatin är en stor källa till kollagen hjälper det att stärka skelettet och motverka sjukdomar som osteoporos och artros.

Om du äter det regelbundet kan det minska kolesterolnivåer, hejda åldrande, reglera blodsocker, öka fysisk uthållighet och även hjälpa till att läka sår.

Ät mer gelatin

Det finns flera typer av gelatin och var och en av dem bör konsumeras på olika sätt utifrån deras specifika kvaliteter. Det bästa vore att äta ungefär 10 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en rågad matsked med gelatinpulver (du finner det på välsorterade mataffärer).

När det gäller gelatin för matlagning och bakning finner du det lätt i större mataffärer och du bör äta det ungefär två gånger per dag. Du kan använda det när du bakar kakor eller gör glass eller yoghurt, m.m.

Dessa två typer är dock inte de enda som finns. Här bör också gelatin för diabetiker nämnas. Denna typ hittas oftast i form av blad eller kapslar.

Med sådant mångfald och så många olika valmöjligheter är det alltid bäst att du rådfrågar en dietist eller läkare: dosering kan variera utifrån personliga behov och specialisten du pratar med.

Stora fördelar

Det räcker dock inte att äta gelatin för att nå dina mål. Du måste kombinera det med andra hälsosamma vanor: detta kommer garanterat förebygga sjukdomar och hejda ålderstecken. Du bör också veta att det även hjälper med:

  • Skelettet: Stärker ben och ökar deras fysiska tålighet, motverkar osteoporos och artros.
  • Blodet: minskar kolesterolnivåer, triglycerider och reglerar även blodets glukosvärde.
  • Estetik: Hjälper till att hålla kroppen ung, återfuktar håret, naglarna och huden. Det är ett naturlig medel som hjälper till vid läkandet av sår med mera spänstig och fast hy.
MER FÖR DIG