Att leva för att vara andra till lags är en värdelös uppoffring

Problemet när vi försöker vara andra till lags är att vi utöver att glömma oss själva dessutom aldrig kommer kunna göra alla nöjda.
Att leva för att vara andra till lags är en värdelös uppoffring

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att vara andra till lags anses bra enligt många, men det är väldigt dränerande för den som viker sig dubbel för allas skull utom sin egen. Vi har lärt oss att tänka så sedan barnsben. Vi blir tillsagda att göra saker vi inte alltid vill göra om det är vad andra vill, och därför börjar vi glömma oss själva.

Det kommer dock en dag när vi blir utmattade att vi måste stanna upp och fråga oss själva: “Vem är jag?” och “Vad vill jag?” Vi kanske inte har svaret på det, men att inse det är det första steget på vägen mot att hitta oss själva igen.

Att vara andra till lags kan få oss att lida

Prioritera dig själv

Att alltid försöka vara andra till lags kan åsamka mycket smärta. Vi gör saker som vi inte vill göra, och i många fall avfärdar vi våra egna värderingar. Om du till exempel är i ett förhållande och inte klarar av lukten av rök i huset, kanske du låter din partner röka inomhus utan att säga till. Det leder till att man samlar på sig mycket frustration, vilket bara kommer förvärra saker och ting, tills förhållandet till slut svalnar.

På samma sätt kanske det rör sig om att dina föräldrar vill att du beter dig på ett sätt som skiljer sig från vem du verkligen vill vara. Då säger din ångest åt dig att vara andra till lags och du fortsätter försöka göra andra lyckliga – men till vilket pris?

Priset är att du inte prioriterar dig själv, sätter dig själv på andra plats och att du konstant söker efter andras erkännande.

Är andra människor källan till din lycka?

Folk kommer över besvikelse

Det kanske låter paradoxalt att du kan lida av att tänka på andra omkring dig, men det finns en förklaring: om du gör det lägger du din lycka i andras händerÖgonblicket när du börjar vara andra till lags för att må bättre själv, eller när du får ångest och vill ändra på situationen när någon blir arg eller besviken på dig, kommer du finna dig i en återvändsgränd.

Sedan kommer du försöka bli av med konflikten. Du kommer alltid försöka se till att din åsikt är vad andra vill höra, och sedan går du dit andra vill att du ska gå, inte vart du faktiskt vill gå.

Vilket liv lever du i slutänden? Är det ditt eller någon annans? Om du inte tar kontroll kan ditt liv bli meningslöst. Du ska inte behöva sova dåligt över att en vän är arg för att du sagt “nej” till att träffas, oavsett anledningen.

  • Du kan heller inte oroa dig över att möta förväntningarna som alla har på dig.
  • Du måste lära dig att acceptera ogillande eller negativitet när du ger åsikter, tar beslut eller gör sakerna du vill. De kommer komma över det!

Börja göra dig själv lycklig

Avslappnad kvinna

För att få dig själv att sluta vara alla till lags måste du jobba riktigt hårt med din självkänsla. Utöver dina osäkerheter var det förmodligen det som fick dig att börja agera som du gör.

När din självkänsla är vad den borde vara måste du börja förändra dina gamla vanor. Börja säga “nej” när du vill göra det, och om någon blir arg ska du inte överväldigas. Förr eller senare kommer personen komma över det (det är inte världens undergång).

Prioritera dig själv.

Ge prioritet till dina beslut, vad du vill, dina åsikter och dina drömmar. Men prioritera framförallt ditt välmående.

Varför tar du inte och börjar leva för din egen skull?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aiquipa, J.J. “Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja.” Revista de Psicología (PUCP)33.2 (2015): 411-437.
  • Blasco, J. Dependencia emocional: características y tratamiento. Vol. 260. Alianza Editorial, 2005.
  • Hoyos, M., Londoño, N., y Zapata, J. “Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional.” Informes psicológicos9.9 (2007): 55-69.
  • Braiker, H. B. (2001). La enfermedad de complacer a los demas. Edaf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.