9 naturliga sätt att lindra symptomen på Crohns sjukdom
Crohns sjukdom är ett kroniskt tillstånd som innebär att matsmältningssystemet blir inflammerat. Orsakerna kan vara faktorer som miljö, genetik och även bakterier. Det kan också komma från gastroenterit.
Det finns fortfarande inte något botemedel, men det finns flera naturliga sätt du kan motverka symptomen.
Aloe vera mot Crohns sjukdom
Aloe rekommenderas för att behandla många matsmältningsproblem. Gelen har antiinflammatoriska egenskaper som har stor påverkan på Crohns sjukdom, då det karaktäriseras av inflammation. Aloe verans antioxidanter lindrar fysiska obehag och inflammation, som är de två mest uppenbara och problematiska symptomen.
Att dricka aloe vera-juice är bra för din matsmältning och stimulerar ditt immunförsvar på många sätt. Du kan dricka det som det är eller i en smoothie. Du behöver generellt sett bara använda en tesked eller två i din dagliga kost.
Vi rekommenderar färskpressad juice. Om du köper juicen i affären, se till att den inte innehåller några kemikalier.
Pepparmint och grönmynta
Dessa två är packade med antioxidanter, vilket innebär att te gjort på dem är väldigt bra för din kropp. Det snabbar nämligen upp läkeprocessen och motverkar inflammation. Om du har Crohns sjukdom vet du antagligen att smärtan kan vara tillräckligt jobbig för att påverka ditt dagliga liv.
Prova myntate: det hjälper dig att lindra smärtan och fortsätta framåt.
Yoghurt
Det är välkänt att yoghurt är bra för matsmältningen. De goda bakteriekulturerna, kända som probiotika, är viktiga för att läka din mage. Symptom som diarré, blödningar och inflammation kan minska med bakterierna som finns i yoghurt.
Om du börjar din dag med lite yoghurt ger du din mage en boost för att hålla dina symptom under kontroll för resten av dagen.
Färsk frukt
Många har sagt att färsk frukt kan hjälpa till att få sjukdomen under kontroll, medan andra säger att symptomen bara blir värre. Du måste bara upptäcka vad som fungerar för dig. Varje kropp reagerar olika på olika frukter. Det innebär att du måste lära dig vilka frukter som är bra för just din kropp, och vilka du borde undvika.
Morötter
Morötter innehåller många antioxidanter och vitaminer som är väldigt hjälpsamma när man har att göra med symptom på Crohns sjukdom. Eftersom det är lättsmält stressar det inte upp din mage så mycket. Kom ihåg att det är bäst att koka morötterna. Det är då de är som mest näringsrika.
Mat med lite fibrer
Fibrer hjälper till att optimera matsmältningssystemet. Problemet är att när du har Crohns sjukdom kan en kost med mycket fibrer orsaka mycket smärta. I ditt fall är det därför bäst att välja spannmål med lite fibrer.
Glöm inte att innan du gör några förändringar i din kost måste du alltid kolla med din läkare för att undvika komplikationer.
Yoga
Du kan även förändra vissa beteenden eller din livsstil för att minska symptomen. Att utöva yoga är bra för dig eftersom det lindrar ångest och stress. För personer med Crohns sjukdom kan en sänkt stressnivå vara ett av de bästa sätten att motverka komplikationer.
Akupunktur
Ledsmärtor är ett annat symptom på Crohns sjukdom, och a kupunktur är ett av de mest effektiva sätten att minska ledinflammation. Att ha veckovis eller månatliga akupunkturbehandlingar kan förbättra din livskvalitet ordentligt och det lindrar många av de fysiska symptomen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Moreira Alonso, M. del C. (2009). 08.-Colitis ulcerosa & enfermedad de Crohn. Máster Universitario En Medicina Evaluadora.
- Chaparro, M., & Gisbert, J. P. (2016). Actualización del diagnóstico y tratamiento de la enfermedad de Crohn. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.02.018
- Ciga Lozano, M. Á., Oteiza, F., Marzo, J., Armendáriz, P., De Miguel, M., & Ortiz, H. (2006). Tratamiento de la enfermedad de Crohn perianal. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.1016/S0210-5705(02)70313-0
- Martínez Gómez, M. J., Melián Fernández, C., & Romeo Donlo, M. (2016). Nutrición en enfermedad inflamatoria intestinal. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.348