9 saker som du ska rengöra dagligen

Hur ofta tvättar du dessa hushållsföremål? Nu när du vet hur viktigt det är att rengöra dem varje dag, försök att öronmärka några minuter åt att hålla dem klanderfria.
9 saker som du ska rengöra dagligen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att städa och rengöra varje hörn av hemmet är en vana som, utöver att skydda din hälsa, hjälper dig att hålla omgivningen i harmoni.

Vi må inte alltid lägga märke till det med blotta ögat, men damm, bakterier och skadliga partiklar samlas varje dag. Alla dessa kan orsaka diverse allergier och sjukdomar.

På grund av detta är det viktigt att städa. Du bör framförallt komma ihåg att det finns vissa saker du bör rengöra varje dag utan undantag.

Eftersom många inte vet vilka dessa saker är, ska vi idag avslöja nio av dem och tala om dem i detalj.

1. Rengöra kökshanddukar

Kökshanddukar

Kökshanddukar är ett av de föremål som bör tvättas ofta på grund av deras kontinuerliga exponering för matrester och bakterier.

Även om de inte alltid ser smutsiga ut så samlas stora mängder mikroorganismer som enkelt förökar sig.

Som en konsekvens kan de kontaminera andra ytor och föremål. Detta leder till att vi utvecklar sjukdomar när vi kommer i kontakt med dem.

2. Nycklar

Nycklar är ett av de mest kontaminerade föremålen vi har i våra hem. Trots detta bryr vi oss sällan om att desinfektera dem.

Nycklar är i kontakt med våra händer, fickor och diverse ytor som kan innehålla virus och bakterier.

För att undvika hälsoproblem är det därför bäst att tvätta dem dagligen med desinficerande tvål eller rengöra dem med antiseptiska våtservetter.

3. Disksvampar

Disksvamp

Svampar är några av de smutsigaste och mest kontaminerande föremålen i köket, trots att de ironiskt nog är till för att rengöra.

De samlar på sig matrester, smuts och vatten, vilket skapar en lämplig miljö för tillväxten av svamp och bakterier.

Att använda svampar utan att rengöra dem är en risk för att drabbas av virus- och matsmältningssjukdomar.

4. Diskhoar

Vissa personer tror att diskhoar inte är lätta att kontaminera. Detta eftersom de kommer i kontakt med diskmedel varje gång någon använder dem.

Men detta är helt fel eftersom bakterier och svamp enkelt frodas på den blöta ytan. Döda hudceller, smuts och annat är perfekt mat för mikroorganismer.

5. Kaffebryggare

Kaffebryggare

Ytorna på och i kaffebryggaren är en perfekt miljö för tillväxten av bakterier, svamp och andra mikroorganismer som påverkar vår hälsa.

Det är nödvändigt att rengöra den varje dag och plocka isär alla bitar för att ta bort kafferester.

6. Skärbrädor

Skärbrädorna som vi använder i köket bär på hundratals mikrober och svamp som påverkar hälsan.

Eftersom de utsätts för fukt är det vanligt för mikroorganismer att enkelt fortplanta sig på ytan.

Lyckligtvis kan vi desinficera dem naturligt genom att dra nytta av de antibakteriella egenskaperna hos bland annat citron och vitvinsvinäger.

7. Sminkborstar

Sminkborste

Kontinuerlig användning av sminkborstar och svampar är, utöver deras dagliga kontakt med huden, anledningen till att de bör tvättas varje dag.

Även om vi vanligtvis inte lägger märke till det så ansamlas döda hudceller och bakterier i dessa borstar. Senare kan de påverka hälsan hos vår hud.

8. Toaletter

Av uppenbara anledningar är våra toaletter de hushållsföremål som är mest kontaminerade av bakterier och mögel.

Den blöta ytan på toaletter gör det möjligt för mikroorganismer att överleva. Speciellt om vi inte rengör dem på regelbunden basis.

Detta ökar inte bara risken för sjukdom när vi kommer i kontakt med toaletten, utan ger nästan alltid även upphov till en stark och oangenäm lukt.

9. Badrumskakel

Badrumskakel

Badrumskakel är ytor som fångar vatten, bakterier och restprodukter som kan påverka vår hälsa.

Eftersom få personer bryr sig om att rengöra det dagligen, är det vanligt att mögel och smutsfläckar uppkommer, vilket kan vara svårt att bli av med.

Det bästa är att tvätta det med desinficerande produkter, såsom vitvinsvinäger eller bikarbonat, efter att vi duschat.

Hur ofta tvättar du dessa hushållsföremål? Nu när du vet hur viktigt det är att rengöra dem dagligen, bör du försöka öronmärka några minuter för att hålla dem klanderfria.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.