Charmiga idéer för att använda gamla tygstycken

Möjligheterna att återanvända gamla tygstycken beror på deras storlek, men du kan alltid anpassa dem och kombinera dem för att möta dina behov för de motiv du vill ha.
Charmiga idéer för att använda gamla tygstycken

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har nog gamla tygstycken hemma. De kan vara rester från tidigare syprojekt, gamla kläder, trasor, handdukar och till och med gardiner. Men visste du att det finns otaliga sätt att återvinna dem?

Allting kan återanvändas om det finns tillräckligt med skicklighet och fantasi att göra de gamla tygstyckena till något charmigt. Det finns ingen gräns för vad du kan göra. De sätt på vilka gamla tygstycken kan omvandla ditt hem är inte bara oändliga, men de kommer också att lägga till din egen personliga touch.

Att kasta bort gamla kläder är en smärtsam och kostsamt projekt, särskilt när det gäller högkvalitativa tyger. Om du letar efter sätt att hålla dem i ditt liv, fortsätt läsa!

Sy med tygstycken

Saker att göra med dina gamla tygstycken

Lappning är den mest kända tekniken för att återanvända gamla tygstycken. Detta är inget annat än kombinationen av olika olika stycken som tillsammans skapar en större föremål som ett täcke, till exempel.

Material och verktyg som behövs för de flesta hantverk

För att utföra de flesta av följande hantverk behöver du samma väsentliga material när det gäller att klippa, klistra in, måla, montera osv. Därför måste du ha:

  • En limpistol och pinnar
  • lim
  • Akrylfärg (svart, vit, cyan, gul och magenta är basfärgerna du behöver för att blanda färgerna på alla paletter)
  • Sax
  • Knivar
  • Tråd och nål
  • En symaskin

Du kommer inte använda alla dessa material i samma sak, men du får en uppfattning om vad du behöver när du börjar arbeta med dem.

Collage

Du kan täcka en ram eller ett robust ark med tygstycken och göra en collage med din egen design. Det är ett enkelt men kreativt sätt att använda varje tygduk, oavsett hur liten den är. Du kan göra collage genom att nåla dem direkt på arket, eller så kan du även sy dem med hand, med en symaskin eller med lite av båda.

Plånböcker och myntväskor

Du kan göra fantastiska små plånböcker med några rester av använt tyg. Kombinera färger och texturer – det finns ingen gräns för vad du kan göra här!

Lampor av tygstycken

Täck husets lampskärmar med gamla tygstycken. Leta efter olika färger och välj lättare tyger så att ljuset passerar och ger mjukt ljus till din miljö.

Bokomslag

tygstycken läsa

På samma sätt som du täcker en bok med papper eller tidning så att dina omslag inte förstörs kan du också täcka dem med gamla tygstycken.

Limpistol är ett bra sätt att limma bitarna ihop.

Kuddar med gamla tygstycken

Ett annat sätt på vilket du kan använda kläder som du inte längre använder är att göra dem till underbart unika kuddar. Du kan använda gamla skjortor för att tillverka örngott, till exempel.

Väskor och tygpåsar

Om du är inriktad på trendiga uttryck, finns det inget bättre än vad du har på dig. Gör dina egna väskor från gamla tygstycken och anpassa det på något sätt som du vill genom att blanda färger och kombinationer eller genom att använda samma typ av tyg genomgående.

Väskor är ett av de enklaste hantverken (om du har tillgång till en symaskin, det vill säga).

Täck din gamla puff

Om du har en gammal puff som slitits ut, släng inte bort den. Du kan antingen göra en kreativ lapp eller dra nytta av din stora gamla duk och täcka om den helt. Det är ett utmärkt sätt att utöka njutningen av dina möbler!

Förkläden av tygstycken

Om du är trött på att få dina kläder färgade varje gång du lagar mat och inte vill exponera dem längre, använd istället gamla kläder så att det inte händer igen. Dessutom kan du använda en lång skjorta eller en klänning som bas för ditt förkläde.

Endast fantasin sätter gränser

Leta runt i din garderob och hitta de tyg som du kan återanvända från dina gamla kläder. Det här är bara några idéer för att komma igång. Med detta i åtanke, kom alltid ihåg att det inte finns några gränser för fantasi och kreativiteten.

Som vi noterade förut, så kan det även bli din nya hobby och dessutom ge dig det utlopp som du behöver. Att återanvända och återvinna känns bra och kan spara pengar och bli till gåvor till dina vänner och familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.