Bo med din partner? Här är 15 tips för att få det att fungera

Att ta beslutet att bo ihop som ett par är spännande, men det för också med sig flera utmaningar. Bland annat är ekonomi, tidshantering och hushållssysslor viktigt att tänka på.
Bo med din partner? Här är 15 tips för att få det att fungera

Senaste uppdateringen: 18 augusti, 2024

Tanken på att bo ihop med din partner kan göra dig upprymd och fylla dig med förväntningar. Att bli kär, viljan att bygga en framtid tillsammans, ta på sig en annan nivå av engagemang och att ha ett eget hem är några anledningar till att du kanske överväger att ta det här steget.

Detta betyder dock inte att själva beslutet bara handlar om romantik och lycka för dig och din partner. Även om det är mycket kärlek inblandat, är detta ett skede som medför stora förändringar i rutiner, ekonomi och många andra områden. Oro, stress och obehag är ibland också en del av detta.

Utgångspunkten är att förstå att allt inte blir perfekt. Att anpassa sig till att leva med en annan person är en process med upp- och nedgångar, vilket kräver flexibilitet, god kommunikation och upprättande av gränser och överenskommelser. Så om du ska flytta ihop och bo med en partner för första gången, vill vi därför bjuda in dig att omsätta dessa 15 tips i praktiken.

1. Ha realistiska förväntningar på sambolivet

När du bestämmer dig för att flytta ihop med din partner är det sannolikt att ni kommer att uppleva en berg-och dalbana av känslor som kan vara svåra att se bortom. Eufori och oro kan skapa förväntningar som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

Se därför först och främst till att du har tillräckligt med tid att reflektera över det beslut du tar och framför allt att klargöra dina förväntningar. Som alla övergångsstadier i livet är detta inte bara rosa fluffiga moln.

Tillsammans med din partner kommer du att få känna “fötterna på jorden” och utvärdera helheten. Även om det är svårt att säga exakt hur ni båda kommer att anpassa er till ert nya hem, är det sunt att prata om vad ni båda förväntar er i detta nya skede och vilka svårigheterna kan vara på vägen.

Det är oerhört viktigt att ni båda har en liknande vision om er framtid tillsammans och att ni, innan ni flyttar ihop, är beredda att anta de utmaningar som livet tillsammans kommer att innebära. Oavsett hur mycket förälskelse det finns så måste man bryta den där tanken att att leva tillsammans kommer att bli “en saga”.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: 43 roliga och sexiga lekar att leka med din partner

2. Förtydliga varför du vill bo ihop med din partner

Är du och din partner tydliga över varför ni verkligen vill bo tillsammans? Kanske för att det var länge sedan ni tillbringade kvalitetstid tillsammans, eller kanske för att du känner att du har hittat din “själsfrände”, eller kanske för att du känner att det helt enkelt är nästa steg framåt för er båda.

Hur som helst, att definiera dessa “varför” är nyckeln till att veta om det är ett bra tillfälle att ta steget eller inte. Ibland kan entusiasmen i ett nytt förhållande, tillsammans med intensiteten av att vara kär, leda till förhastade beslut. Detta är naturligtvis normalt, men det kanske inte är rätt tidpunkt att börja ett liv tillsammans.

Att vara kär är inte den bästa anledningen att ta detta beslut. Faktum är att det är bäst att göra det när förhållandet redan har gått igenom flera stadier. Vissa experter menar att detta händer efter ett till två år av ett förhållande. Under de första sex månaderna gör förälskelsen att bandet, lite falskt, känns “perfekt”.

Ett annat skäl till att ifrågasätta detta beslut grundligt är bekvämlighet. Även om det att dela utgifter kan verka som en bra anledning att flytta ihop (särskilt om det hjälper er båda att spara pengar), bör detta inte vara den enda anledningen. Ni bör alltid tänka på den fas ni går igenom som par.

För denna punkt är det också bra att komma ihåg att det inte är en bra idé att övergå till det här stadiet om ni redan har upplevt visa problem i förhållandet. Om det är en sak som är säker så är det att det att bo tillsammans inte löser några problem.

3. Prata om dina känslor med din partner

Både du och din partner bör vara öppna för att kommunicera allt ni känner om beslutet ni tar. Till en början kan ni både känna er glada och säkra på beslutet. Men efter euforin (och när flyttdagen närmar sig) kan en eller båda av er uppleva rädsla, ångest eller oro.

Att ha självförtroendet att prata om dessa inte så trevliga känslor stärker bandet, minskar trycket för stunden och är en bra inledning till de många obekväma samtalen ni kommer att behöva ha från och med nu. Det viktiga är att tala med varandra ärligt och respektfullt, och även ta hänsyn till vad den andre känner.

Känner du att det ännu inte är dags att ta steget? Kommunicera det! Det behöver inte vara en anledning att göra slut. Detsamma gäller om det är din partner som inte känner sig trygg. Förtydliga dina skäl, lyssna och hitta lösningar som ett team.

