Brösthälsa: är det normalt att ha knottror på vårtgårdarna?
I takt med att kvinnor utvecklas upplever de en rad olika förändringar. Vita knottror på vårtgårdarna, dvs. området med pigmentering runt bröstvårtan, är ett exempel på det.
Förändringar kan ofta inträffa mer frekvent i bröstområdet. Det är därför det är viktigt att vara uppmärksam på alla abnormiteter i denna region, såsom:
- Akne
- Svettningar
- Knölar
- Rodnad
- Känslighet
- Knottror på vårtgårdarna
De flesta utgör ingen fara alls, men det är en bra idé att hålla sig informerad och behandla problem innan de orsakar oåterkallelig skada.
Därför vill vi idag förklara varför man kan få små knottror på vårtgårdarna.
Vad är egentligen dessa knottror på vårtgårdarna?
De är mer kända som Montgomerys körtlar och dyker upp hos både män och kvinnor under livets gång. Körtlarna är små fettavsöndrande bröstkörtlar i bröstets vårtgård.
Vilken funktion fyller Montgomerys körtlar?
Montgomerys körtlar har en antibakteriell funktion. De producerar naturliga oljor som kontrollerar pH-värdet och skyddar bröstvårtan från olika infektioner.
De håller även bröstvårtorna smorda och i gott skick.
Vi rekommenderar att du läser: 8 bra vanor för att ha friska bröst
Är det normalt att ha Montgomerys körtlar på vårtgården?
Alla har mellan 4 och 28 av dessa körtlar runt vårtgården eller bröstvårtan, och de varierar i storlek från person till person.
När dyker Montgomerys körtlar upp?
Knottrorna dyker inte upp över en natt. De finns i vårtgården sedan födseln. De kan variera i storlek eller tjocklek beroende på personen eller vad denne genomgår, såsom:
- Graviditet: Montgomerys körtlar förbereder bröstvårtan från och med den första trimestern på att producera mjölk för amning.
- Hormonförändringar: De skyddar bröstvårtan med sina naturliga oljor.
- Stress: Precis som med ansiktsporerna kan körtlarna bli mer märkbara när du lider av stress.
- Menstruation
I dessa situationer brukar de vara mer märkbara för ögat och vid beröring. De är dock inte känsliga och orsakar ingen smärta. När ovan nämnda processer är över återgår körtlarna till sin normala storlek.
Hur tar man hand om Montgomerys körtlar?
Även om de är normala bör man vara försiktig med att inte påverka deras funktion och skydda bröstvårtan så mycket som möjligt.
1. Byt BH
Det är viktigt att du byter BH så fort du märker att dina bröst växer eller att körtlarna börjar bli större.
- Det kommer hjälpa dig att undvika irritation eller skada på bröstvårtan.
- Dina bröst mår bäst när de inte trycks ihop, så vi rekommenderar att du byter BH så fort du märker att den är för tajt.
För gravida kvinnor med känsliga bröstvårtor är det en bra idé att använda en bygellös BH för bättre komfort.
2. Hygien är viktigt
Området runt brösten får ofta stå ut med mycket svett och akne på grund av temperaturer och olika rörelser. Det är viktigt att tvätta regionen med en neutral tvål för att inte påverka bröstvårtorna och Montgomerys körtlar.
Det håller inte bara området rent och fritt från bakterier, utan hjälper även till att få bort svett, olja och akne. På samma sätt kan det förebygga att Montgomerys körtlar svullnar upp.
Vi rekommenderar att du läser: 7 intressanta tricks för att bekämpa överdriven svettning
Vi vill betona att dessa knottror på vårtgårdarna inte indikerar någon fara; tvärtom är de helt och hållet fördelaktiga. Att följa våra tips kommer hjälpa dig att undvika skada och behålla god hälsa i bröst och vårtgårdar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Diccionario Mosby – Medicina, Enfermería y Ciencias de la Salud, Ediciones Hancourt, S.A. 1999
- Lyons D, Wahab RA, Vijapura C, Mahoney MC. The nipple-areolar complex: comprehensive imaging review. Clin Radiol. 2021 Mar;76(3):172-184.
- An HY, Kim KS, Yu IK, Kim KW, Kim HH. Image presentation. The nipple-areolar complex: a pictorial review of common and uncommon conditions. J Ultrasound Med. 2010 Jun;29(6):949-62.
- NAESLUND J. The function of Montgomery’s tubercles. Acta Obstet Gynecol Scand. 1957;36(4):460-7.
- Ackerman AB, Penneys NS. Montgomery’s tubercles. Sebaceous glands. Obstet Gynecol. 1971 Dec;38(6):924-7.
- Tincopa-Wong O. Urticaria y angioedema: una visión general. Acta méd. peruana. 2014; 31( 2 ): 111-124.