Om du slutar med antidepressiva: något du borde veta

Du kanske känner dig bättre, men sluta inte ta dina antidepressiva direkt. Det kommer att finnas en övergångsprocess som kräver en läkares uppsikt.
Om du slutar med antidepressiva: något du borde veta

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För vissa kan antidepressiva medel vara det enda sättet att motverka depression och ångest. För andra visar det sig inte vara svaret de hoppades på, eller så väljer de att inte ta dem av andra anledningar.

Om du hör till den andra gruppen finns det vissa saker du borde känna till innan du slutar ta dem. 

Det är viktigt att tänka igenom beslutet och att du pratar med din läkare. Tänk på att antidepressiva har en direkt påverkan på din hjärna och förändringar måste kontrolleras.

Här är några faktorer att tänka på innan du slutar ta antidepressiva:

Du måste samarbeta med din läkare för att sluta med antidepressiva

läkare

Om du överväger att sluta med antidepressiva är det viktigt att du pratar öppet med din psykolog eller psykiatriker om dina förväntningar, rädslor, tvivel och hopp.

Det är din rätt som patient att välja om du tar dem eller inte, men dessa läkare kommer att förklara bieffekterna du kan komma att uppleva under processen.

Många beslutar att de känner sig bra och inte behöver medicinering. Det är vanligt när emotionell balans har uppnåtts. Men den lyckliga känslan är ofta ett resultat av att man har tagit de antidepressiva medlen.

Din läkare behöver veta vad du känner och hur du känner det. På så sätt kan hon ge dig råd angående om det är en bra idé att sluta med behandlingen eller inte.

Du kanske inte är säker på om det du känner är normalt eller om du behöver en justering. Processen tar generellt lång tid och vissa tröttnar på att prova nya doser hela tiden.

Om din läkare håller med om att det är en bra idé kommer ni sedan att skapa en plan för att gradvis minska ner din användning. På det sättet blir bieffekterna lättare att hantera och du behöver inte gå igenom processen själv.

Om du vill sluta ta medicin för att du inte tycker om bieffekterna kan din psykiatriker erbjuda alternativ som fungerar för din kropp. Förklara de rädslor eller frågor du har och berätta för honom hur du känner dig.

Det tar längre tid än du kanske tror

Vissa kommer till psykiatrikern eller psykologen och är frustrerade över att de har tagit antidepressiva i flera månader utan att se någon förändring, eller så finns det förändringar men de är negativa.

Du vill såklart att ledsamheten, apatin, osäkerheten och annat negativt ska försvinna.

Du vill också att de antidepressiva medlen ska fungera som magi och få allt att sluta, men det är mycket mer komplicerat än så.

Du måste ge din kropp tid att anpassa sig till den nya dosen.

Folk går ofta tillbaka till det normala stadiet efter bara några dagars behandling. Men du måste förstå att din läkare vet hur mycket tid du behöver för att bli bättre. Hon kommer att berätta för dig vad du behöver.

Du ska inte försöka ändra din dos själv. Om du gör det riskerar du ditt eget liv och bieffekterna kan vara allvarliga. Din läkare kommer be dig att vara tålmodig, och du måste verkligen försöka.

Ditt humör kommer antagligen ändras temporärt

par

Många studier har indikerat att när folk slutar ta antidepressiva ökar risken för självmordstankar, men relationen mellan att ha farliga tankar och att sluta med antidepressiva har ännu inte definitivt bekräftats.

Om du slutar ta antidepressiva kommer du känna dig konstig

Som vi redan har indikerat kommer antidepressiva ha en direkt påverkan på din hjärna. Deras jobb är att reglera hur din hjärna fungerar. När du slutar med behandlingen kommer denna reglering att upphöra och du kommer uppleva en eller flera av dessa symptom:

  • Känslan av en elektrisk stöt i huvudet
  • Minskad förmåga att koncentrera dig
  • Humörsvängningar
  • Oförmåga att göra enkla saker
  • Minnesförlust

Alla har olika upplevelser. Du kommer antagligen inte att notera en skillnad de första dagarna, och därefter kommer du inte att kunna tänka klart.

Det är väldigt normalt, och även om det inte bör göra dig rädd är det bra att din läkare kontrollerar dessa symptom.

Det är din rätt att välja om du vill fortsätta ta antidepressiva

Folk med depression kämpar med mycket på samma gång. Det finns känslor som kan kännas som en storm och sedan finns det alla medicinska åsikter och externa förslag.

Det kan vara förvirrande att höra allt och det kan få dig att undra hur mycket kontroll du har över ditt liv och dina beslut.

Kom alltid ihåg att beslutet att ta antidepressiva eller inte är ditt och bara ditt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ayestaran Altuna, A., Caro Aragonés, I., Pascual Arce, B., & Aguas Compaired, M. Antidepresivos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. 2005; 1 (03).
  • Heerlein, A. Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. 2002.
  • DeBattista, C. Fármacos antidepresivos. In Farmacología básica y clínica. McGrawHill. 2010; 1 (1): 521-540.
  • Henssler J, Heinz A, Brandt L, Bschor T. Antidepressant Withdrawal and Rebound Phenomena. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 17;116(20):355-361.
  • Valuck RJ, Orton HD, Libby AM. Antidepressant discontinuation and risk of suicide attempt: a retrospective, nested case-control study. J Clin Psychiatry. 2009 Aug;70(8):1069-77.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.