9 intressanta tips för vackra naglar

Kom ihåg att dina naglar inte är verktyg, så använd dem inte som det! Se till att använda handskar och torka dem ordentligt för att undvika svamp.
9 intressanta tips för vackra naglar

Senaste uppdateringen: 05 mars, 2019

Med starka och friska naglar ser händerna vackrare ut. Kom ihåg att naglarna är en viktigt del av kroppen, med ett högt estetiskt värde, men som även har andra funktioner. I den här artikeln kommer vi att ge dig några tips på hur du kan få vackra naglar.

Att ha mer än vackra naglar

Många tror att friska naglar bara är något estetiskt, men naglarna har även andra viktiga funktioner som exempelvis att skydda våra fingrar, och de visar faktiskt hur vi mår.

Följande tips hjälper dig att få friska och vackra naglar:

Hålla dem alltid rena och torra

Om de är våta eller smutsiga kan de ansamla bakterier och få svamp, så ta hand om dina naglar och bit inte på dem. Använd också gummihandskar när du hanterar kemikalier och torka av dem ordentligt med en handduk.

Använd dem inte till allting

Det är ett vanligt misstag att man använder naglarna på fel sätt. De är inte till för att öppna saker och ej heller för att skrapa något som har fastnat på diskbänken eller för att ta bort etiketter. Kom ihåg att det finns särskilda verktyg för det!

Målade naglar

Återfukta dagligen

Både naglarna och händerna samt andra delar på kroppen måste återfuktas. Blir de uttorkade kan det påverka deras utseende och hälsa. När du använder handkräm ska du även massera naglarna med det, speciellt nagelbanden. Om dina naglar har lätt för att brytas kan det bero på att de inte är tillräckligt återfuktade.

Klipp dem

Att ha alltför långa naglar är inte bekvämt och kan göra ont. När du klipper dem så hjälper det dem dessutom att växa snabbare och bli starkare. Klipp inte nagelbanden, då de förhindrar bakterier.

Bit inte på naglarna

Att bita på naglarna är inte bara fult utan skadar dem också. Om de dessutom alltid är fuktiga blir de mer mottagliga för svampsjukdomar. Och saliven hindrar dem från att växa sig starkare. Går de av i bitar är det bättre att du klipper bort dem.

Händer runt kopp

Använd inte nagellack varje dag

Det betyder inte att du måste avstå helt, men det är bra om du låter bli en eller två gånger i veckan för att de ska kunna “andas”. Nagellack kan även ibland ha skadliga ingredienser.

Det är bra om du använder ett mer naturligt nagellack och du bör alltid applicera en färglös bas innan du lägger på någon annan färgton. När det gäller borttagningsmedel ska du välja de som inte innehåller aceton, och använd det inte mer än en gång i veckan.

Ha en hälsosam kost

Det man äter påverkar hela kroppen, både inuti och utanpå. Vill man ha vackra naglar måste man äta mat med mycket protein som fisk, kött, mjölk eller mörkgröna grönsaker. Kroppen kan då producera mer keratin, vilket är det material som naglarna är gjorda av.

Tänk på förändringar

Det sägs att ögonen är själens spegel. Man kan även säga att naglarna är kroppens spegel. Om du ser förändringar i färg, textur, form eller hur snabbt de växer kan det tyda på ett problem. Har de börjat gulna kan det exempelvis tyda på lungsjukdom.

Lila naglar

Är de för mörka kan det innebära melanom (hudcancer). Det kan dock finnas andra orsaker, som att man håller cigaretten för nära eller använder någon typ av produkt, mm. Det är bra att du är medveten om dina naglar och tänker på om något ändras. Normalväxten är mellan 2 till 3 cm per år.

Hello Kitty-naglar

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.