15 av de bästa och mest omtyckta medicinalväxterna

15 av de bästa och mest omtyckta medicinalväxterna

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

I den här artikeln kommer vi att ge dig en lista med de 15 mest otroliga medicinalväxterna. Medicinalväxterna ifråga har genom tiderna visat sig vara essentiella och hjälpa i behandlingen mot massor av hälsoproblem.

Lär dig använda dem för att behandla olika åkommor på ett naturligt sätt. Kom dock i håg att alltid tala med din läkare och följa dennes instruktioner innan du använder medicinalväxterna.

1. Läkesilverax

Läkesilverax är en av medicinalväxterna som har studerats för behandling av åkommor relaterade till klimakteriet. Den är även känd för att lindra smärtor vid PMS. Det är ett alternativ till hormonmediciner som minskar klimakteriesymptom, såsom värmevallningar, nattsvett, humörsvängningar, underlivsbesvär av torra slemhinnor och hjärtklappning.

Läkesilverax kan också användas mot migrän och sömnsvårigheter, speciellt de som är relaterade till övergångsåldern. Den har antiinflammatoriska egenskaper och kan användas för att lindra artrit. Innan du börjar med läkesilverax rekommenderar vi att du rådgör med din läkare.

2. Dioscorea villosa

Det här är en klassisk levertonic. Dioscorea villosa sägs balansera hormonerna och lindra graviditetsillamående. Sök efter odlad Dioscorea villosa. Det anses att Dioscorea villosa ökar den kvinnliga fertiliteten, men enligt American cancer society så kan den inte ensam producera progesteron i kroppen, och har därför ingen påverkan på fertiliteten.

3. Leonotis leonurus

Detta är en av medicinalväxterna som länge har använts inom naturmedicinen för att lindra oro och insomnia eftersom den är lugnande. Den har även en anti-arytmiska egenskaper och kan minska takykardi samt hjärtklappning. Den kan även användas som oxytocin, vilket hjälper att stimulera värkarna vid förlossning. Vidare har den använts för att justera nervrelaterad hjärtarytmi och kan i vissa fall hjälpa vid hypertyreos.

4. Salvia

Salvia hjälper till med matsmältningen, astma, infektioner från bakterier och svamp, galla, lugnar och stimulerar nervsystemet, lindrar förkylningar och hosta med mera. Den eteriska oljan gjord på salvia hjälper koncentrationen och kan spela en roll i behandlingen av minnesförlust relaterad till Alzheimers.

Den kan också användas externt och gnidas in för att lindra smärtsamma åkommor, såsom muskelstelhet, reumatism och neurologiska sjukdomar.  Salvia hjälper även till att lindra nervositet, ångest, huvudvärk, stress och trötthet.

Den bör inte användas av gravida kvinnor eller ammande mödrar, och inte heller av de som lider av epilepsi. Växten är giftig i stora mängder eller om man intar den under en lång tidsperiod, även om det krävs en väldigt stor mängd för att den ska bli giftig.

5. Blåverbena

Olika medicinalväxter

Blåverbena har använts som läkande ört i århundraden, men det fattas emellertid studier om örtens inverkan på människor. De läkande egenskapernas hos verbena är kopplade till den bittra och stimulerande effekt den har på levern och andra organ. Den har även en avslappnande inverkan på nervsystemet.

Det är en användbar växt för många krämpor, både som smärtstillande och naturligt lugnande medel; den är slemlösande och används för att behandla kronisk bronkit; det är en antireumatisk växt som används för att lindra ledvärk. Örtkännare anser att blåverbena är speciellt användbart vid depression relaterad till en kronisk sjukdom. Dessutom så hjälper den vid smärtor i levern.

6. Ginseng

Ginseng används som ett generellt tonikum av moderna västerländska örtkännare och inom den traditionella kinesiska medicinen. Den anses stimulera och förstärka det centrala nervsystemet vid trötthet, fysisk utmattning, svaghet orsakat av sjukdomar och skador samt utdragen känslomässig stress.