4. Definiera vad som inte är förhandlingsbart när du ska bo med din partner

Respekt, ärlighet, lojalitet, trohet, empati… det finns många värderingar och moraliska principer som inte är förhandlingsbara både när det kommer till dejting och att leva tillsammans. Definiera vilka dina är, lyssna på din partners och gör dem tydliga mellan er två.

Harmonin i hemmet ni är på väg att bilda bygger på att respektera varandras ideal. Ni behöver inte tänka lika om allt, men var och en bör avgöra om ni är villiga att acceptera skillnaderna.

5. Fundera på var du och din partner ska bo

En av de viktigaste sakerna att diskutera med din partner innan ni flyttar ihop är var ni planerar att bo. Varför? Om du eller din partner redan äger ett eget hem och tanken är att bo där, kan det innebära vissa problem.

Inledningsvis kan den som flyttar in känna att det inte är hans eller hennes hem och att han eller hon är begränsad i de beslut som fattas där. Å andra sidan kan husägaren känna en känsla av förlust av integritet och invasion. För att inte tala om att det kan finnas diskrepanser i kontroll och makt.

För att undvika detta är det bäst att flytta till en ny plats som ni båda har valt. Om detta inte är ett alternativ är en bra start tillsammans att renovera, städa och anpassa huset efter båda era önskemål. Målet är i båda fallen att ni ska känna att era preferenser värderas och ingår.

En mycket viktig punkt här är att avgöra om tredje parter är tillåtna i hemmet, såsom barn, föräldrar eller andra familjemedlemmar. Om så är fallet kan detta vara ytterligare en utmaning. Till en början är det hälsosammaste att se till att det bara finns plats för er två.

6. Nå överenskommelser gällande ekonomi

Ekonomiska frågor är mycket viktiga när du bestämmer dig för att bo med din partner. Att definiera flera frågor relaterade till pengar kan hjälpa er att undvika problem när ni väl bor tillsammans. Om du inte visste det, är ekonomisk konflikt en av de främsta orsakerna till skilsmässa.

Så om du vill ha sinnesfrid på det här området är det bäst att göra tydliga överenskommelser. Hur ska ni organisera er ekonomi? Vilket ekonomiskt ansvar ska var och en av er ha? Vissa väljer att ha ett gemensamt konto för sina gemensamma utgifter, medan andra delegerar skyldigheter till varandra.

För vissa funkar 50/50-idén bra, och för andra funkar det bäst att delegera stora utgifter till endast den ena partnern som sedan beräknar utgifterna i proportion till respektive partners inkomster. Det finns inget rätt eller “bästa” sätt; allt beror på den konsensus som ni två kommer fram til.

Andra relaterade frågor att överväga är följande:

  • Familjens tillgångar
  • Familjens budget
  • Varje parts skulder och tillgångar
  • Individuella konton och utgifter

7. Prata om hushållsarbete

Frågan om hushållsarbete är också viktig när man bestämmer sig för att leva ihop som ett par. Faktum är att det kan bli en orsak till konflikt om ni inte kommer överens om detta område. Du och din partner kan ha olika tankar om hur rent och snyggt huset ska vara.

Genom att kommunicera detta kan ni komma fram till när och hur ni ska göra städningen. Ni kan besluta att delegera sysslor till varandra dagligen eller varje vecka; ni kan välja att göra det tillsammans på helgerna. Eller så kanske ni föredrar att anlita städhjälp. Oavsett vilket är det något som är bäst att fastställa på förhand.

8. Behåll din individualitet och respektera din partners

När du dejtar och under de första veckorna av att bo ihop som ett par, är det normalt att du vill få ut det mesta av din fritid för att dela med personen du älskar. Trots det är det hälsosammaste för er båda att ha ett eget och ensamt utrymme, antingen för att umgås med vänner eller för en hobby.

Individualitet är en nyckelaspekt i ett framgångsrikt förhållande. Att göra allt tillsammans och lägga passioner, hobbyer och vänskap åt sidan är orealistiskt, och i längden försämrar det er relation. Dessutom innebär det risken för att utveckla känslomässiga anknytningsbeteenden som är ganska skadliga.

Att respektera sin egen och sin partners individualitet är ett sätt att främja tillit och trygghet. Allt handlar om att bevara en genuinitet utan rädsla för att den andre ska känna en konflikt mot det.

9. Öva på er kommunikationsförmåga

Vid alla tillfällen i relationen hjälper kommunikation till att stärka våra band. Detta bör ni dock prioritera ännu mer när ni ska bo ihop. Ni bör båda vara medvetna om att att ett samboliv innebär drastiska förändringar som kan vara överväldigande och stressande.

Att veta hur ni kommunicerar önskningar och känslor genom ett respektfullt och förstående språk är nyckeln till att övervinna alla dessa svårigheter. Här är det värt att ställa er själva några frågor:

  • “Lyssnar min partner på mig och bekräftar vad jag känner?”
  • “Är han/hon öppen för dialog och söker lösningar?”
  • “Ger han/hon feedback på våra samtal och ger sin synpunkt utan att säga sårande saker?”

