Cysta på njuren: vilka är symtomen?

Även om det oftast inte är allvarligt bör du ändå kontrollera cystor på njurarna för att verifiera deras tillstånd, samt försäkra dig om att de inte orsakar en infektion.
Cysta på njuren: vilka är symtomen?

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2018

Du har säkert hört talas om att man kan få en cysta på njuren fler än en gång. Det är vanligt, men behöver inte vara allvarligt. Dock är det värt besväret att utbilda sig en aning angående hur de uppkommer och vilka symtom som kan medfölja.

Vi förklarar mer om symtomen på en cysta på njuren i denna artikel.

Vad är en cysta på njuren?

Cysta på njuren

Vi vet alla att njurarna har viktiga funktioner: de filtrerar blodet, renar kroppen, kontrollerar saltnivåerna och rensar bort avfallsämnen genom urinen.

Så vad är en cysta på njuren? En cysta är en sluten säck fylld med luft eller vätska, normalt en vattenliknande vätska. De är som små knölar på själva njuren. Vanligtvis är de lika små som linser, men det har förekommit fall då cystor har varit lika stora som äpplen. De växter långsamt och är oftast inte fyllda med blod, utan en ofarlig vätska.

Vem kan få en cysta på njuren?

Cystor i njurarna

Tänk först och främst på att en cysta på njuren för det mesta inte är allvarligt. Det innebär inte att du har cancer eller någon liknande sjukdom, eller ett tillstånd som kan påverka livskvaliteten.

Det är mycket vanligt att få en cysta på njuren när man blir äldre; de uppkommer oftast på personer över 50 år. Man kan också få dem tidigare, men för dem mellan 55 och 60 år är de vanligare. Och vi upprepar – de är oftast ofarliga.

Men vad orsakar dem?

Orsaken till dessa cystor

Det är vanligt att de uppstår med åren för att nefronerna (de delar av njuren som filtrerar blodet) blir större och fylls med vätska. Sanningen är att forskare inte vet så mycket om varför man kan få en cysta på njuren. De vet bara att de uppkommer med åren och att de är mindre skadeverkningar som fylls med vätska tills de blir små klumpar.

Det bör även nämnas att det inte är ärftligt.

Om jag har en cysta på njuren, är det farligt?

Undersökning av njuren

Det är för det mesta inte allvarligt. Det har att göra med åldern och är vanligt förekommande. Därför brukar man för det mesta kalla det “en enkel cysta på njuren”, och det har för det mesta inte att göra med någon cancertumör. De är nästan helt ofarliga.

Du bör dock identifiera och kontrollera dem. Om cystan är oregelbunden på ytan kan det visa på någon typ av cancer, men i 70% av fallen är det inte farligt.

Vilka symtom uppkommer i samband med en cysta på njuren?

Smärta i ryggen är ett symptom

En cysta på njuren ger normalt inga symtom. Därför kan de flesta gå ovetande om att de egentligen har en eller till och med sju cystor på njurarna. Om de upptäcks är det vanligtvis under en röntgen eller liknande. Det kan dock vara allvarligt om dessa cystor skulle spricka. I det fallet kan dessa symtom uppstå:

  • Smärta i magen, revben, höfterna eller ryggen
  • Feber
  • Frekvent urinering, ofta med blod i urinen
  • Högt blodtryck

Hur behandlar man en enkel cysta på njuren?

cysta på njuren

Eftersom de generellt inte är allvarliga behöver de vanligtvis inte behandlas. Men om du har en cysta på njuren som orsakar ett stort tryck på njuren kan du få problem med den, och då måste vi ingripa. Det kan göras på två olika sätt beroende på var cystan sitter och hur stor den är:

  • Aspiration eller skleroterapi: en injektion som tar bort vätskan i cystan.
  • Kirurgi: oftast genom laparoskopi. Under operationen dräneras cystan och klipps sedan av eller bränns bort. Det går väldigt snabbt och du behöver bara spendera några dagar på sjukhuset.

Hur förebygger jag en cysta på njuren?

motverka en cysta på njuren med bikarbonat

För det mesta uppkommer de med åldern, men ett enkelt sätt att hålla njurarna friska är att alltid ta hand om dig själv. Det gör du genom att:

  • Inte röka eller dricka alkoholhaltiga drycker.
  • Dricka två liter vatten per dag.
  • Undvika salt, raffinerat mjöl, socker och läsk.
  • Äta frukt och färska grönsaker och undvika rött kött.
  • Dricka naturliga fruktjuicer.
  • Under en tiodagarsperiod dricka ett glas vatten med en tesked bikarbonat efter middagen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.