Användningsområden för myrraolja: fördelar och försiktighetsåtgärder
Myrraolja är en produkt som erhålls från ångdestillation av den torkade saven från den taggiga busken Commiphora myrrha. Den kännetecknas av sin speciella färg – mellan bärnsten och brun – och en jordnära doft som ofta används i aromaterapi. Det finns många användningsområden för myrraolja och nedan ska vi ta upp fördelarna med dessa och vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta vid användning
Den är populär att använda inom religiösa och andliga ritualer, och det finns även pågående studier om dess terapeutiska potential. En recension som delas i Holistic Nursing Practice visar att det är en produkt som är rik på terpenoider, med antibakteriell, antiseptisk, anestetisk och tumörmotverkande aktivitet. Vill du veta mer om denna olja?
Myrraolja: Användningsområden och fördelar
Myrra är ett träd som växer i nordöstra Afrika och sydvästra Asien. Genom historien har myrra använts som rökelse och som parfym på grund av sin skarpa doft. Många anser att det att ha denna olja i hemmet kan ge skydd mot negativa energier. Dessutom använder många den för andliga syften.
Som beskrivs i en recension som delas i Biomedical Papers, började man för mer än 100 år sedan att identifiera dess föreningar, såväl som dess medicinska användningsområden. Det fastställdes att det är en bra källa till bioaktiva sesquiterpener som ger antiseptiska, antiinflammatoriska, smärtstillande och helande egenskaper.
Idag är myrraolja – en biprodukt av hartset som utvinns från trädet – den mest använda presentationen för medicinska ändamål. Många använder detta som en behandling för sår, infektioner och blåmärken. Följande är dess huvudsakliga tillämpningar.
Du kanske är intresserad av: 20 eteriska oljor du bör ha under vintern
Användningsområden för myrraolja: Hjälper till att eliminera skadliga bakterier
Sedan urminnes tider har man använt myrrarökelse för att rena luften och minska spridningen av bakterieinfektioner. Idag använder många fortfarande både myrraolja och -rökelse för detta ändamål.
En studie som delas i Journal of Ethnopharmacology visar att myrraolja har antimikrobiella egenskaper. Dessutom kan brinnande myrra och rökelse minska antalet luftburna bakterier med upp till 68 %.
En provrörsstudie publicerad i tidskriften Antibiotics fann att en låg, 0,1 %-ig utspädning av myrraolja kan bekämpa bakterien Borrelia burgdorferi, som orsakar borrelia.
Ytterligare studier behövs för att utvärdera dessa egenskaper. Fynden visar hur som helst myrraolja kan vara en bra kandidat för att bekämpa vissa läkemedelsresistenta bakterier.
Användningsområden för myrraolja inom hudvård
Inom traditionell medicin använder man myrraolja som ett botemedel mot hudinfektioner och sår. Det finns också forskning, publicerad i Pharmaceutical Biology, som visar att Commiphora myrrha-arter har svampdödande egenskaper som kan stödja behandlingen av svampinfektioner.
En provrörsstudie publicerad i Biochim Open visar dessutom att en blandning av oljor som innehåller myrra kan hjälpa till att främja lindring av hudsår. I synnerhet hämmar de proteinmolekyler associerade med inflammations- och regenereringsprocesser, vilket visar deras antiinflammatoriska och sårläkande effekt.
En publikation i Chemistry & Biodiversity bekräftar dessa effekter. I denna studie visade forskarna att en blandning av myrraolja och sandelträolja kan eliminera infektionsframkallande mikrober i hudsår.
Hjälper till att minska smärta och inflammation
Inom traditionell medicin använder man myrraolja som ett naturligt smärtstillande medel. Forskning visar att dess föreningar interagerar med opioidreceptorer, som skickar signaler till hjärnan för att lindra smärta. Dessutom hämmar det produktionen av kemikalier som ökar nivån av inflammation.
Som sagt, produkten föreslås kunna användas för följande åkommor:
- Huvudvärk
- Inflammation och ledvärk
- Träningsvärk
Användningsområden för myrraolja för munhälsan
Myrraoljans antimikrobiella egenskaper kommer till nytta i munvatten och tandkrämer. Tack vare dess sammansättning kan den minska tandköttsinflammation och plackuppbyggnad. Således stöder ämnet behandlingen av gingivit.
