Allt om att introducera fast föda till din bebis
Att introducera fast föda till din bebis är inte helt enkelt. Det måste göras gradvis när barnet är några månader gammalt.
Under graviditeten spelar moderkakan en viktig roll i att ge fostret näring. Efter födseln måste därför barnets matsmältningssystem anpassa sig till livet utan denna näringstillförsel. Detta är anledningen till att nyfödda inte tolererar alla typer av mat.
I den här artikeln berättar vi allt om att introducera fast föda till din bebis, hur du vet att ditt barn är redo för detta, rekommenderade livsmedel och några allmänna riktlinjer som du bör ta hänsyn till.
Introduktion av fast föda: hur du vet att ditt barn är redo
Spädbarn bör äta enbart bröstmjölk eller modersmjölksersättning under de första månaderna i livet. När ditt barn är sex månader gammalt kan du börja introducera fast föda. Spädbarn kan dock fortsätta att amma upp till två års ålder samtidigt som de äter andra livsmedel.
Förutom ålder är andra faktorer du måste ta hänsyn till barnets längd och vikt. När spädbarn är ungefär fyra månader gamla väger de dubbelt så mycket som de gjorde vid födseln. I vissa specifika fall kan behovet av att börja introducera fasta livsmedel övervägas tidigare, dock är detta specifika undantag som en barnläkare bäst kan bedöma.
Andra aspekter att tänka på är olika signaler som barnens kroppar sänder ut. Följande visar att ett barn är redo att tolerera fasta livsmedel. Till exempel:
- Barnet kan sitta upprätt och hålla upp huvudet själv
- Det visar intresse för mat i deras närhet
- Din bebis öppnar munnen för att ta emot mat i munnen
- Det gör tuggande rörelser med munnen
Läs vidare för att lära dig mer: Kassing-metoden: flaskmata utan att påverka amningen
Rekommenderade livsmedel för detta steg
Du kan inkludera många olika typer av livsmedel i ditt barns kost för att inleda detta nya steg. Vissa rekommenderas dock oftare än andra. Några av dem är:
- Spannmål. Ris, havre, majs eller korn är livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler. Dessutom är de goda fiberkällor.
- Grönsaker. De är rika på många olika näringsämnen, även protein. Du kan göra barnmat och puréer av dem.
- Frukt. De är mycket goda att ätas oblandade med annat. Du bör helst välja färsk frukt, inte konserverad eller fryst.
- Livsmedel av animaliskt ursprung. Kött och fisk är rika på protein, vitamin A, järn, zink, fosfor och kalcium. När det gäller ägg rekommenderar experter att man väntar tills barnet är minst ett år, på grund av matallergier. Det är bäst att testa hur väl barnet tolererar dem med en liten portion.
- Baljväxter. De är den bästa källan till protein som inte är av animaliskt ursprung.
En relaterad artikel du bör läsa: Sex livsmedel man bör inkludera i ett barns kost
Introduktion av fast föda till din bebis: hur du går tillväga
När det gäller att introducera fast föda är det viktigt att se till att barnet får en positiv upplevelse med de nya smakerna. Även om det kan hända i början att bebisen avvisar nya livsmedel är det bäst att fortsätta att erbjuda dem för att ge barnet en chans att vänja sig vid dem.
I själva verket bör du bara ge mycket små mängder mat. Kom ihåg att spädbarn äter mycket mindre mat än vad vuxna gör. Du måste ge matsmältningssystemet tillräckligt med tid för att anpassa sig till förändringen i kosten. Bli därför inte frustrerad om de inte äter mycket av maten.
För det andra är det lättare att introducera fast föda genom att växla med amning eller ersättning. Detta innebär att du matar ditt barn med en flaska eller ammar honom eller henne. Sedan ger du en tesked mat och sedan mer mjölk. På så sätt kan ditt barn att vänja sig vid maten.
Under processen kan du med fördel låta barnet leka med maten. Ibland hamnar den i ansiktet, på händerna, i haklappen eller på golvet – var som helst utom just i munnen.
Men bli inte arg på ditt barn för det, eftersom de då kan få negativa associationer till mat och vägra äta den nästa gång. Tvärtom måste du tala milt med dem och uppmuntra dem att äta. Om ditt barn gråter eller inte vill öppna munnen är det bäst att vänta till ett annat tillfälle, istället för att insistera.
Förändringar hos spädbarn när de börjar äta fast mat
När du börjar introducera fast mat kommer du att märka många förändringar hos ditt barn. Hans eller hennes avföring blir mer fast, och dess färg och lukt kommer också att förändras. Av samma anledning kan deras urin bli mer grumlig.
Även om viss avföring kan innehålla osmälta matfragment, bör detta inte skrämma dig. Bebisens bajsande kan också variera och bli mindre frekvent. Detta är dock inte ett tecken på förstoppning.
Å andra sidan kommer du att märka att när din baby anpassar sig till att äta mat, kommer de att utveckla en större aptit och äta större portioner. Så småningom kommer de att sluta dricka mjölk från flaska och sluta att amma.
Allmänna rekommendationer för att mata spädbarn
Här är några enkla rekommendationer som du bör hålla i åtanke när du börjar introducera fast föda till din bebis:
- Livsmedel de kan äta med händerna. I detta skede kommer du vanligtvis att behöva mata ditt barn med sked. Men trots detta bör du låta ditt barn känna på maten med sina händer och äta den själv om hen vill. Se bara till att hen inte tar för stora bitar.
- Prova andra livsmedel. Ge inte ditt barn många olika livsmedel samtidigt. Med andra ord är det bäst att ge hen en typ av mat i taget. På så sätt vet du vilka livsmedel hen gillar mest. Prova någon typ av spannmål idag – imorgon kan du ge en grönsakspuré.
- Fruktjuice. Du kan göra fruktjuicer som du kan ge till ditt barn med en flaska så länge frukten är färsk. Du bör inte tillsätta socker till drycker eller mat.
Alla typer av livsmedel är inte bra för spädbarn
Vissa föräldrar kan bli oroliga om deras barn inte äter tillräckligt mycket fast mat i början. Men det är helt i sin ordning för en baby att äta bara någon sked till att börja med, medan de anpassar sig.
Några av de livsmedel du bör undvika att ge till ditt barn är konserver, pålägg, inlagda livsmedel, popcorn och andra livsmedel som de lätt kan sätta i halsen. Det är viktigt att hålla koll på hur stora bitar barnet får i sig för att undvika olyckor.
Mosa alltid maten och servera den som en puré så att de lätt kan svälja den. Ge inte ditt barn något i hela bitar. Slutligen, tillsätt inte salt eller starka kryddor, eftersom de inte är nödvändiga för barn i den här åldern. De kan även öka risken för kroniska sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
- Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
- Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
- UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
- UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
- Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
- Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
- Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
- Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
- Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
- Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.