9 naturliga sätt att behandla blåmärken
Blåmärken kan vara fula och gör framförallt ont. Om du är en av de som får dem av minsta lilla borde du läsa vidare och lära dig om naturliga sätt att behandla blåmärken.
Blåmärken uppstår när små blodkärl går sönder. Några av symptomen inkluderar smärta, inflammation och missfärgning av huden. Området kan bli missfärgat och känsligt för beröring omedelbart, varpå det blir blåaktigt. Senare kan det få en gul-grön färg innan det till slut återgår till det normala.
De kommer vanligtvis som ett resultat av ett slag, ett fall eller en sportskada. Beroende på hur allvarliga de är kan de inkludera området strax under huden eller nå muskeln och till och med benet. Den sista typen är den mest smärtsamma och kräver längst tid att läka.
Men det finns som sagt naturliga sätt att snabba på läkningen. Låt oss ta en titt på dem!
1. Is
En av de snabbaste och billigaste naturliga lösningarna för att behandla blåmärken är is. Det är det första du bör göra efter en skada, eftersom det hjälper till att minska inflammationen genom att få blodkärlen att dra ihop sig. Det minskar smärtan och hjälper till att förebygga uppkomsten av ett blåmärke.
Isen bör vara inslagen i en trasa för att förhindra att du skadar huden vid appliceringen.
2. Aloe vera
Aloe vera är ett av de bästa och mest mångsidiga alternativen för din hud. Tack vare det bittra latex som hittas i den yttre delen av växten såväl som i gelen är aloe vera en antiinflammatorisk och regenererande lösning. Applicera lite frusen aloe vera på blåmärket eller använd lite gel på det.
Massera varsamt tills det absorberas och upprepa minst tre gånger per dag för bästa resultat.
3. Arnika
Arnika är ett av de mest effektiva sätten att behandla blåmärken, eftersom det minskar inflammation och hjälper till att lindra smärtan. Det gör arnika till en perfekt, naturlig smärtlindrare. Det bästa sättet att applicera är genom att bre ut ett tunt lager arnikasalva på området flera gånger om dagen.
4. Persilja
Persilja är också en användbar kur för att hjälpa till att behandla blåmärken. Örten är smärtlindrande och antiinflammatorisk, vilket hjälper till att snabba upp läkeprocessen. Mosa färsk persilja och applicera produkten på området i fem minuter. Upprepa fyra gånger om dagen för bästa resultat.
5. Vitlök
Vitlök har fantastiskt antioxidativa egenskaper och kan till och med användas för att motverka cancer. För att dra nytta av dem ska du applicera lite färsk vitlökssaft på blåmärket, vilket hjälper vävnaden att regenerera snabbare. Vidare hjälper det till att stimulera cirkulationen, vilket minskar smärtan, speciellt om vitlöken konsumeras rå.
6. Lök
Lök är rikt på alliinase, vilket främjar blodflödet. På så sätt ansamlas inte blod och bildar blåmärken. Det är därför bra att applicera en skiva nyskuren lök på det skadade området så snart som möjligt. Om blåmärken redan har dykt upp kan lök hjälpa till att få bort dem snabbare.
7. Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger är ytterligare ett fantastiskt alternativ för att stimulera cirkulationen i området som fått ett blåmärke. Applicera en bit gasbinda eller en trasa fuktad med vinäger på skadan och massera varsamt i några minuter. För bästa resultat ska du upprepa processen tre gånger per dag.
8. Potatis för att behandla blåmärken
Tack vare sitt katalas kan potatis hjälpa till att hålla cellerna friska. Skär en potatis på hälften och applicera den skurna sidan mot blåmärket för att minska smärta och inflammation. Låt verka i minst fem minuter och upprepa 3-4 gånger per dag.
9. Salt
Salt kan absorbera intracellulära vätskor när det appliceras externt. Det minskar inflammation och smärta. Allt du behöver göra är att applicera ett lager salt på blåmärket och låta det vara i några minuter. Du kommer att märka skillnaden på nolltid.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
- Corzo-Martínez, M., Corzo, N., & Villamiel, M. (2007). Biological properties of onions and garlic. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2007.07.011
- Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
- Iannitti, T., Morales-Medina, J. C., Bellavite, P., Rottigni, V., & Palmieri, B. (2016). Effectiveness and Safety of Arnica Montana in Post-Surgical Setting, Pain and Inflammation. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/MJT.0000000000000036