Om du känner att din partner har svårt att uttrycka sig är det bäst att prata ut om det och arbeta på det innan ni tar det stora steget. Ju mer ni lär er om den här typen av kommunikation, desto bättre blir ni på att leva tillsammans och desto bättre kommer ni att kunna hantera svåra situationer.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Rädslan att bli övergiven i romantiska relationer

10. Försumma inte kvalitetstid tillsammans

Ett av de misstag de flesta som flyttar ihop med sin partner gör är att försumma kvalitetstid. Därför är det viktigt att lära sig att skilja avsiktlig tid från sekundär tid. Vad betyder det här? Det räcker inte att dela lunch, middag eller en säng tillsammans.

Även om allt detta i början är behagligt och spännande, blir det med tiden rutin. Ni måste ägna exklusiv tid åt förhållandet; boka in datum, träffas för att se en serie, ta utflykter utanför hemmet, laga mat tillsammans och andra aktiviteter som främjar anknytning och intimitet.

11. Ta inte varandra för givna

Relaterat till föregående punkt, gör inte misstaget att ta den andra personen för given. I livet som par är det ganska vanligt, eftersom daglig samexistens får dig att tro att den andra personen “alltid kommer att finnas där”, oavsett om du anstränger dig för förhållandet eller inte.

Precis som fallet är med dejting måste vi alltid anstränga oss. Därför bör du och din partner, förutom att skapa kvalitetstid, fortsätta att visa er kärlek genom att göra små sker för varandra, tillbringa kvalitetstid tillsammans, detaljer, dela fysisk kontakt och uttrycka vänliga ord.

12. Uppmuntra sund intimitet

Varje par upplever sin sexualitet på olika sätt, men på en allmän nivå är sex en viktig pelare för att hålla bandet starkt. Detta gäller speciellt när ni bor ihop. Dagens rutiner och vanan att vara med varandra förändrar den sexuella dynamiken vilket avspeglas i minskade intima möten.

Därför är det ytterst viktigt att avsätta tid för intimitet och vara kreativ för att hålla lågan vid liv. Som ett par är det viktigt att ha självförtroendet att prata öppet om dessa frågor. Uttryck fantasier och önskningar, våga prova något nytt i sängen, ha sec på nya platser… försök att inte hamna i en sexuell rutin.

13. Lär dig att be om förlåtelse och att förlåta

Förändringar som livet som par för med sig är ofta oenigheter och inte så trevliga stunder. Oavsett hur bra kommunikationen är, är det oundvikligt att man går igenom dessa svårigheter. Det är då det är viktigt att lära sig att be om ursäkt och förlåta.

Att släppa masken, erkänna dina egna och varandras misstag och vara villiga att förbättra er är avgörande för att inte misslyckas med att försöka leva tillsammans.

14. Ta hänsyn till din partners åsikt när du fattar beslut

Även om parets individualitet måste respekteras, är det viktigt att tänka på att ni nu måste fatta många dagliga beslut tillsammans. Att leva tillsammans går utöver att dela samma hus eller samma säng; för att saker ska fungera måste båda vara överens om viktiga frågor.

Det faktum att man måste nå en gemensam överenskommelse om preferenser, situationer, planer och mycket mer kommer att berika relationen, stärka förtroendet och göra er båda mer toleranta.

15. Närma er förändringar med tålamod och öppenhet

Oavsett hur länge ni har känt varandra, att ta steget att leva ihop som ett par för första gången öppnar dörrarna till ett nytt skede för förhållandet. Ni kommer båda att behöva omorganisera några av era rutiner, samt anpassa er till vissa vanor hos den andre. Processen tar tid och kräver vilja och tålamod.

I denna mening är det viktigt att lära sig att möta förändringarna med lugn och självsäkerhet. Skillnader är oundvikliga, men sättet att möta dem har stor betydelse. Engagemanget som ni båda har för att “få det att fungera” är det som gör att ni kan växa och lära er som ett par.

Hur du vet om du är redo att bo ihop med din partner

Det finns inget säkert sätt att fastställa om ni är redo att leva tillsammans som ett par. Vad som bör vara tydligt är att det krävs mycket mer än kärlek för att få det att fungera. Här är några snabba frågor ni kan ställa er själva innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

  1. Har ni dejtat i mer än ett år?
  2. Finns det tillit, respekt och jämlikhet?
  3. Är ni båda ekonomiskt stabila?
  4. Är beslutet att flytta ihop gemensamt?
  5. Går förhållandet bra?
  6. Har ni en bestämd plats att bo på tillsammans utan inflytande från tredje part?
  7. Tänker ni lika när det gäller era framtida mål och er livsstil?
  8. Vill ni bo tillsammans för att ni älskar varandra, för att det passar er, eller både och?

Om ni svarar “nej” på någon av dessa frågor, är det troligen inte dags att börja ett liv tillsammans. Hur mycket du än älskar den här personen, ge dig själv utrymme att tänka med lugn i sinnet. Om det finns brister i någon aspekt kommer relationen sannolikt att misslyckas.

Men nu när du är uppmärksam på de saker som saknas kan du börja arbeta på dessa med din partner, och reflektera över om ni verkligen vill gå vidare till detta nya och spännande skede i ert förhållande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.