Den påverkan ginseng har på nervsystemet och dess förmåga att underlätta avslappning gör den mycket användbar för stressrelaterade åkommor, såsom oro och insomnia. Atleter kan dra nytta av ginseng för att få bättre uthållighet.

Det är även en av medicinalväxterna som kan verka som ett afrodisiakum och sextonikum, användbart för att underhålla fortplantningsorganen och behålla sexdriften i hög ålder, och för att förebygga eller hjälpa till att bromsa erektil dysfunktion associerad till prostatan och till stress. Studier på djur och människor har visat att ginseng möjligtvis minskar uppkomsten av cancer.

 7. Fjärilsranka

Fjärilsranka används för att öka motståndskraften mot sjukdomar och stress samt för att öka energinivåer, fysisk prestationsförmåga och uthållighet. Fjärilsranka används även för att förhindra åldrande i förtid och för att öka produktiviteten, normalisera blodsocker och blodtryck, stimulera immunförsvaret och påskynda återhämtning efter operationer.

Fjärilsranka används dessutom till att behandla leversjukdomar (hepatit) och för att skydda detta organ. Ytterligare användningsområden inkluderar behandling av högt kolesterol, hosta, astma, sömnproblem såsom insomnia, nervsmärtor, PMS-syndrom, kronisk diarré, dysenteri, nattliga svettningar, spontant svettande, erektil dysfunktion, fysisk utmattning depression irritabilitet och minnesförlust.

Vissa människor använder fjärilsranka för att förbättra synen, skydda sig mot strålning, förebygga infektion, öka energin på cellulär nivå, motverka sockrets påverkan och främja binjurarna.

8. Havtorn

Havtorn används för hjärt- och blodkärlssjukdomar, såsom hjärtsvikt, smärtor i bröstet och oregelbundna hjärtslag. Den nyttjas även för att behandla lågt och högt blodtryck, åderförkalkning och högt kolesterol.

Forskning tyder på att havtorn kan vara effektiv vid behandling av hjärtsvikt, men dess användning för de andra åkommorna har inte undersökts nog, så ännu finns inte belägg för att havtorn ska vara behjälpligt. En del människor använder havtorn för att lindra matsmältningsproblem såsom diarré och magont.

Den hjälper även till att minska oro i form av ett lugnande medel, samtidigt som den hjälper till att öka urinproduktionen samt motverka menstruella problem. Vidare används havtorn för att behandla bandmask och andra inälvsinfektioner.

9. Maskros

Maskros används för en mängd olika tillstånd, men än så länge finns det inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att fastställa huruvida maskros är effektiv eller ineffektiv som behandling. Maskros används för dålig aptit, magont, gaser, gallsten, ledvärk, muskelvärk, eksem och blåmärken.

Den har använts för att öka urinproduktionen och som laxermedel för att öka tarmrörelserna. Maskros används även som hudtoner, blodtonikum och matsmältningstonikum. En del människor använder maskros för att behandla infektioner, speciellt virus och andra infektioner när man har cancer. Maskros är gott som mat och kan användas i sallad, soppa, vin och te. Maskrosroten kan rostas för att göra ett kaffesubstitut.

10. Munkpeppar

Munkpeppar på bord

Det latinska namnet är Vitex agnus-castus, och den används för oregelbundna menscykler, premenstruellt syndrom samt en mer allvarlig variant av PMS kallad premenstruell dysforisk störning, samt för att behandla övergångsbesvär.

Andra användningsområden är fibrocystisk bröstsjukdom (godartade bröstknutor), att förhindra avstötning av foster hos kvinnor med låga nivåer av hormonet progesteron och för att öka bröstmjölksproduktionen.

En del män använder munkpeppar för att öka urinflödet och för att behandla godartad hyperplasi prostata. Dessutom används den för att minska den sexuella lusten. Historiker menar att munkar brukade tugga delar av munkpepparträdet för att få hjälp att lättare hålla sig i celibat.

Vitus agnus-castus används även mot akne, oro, demens, ledproblem, förkylningar, magont, problem med mjälten, huvudvärk, migrän, ögonsmärtor, inflammation och svullnad i kroppen. En del smörjer huden med munkpeppar för att få bort parasiter och för att förebygga insektsbett.