I en studie publicerad i American Journal of Research Communication upplevde patienter med Behcets sjukdom – en inflammatorisk sjukdom – en förbättring av sina symtom efter att ha använt munvatten från myrra. Specifikt upplevde 50 % av deltagarna fullständig smärtlindring, medan 19 % upplevde en fullständig läkning av sina munsår.
Försiktighet bör dock iakttas vid användning av munskölj med myrra. Det är nämligen en produkt som inte ska sväljas eftersom den kan vara giftig.
Myrraolja hjälper till att bekämpa fria radikaler
Provrörs- och djurstudier visar att myrraolja har antioxidantiva egenskaper som är kraftigare än de hos vitamin E. Den kan således effektivt hämma de negativa effekterna av fria radikaler.
Vi behöver dock fler bevis för att bekräfta dessa effekter hos människor. Hittills är det inte känt om inandning eller användning på huden av myrraolja – vilka är de säkra användningsformerna – kan utöva samma effekt.
Andra möjliga användningsområden för myrraolja
För närvarande fortsätter forskningen om effekterna av myrraolja. På grund av bristen på avgörande bevis är försiktig användning rekommenderad, och endast externt.
Studieresultat visar också på följande användningsområden:
- Solskydd. I en studie publicerad i Journal of Drugs in Dermatology var ett solskyddsmedel med SPF 15 med myrraolja effektivare för att hämma effekterna av solens strålar jämfört med enbart ett solskyddsmedel.
- Eliminering av mögel. Man kan avända myrraolja i hemmet som hjälp till att eliminera mögel som växer på väggar och på mat.
- Tumörmotverkande potential. Det är inte en cancerbehandling i sig, och bevisen är fortfarande otillräckliga. Provrörsstudier visar emellertid att vissa komponenter i myrraolja kan hjälpa till att bromsa tillväxten av maligna celler.
Risker och försiktighetsåtgärder vid användning av myrraolja
Ren myrraolja kan vara irriterande. Därför, precis som andra eteriska oljor, räcker det att bara använda några få droppar. Faktum är att det för användning på huden är lämpligt att kombinera det med en bärarolja, som kokos-, mandel- eller jojobaolja.
Det bästa sättet är att göra ett litet hudtest innan du använder det på ett större område. Applicera lite av produkten på ett litet område av huden. Om det inte uppstår några oönskade reaktioner efter 2 timmar kan du använda den utan problem.
Under inga omständigheter bör man ta oljan oralt eftersom detta kan vara giftigt. Symtom som kan uppkomma vid förtäring inkluderar matsmältningsbesvär, såsom illamående, kräkningar, diarré och buksvullnad. Dessutom är det kontraindicerat i följande fall:
- Diabetes
- Graviditet och amning
- Hjärtsjukdomar
- Vid behandlingar med antikoagulantia
- För patienter som ska opereras
Användning
Du kan använda myrraolja på huden, andas in dess doft eller som en förening i tandvårdsprodukter.
- För att undvika risken för hudirritation bör du späda den med någon bärarolja (exempelvis druvkärneolja, mandelolja, kokosolja eller jojobaolja). Proportionerna bör vara 3 till 6 droppar per 5 milliliter bärarolja.
- För att andas in den, droppa 4 till 6 droppar olja i en doftspridare. Ett annat alternativ är att tillsätta det i varmt vatten i en aromalampa och låta doften sprida sig i rummet.
Vad ska man komma ihåg om myrraolja?
På grund av sin doft och egenskaper är myrraolja populär att använda i traditionell medicin som ett naturligt smärtstillande medel, desinfektionsmedel och som antimikrobiellt medel. Idag finns studier som stöder många av dess egenskaper. Det bör dock endast användas för utvärtes bruk, eftersom oralt intag är giftigt.
