Barn ej tillåtna: Inrättningar förbjuder barn
Ett lyckligt barn som njuter av att interagera och lära sig om världen är högljutt och bullrigt. “Barn ej tillåtna” är en rörelse som attraherat mycket uppmärksamhet på senare år, och det oroar oss verkligen. Hotell erbjuder nu “barnfria” vistelser. Det betyder att du inte kommer stöta på springande barn, gråtande bebisar på nätterna eller barn som leker i poolen. Samma sak börjar ske i barer och restauranger.
Rörelsen “Barn ej tillåtna” har slagit rot i både USA och Storbritannien. Låt oss ägna en minut åt att reflektera över detta komplexa problem.
Har vi verkligen glömt hur det var att vara barn? Har vi så lite empati att vi är inkapabla att finna en koppling till de fantastiska, högljudda och bullriga åren som definierade barndomen?
“Barn ej tillåtna” kommer till allmänna platser
Vi vill börja med att prata om den kanadensiska sångerskan och låtskrivaren Sarah Blackwood. Under det gångna året upplevde hon något som påverkade henne djupt. Med sin berättelse hoppas hon få samhället att reflektera över något viktigt.
Gravid i sjunde månaden flög Sarah med sitt 23 månader gamla barn från San Francisco till Vancouver. Det var inte första gången hon gjorde resan, men den här gången blev annorlunda. Innan planet ens hade lyft började hennes son gråta. Det dröjde inte länge förrän all passagerare irriterat tittade i hennes riktning. Då började hon höra kommentarer såsom: “Vilken dålig mor” och “Hon kan inte ta hand om sitt eget barn.”
Därefter varnade en i kabinpersonalen att hon var tvungen att lugna ner sitt barn eftersom de andra passagerarna klagade. Hon blev tillsagd att om hennes barn inte slutade gråta skulle hon bli ombedd att kliva av planet. Den unga modern saknade ord.
Hennes barns gråt höll bara i sig i tio minuter, varpå han somnade och inte vaknade förrän landningen. Har folk glömt bort hur det är att vara förälder? Kommer ingen ihåg att bebisar gråter, skrattar, skriker och gnäller?
Barnfobi, eller tron att ett barn gråter för att hen är dåligt uppfostrad
Det här är bara ett litet exempel på de dagliga prov många föräldrar tvingas hantera. Att gå och shoppa, se en film på bio eller äta ute på en restaurang… om ett barn skriker, gråter eller annars attraherar uppmärksamhet från andra är det för att föräldrarna “inte gör något rätt”.
- Det är en falsk och stigmatiserande idé. Varje barn är unikt och har sin egen personlighet såväl som egna sätt att interagera med andra. Vissa är mer rastlösa medan andra tenderar att vara tystare. Det är dock inte alltid resultatet av dålig uppfostran.
- Bebisar gråter. Att gråta är deras sätt att be om något, att kommunicera. Det är något naturligt som varje förälder förstår.
Därför måste vi vara mer empatiska och respektfulla när vi reser och ser föräldrar som försöker lugna sina barn under resan.
Barnfobi får många platser i USA och Storbritannien att neka minderåriga inträde, eftersom de följer policyn “Barn ej tillåtna”. Men att göra det nekar även föräldrarna inträde. Uppenbarligen är det fritt fram för reseföretag att erbjuda vilka tjänster de vill. Om en person vill åka på semester utan att se eller höra ett barn ska vi respektera det.
Ett lyckligt barn är ett barn som springer, skriker & behöver uppmärksamhet
Barn vill ta på allt, experimentera, känna, skratta och lära sig… om vi tvingar dem att vara tysta, sluta gråta, tala tyst och inte lämna sitt säte uppfostrar vi ängsliga barn som är för rädda för att utforska på egen hand.
- Svara på deras gråt, försök inte få dem att hålla tyst. Om ett barn vill röra något vill vi naturligtvis skydda dem från att skada sig, men ett barn måste utforska, vara nyfiket och interagera med sin omgivning.
- Barndomen är naturligt högljudd. Du måste inte gå till dagis för att komma ihåg hur det var att vara ett barn.
- Med tiden växer de och lär sig att vara tysta på flygplan.
Vi respekterar föräldrar i deras uppgift att uppfostra och ta hand om sina barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gonzáelez, J. V. R. (2016). La curiosidad en el desarrollo cognitivo: análisis teórico. Folhmyp, (6), 1-20. Available at: https://revistas.pedagogica.edu.co/index.php/FHP/article/view/6416. Accessed 20/04/2020.
- Harris, P. L. (2008). Children’s understanding of emotion. Handbook of emotions, 3, 320-331. Available at: https://bit.ly/2KjKI6S. Accessed 20/04/2020.
- Siles, B. C. (2010). La personalidad infantil. Innovación y experiencias educativas, 15. Available at: https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_15/BEATRIZ_CARRILLO_1.pdf. Accessed 20/04/2020.