11. Lakrisrot

Lakrisrot kan användas för en mängd åkommor relaterade till matsmältningen, såsom magsår, magont, kolik och kronisk gastrit. En del människor använder lakrisrot för halsont, bronkit, hosta och infektioner från bakterier eller virus. Roten kan även användas mot artros, systemisk lupus erythematosus, leversjukdom, malaria, tuberkulos, matförgiftning och kroniskt trötthetssyndrom.

12. Ingefära – en av de mest kända medicinalväxterna

Ingefära är populär att använda vid olika sorters magproblem, som yrsel, illamående, kolik, obehag från magen, gaser, diarré, illamående från cellgifter, illamående och kräkningar efter operationer samt aptitlöshet.

Andra användningsområden inkluderar att lindra smärta från artrit eller muskler, menstruell smärta, övre luftvägsinfektioner, hosta och bronkit. Ingefära används ofta för smärtor i bröstkorgen, ryggont och magont.

Vissa människor använder juicen från ingefära på huden för att behandla brännsår. Ingefärsolja används även ibland på huden för att minska smärta. Förutom detta används ingefära i mat och dryck som en aromatisk krydda. En av de kemiska komponenterna i ingefära är också en ingrediens i laxerande medicin, gasmotverkande och antacid.

13. Brännässla

Brännässla används för en mängd olika åkommor, men det finns ännu inte nog med vetenskapliga belägg för att klargöra eller utesluta att brännässla är en effektiv behandling.

Roten används för urinvägsproblem relaterade till en förstorad prostata. Dessa problem inkluderar nokturi (täta urinträngningar även på natten), smärta vid urinering, oförmåga att urinera och irritabel urinblåsa.

Nässlans stam kan också användas för ledkrämpor, som ett diuretikum och som ett sammandragande medel. Övre delar av örten används tillsammans med stora mängder vätska mot urinvägsinfektioner, urinvägsinflammationer och gallsten. De övre delarna används även vid allergier, hösnuva och artrit.

Vissa människor använder de övre delarna av nässlan för inre blödningar, såsom i livmodern, näsblod och tarmblödningar. Den används även för anemi, dålig blodcirkulation, förstorad mjälte, diabetes eller andra endokrina åkommor, problem med magsyra, diarré och dysenteri, astma, lungödem, nässelutslag, cancer, förebygga ålderstecken, blodrenande, läka sår och som ett allmänt tonikum.

14. Daggkåpa

Den här växten och andra i Rosaceae-familjen har används flitigt i populär medicinen i Europa. Daggkåpa hjälper till att minska menstruationssmärtor och för att minska överdrivna blödningar. Daggkåpa hjälper även till att lindra besvär från klimakteriet. Tack vare dess sammandragande egenskaper används daggkåpa mot diarré, i munvatten mot munsår och för att gurgla när man har laryngit

15. Hallonblad

Färska hallonblad

Hallonblad används för problem i magen och tarmarna, såsom diarré. De används även för problem i luftvägarna, såsom influensa och svininfluensan, hjärtproblem, feber, diabetes och vitaminbrist. Hallonblad används även för att öka svettandet, urineringen och gallproduktionen. Vissa människor använder hallonblad för att rena huden och blodet.

Vissa kvinnor använder hallonblad under smärtsamma menstruationer, mot illamående under graviditeter och för att förhindra spontan abort. Hallonblad kan placeras direkt på huden för halsont och nässelutslag.

Kom ihåg att medicinalväxterna i denna text endast ska användas i kompletterande syfte, och att du alltid ska tala med din läkare först.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, F. M. (2007). Revista Cubana de Plantas Medicinales: Editorial. Revista Cubana de Plantas Medicinales. https://doi.org/10.1007/s001250051442
  • Hernandez, A. Q. (2008). Las plantas medicinales. Revista Biocenosis.
  • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal.
  • Madridejos Mora, R., & Amado Guirado, E. (2008). Hierbas medicinales. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.