Behandla psoriasis med sarsaparill

Te på sarsaparill har antiiinflammatoriska egenskaper som du kan använda tillsammans med vitlöksolja för att lindra obehag vid psoriasis.
Behandla psoriasis med sarsaparill

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

Psoriasis är ett medicinskt tillstånd som beror på en brist i immunförsvaret och visar sig i form av hudutslag. Sjukdomen kan även drabba naglar och skalpen. Det går att behandla psoriasis och det är inte smittsamt, men det kan ärvas genetiskt.

Några av orsakerna är som följer:

  • Infektioner
  • Stress
  • Torr hud

Psoriasis drabbar främst vuxna och är vanligare bland män än kvinnor.

Sarsaparill

Te på sarsaparill

Sarsaparill är en buske från Asien, Afrika och Europa. Den har tunna, taggiga grenar som kan växa sig upp till två meter höga. Folk använder sarsaparillens rötter för att göra naturmedicin för hudsjukdomar. Dessa rötter är effektiva för blodcirkulationen.

På samma sätt är eterisk sarsaparillolja effektiv för alternativa behandlingar. Den kan behandla symptom för en rad olika tillstånd, till exempel förkylning och reumatism.

Medicinska egenskaper

Vissa anser att sarsaparill är en naturlig rensare som renar njursystemet och lindrar symptomen på brister. Vidare hjälper den till att rena blodet, vilket förbättrar blodcirkulationen. På så sätt kan man undvika orenheter som dyker upp på huden i form av akne eller psoriasis.

  • Sarsaparill kan även agera som en stimulant som producerar hormoner såsom testosteron, vilket gör den effektiv för att förebygga sexuell impotens.
  • Den kan också behandla hudproblem såsom psoriasis, eksem, dermatit, lepra och klåda. De antiinflammatoriska egenskaperna kan avsevärt förbättra svullnad och symptom.

Sarsaparill för att behandla psoriasis

Sarsaparillextrakt har länge varit en del av traditionell medicin för att behandla utslag och flagning, bland annat i fall av syfilis. Utslag som orsakas av medicinska tillstånd kan vara väldigt smärtsamma. Därför vill vi här nedan berätta om en naturlig kur för att hjälpa dig att behandla psoriasis och dess symptom.

Te på sarsaparill och vitlöksolja

Olja från vitlök

Vitlök är en vanlig ingrediens vid hudvård. Antioxidanterna hjälper huden att förnya sig själv, och den är inom traditionell medicin känd för att hjälpa folk som lider av tillstånd såsom dermatit.

Vi har redan pratat om hur fördelaktig sarsaparill är för huden, men vi vill återigen nämna att den är utmärkt för att rensa bort orenheter, och det är därför vi kombinerar den med vitlök för att få ett ännu bättre resultat.

Ingredienser

  • 250 ml vatten
  • 2 teskedar sarsaparillrot
  • 200 g vitlöksolja
  • Bomullstuss

Beredning

  • Koka först upp vattnet. När det är redo tillsätter du sarsaparill och fortsätter att koka i 15 minuter.
  • Kombinera därefter avkoket med vitlöksoljan i en behållare med lock.
  • Låt blandningen svalna och använd därefter bomullstussen för att varsamt applicera på det drabbade området.

OBS: naturmediciner ska främst användas för att komplettera andra läkemedel eller behandlingar som rekommenderats av en hudläkare.

Rekommendationer

Utslag från psoriasis

Kom ihåg att för stor användning av alla växter i medicinskt syfte kan leda till bieffekter eller oväntade reaktioner hos olika organ. Växtavkok kan avsevärt förbättra din hälsa när de används på rätt sätt. Lär dig mer om dem och också vilka fördelar de erbjuder.

Om obehaget från psoriasis fortsätter ska du inte tveka att boka tid hos en hudläkare. Det kan röra sig om en allvarlig infektion. Men om du vill leta efter färsk sarsaparillrot själv ska du vara väldigt försiktig: Dioscorea communis är väldigt lik sarsaparill men är också giftig.

Kom ihåg att din huds hälsa är viktig. Använd därför återfuktande krämer för att skydda den mot solen. Kom ihåg att om din huds pH-värde sjunker för mycket kan det ha allvarliga konsekvenser, till och med cancer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Amira, S., Dade, M., Schinella, G., & Ríos, J. L. (2012). Anti-inflammatory, anti-oxidant, and apoptotic activities of four plant species used in folk medicine in the Mediterranean basin. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
  • Demo, A., Petrakis, C., Kefalas, P., & Boskou, D. (1998). Nutrient antioxidants in some herbs and Mediterranean plant leaves. Food Research International31(5), 351–354.
  • Langley, R. G. B., Krueger, G. G., & Griffiths, C. E. M. (2005). Psoriasis: Epidemiology, clinical features, and quality of life. In Annals of the Rheumatic Diseases.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.