Forskning om denna olja pågår. Och även om resultaten är lovande, är de inte tillräckliga för att betrakta detta som en förstahandsbehandling vid någon sjukdom. Användningen av denna olja bör endast vara komplementär.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Nomicos EY. Myrrh: medical marvel or myth of the Magi? Holist Nurs Pract. 2007 Nov-Dec;21(6):308-23. doi: 10.1097/01.HNP.0000298616.32846.34. PMID: 17978635.
- Hanus LO, Rezanka T, Dembitsky VM, Moussaieff A. Myrrh–Commiphora chemistry. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2005 Jun;149(1):3-27. doi: 10.5507/bp.2005.001. PMID: 16170385.
- Ljaljević Grbić M, Unković N, Dimkić I, Janaćković P, Gavrilović M, Stanojević O, Stupar M, Vujisić L, Jelikić A, Stanković S, Vukojević J. Frankincense and myrrh essential oils and burn incense fume against micro-inhabitants of sacral ambients. Wisdom of the ancients? J Ethnopharmacol. 2018 Jun 12;219:1-14. doi: 10.1016/j.jep.2018.03.003. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29530608.
-
Feng J, Shi W, Miklossy J, Tauxe GM, McMeniman CJ, Zhang Y. Identification of Essential Oils with Strong Activity against Stationary Phase Borrelia burgdorferi. Antibiotics (Basel). 2018 Oct 16;7(4):89. doi: 10.3390/antibiotics7040089. PMID: 30332754; PMCID: PMC6316231.
- Mahboubi M, Kashani LM. The anti-dermatophyte activity of Commiphora molmol. Pharm Biol. 2016;54(4):720-5. doi: 10.3109/13880209.2015.1072831. Epub 2015 Oct 1. PMID: 26427766.
- Han X, Beaumont C, Stevens N. Chemical composition analysis and in vitro biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochim Open. 2017 Apr 26;5:1-7. doi: 10.1016/j.biopen.2017.04.001. PMID: 29450150; PMCID: PMC5805555.
-
Orchard A, Viljoen A, van Vuuren S. Wound Pathogens: Investigating Antimicrobial Activity of Commercial Essential Oil Combinations against Reference Strains. Chem Biodivers. 2018 Dec;15(12):e1800405. doi: 10.1002/cbdv.201800405. Epub 2018 Dec 17. PMID: 30362637.
- Su S, Wang T, Duan JA, Zhou W, Hua YQ, Tang YP, Yu L, Qian DW. Anti-inflammatory and analgesic activity of different extracts of Commiphora myrrha. J Ethnopharmacol. 2011 Mar 24;134(2):251-8. doi: 10.1016/j.jep.2010.12.003. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21167270.
- Al-Hasani R, Bruchas MR. Molecular mechanisms of opioid receptor-dependent signaling and behavior. Anesthesiology. 2011 Dec;115(6):1363-81. doi: 10.1097/ALN.0b013e318238bba6. PMID: 22020140; PMCID: PMC3698859.
- Tipton DA, Lyle B, Babich H, Dabbous MKh. In vitro cytotoxic and anti-inflammatory effects of myrrh oil on human gingival fibroblasts and epithelial cells. Toxicol In Vitro. 2003 Jun;17(3):301-10. doi: 10.1016/s0887-2333(03)00018-3. PMID: 12781209.
- Racine P, Auffray B. Quenching of singlet molecular oxygen by Commiphora myrrha extracts and menthofuran. Fitoterapia. 2005 Jun;76(3-4):316-23. doi: 10.1016/j.fitote.2005.03.017. PMID: 15890469.
- Chakravarty N, Kellogg C, Alvarez J, Equils O, Morgan M. UV Protection by Natural Products: C. myrrha Oil Versus Sunscreen. J Drugs Dermatol. 2018 Aug 1;17(8):905-907. PMID: 30124732.
-
Chen Y, Zhou C, Ge Z, Liu Y, Liu Y, Feng W, Li S, Chen G, Wei T. Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense. Oncol Lett. 2013 Oct;6(4):1140-1146. doi: 10.3892/ol.2013.1520. Epub 2013 Aug 8. PMID: 24137478; PMCID: PMC3796379.