8 tips för att reducera storleken på porerna

En bra rengöringsrutin och regelbunden exfoliering är bra för att ta bort överskottsolja och döda hudceller.
8 tips för att reducera storleken på porerna

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Man kan vilja reducera storleken på porerna både p.g.a. estetiska själ och för ens självförtroende. Detta är inte ett hälsoproblem i sig, men det kan vara tecken på hormonella obalanser eller problem med oljeproduktionen i huden.

Problemen uppstår ofta i T-zonen i ansiktet, runt pannan, näsan och hakan. Man kan också se märkbara effekter runt kinderna och vid andra områden på ansiktet.

De främsta konsekvenserna är akne och pormaskar. Då det förekommer en överskottsproduktion av olja som är associerad med öppna porer så kan huden också börja se oljig eller smutsig ut.

Det finns som tur är flera sätt att minimera uppkomsten av porerna för att ge din hud en ny och fräsch look.

Låt oss ta en titt på detta.

Naturliga sätt att reducera på storleken

Djuprengöring av huden

Det första sättet att reducera storleken på porerna är genom att använda en daglig rengöringsrutin genom att använda de produkter som känns bäst för dig. Huden på ditt ansikte är mycket mer känslig än andra delar av kroppen och kräver en behandling som inte kommer förändra pH-värdet.

För att motverka detta problem så bör du se till att använda tvålar och lotions som passar din hud.

Använd exfolierande produkter

Regelbunden användning av exfolierande produkter är ett av de bästa sätten att motverka överskottsolja i porerna. De sammandragande och rengörande egenskaperna i dessa produkter är idealiska för att man ska kunna bli av med gifter och pormaskar.

Då kan använda de märken som säljs på apotek och i sminkaffärer, men det är också bra att använda naturliga produkter. Det är också viktigt att du bara använder dessa produkter två gånger per vecka för att du inte ska skada huden.

Inkludera en toner i din dagliga rutin för huden

Kvinna som rengör huden.

Daglig applicering av en ansiktstoner har blivit ett av de bästa sätten att reducera porernas storlek och motverka utslag. Denna behandling tar bort överskottsolja från huden och reglerar ditt pH-värde.

Då den har sammandragande och antiinflammatoriska egenskaper så är det viktigt med en bra toner för att undvika hängande hud och rynkor. Näringsämnena kommer hjälpa dina celler att läkas och regenereras.

Använd iskuber för att reducera storleken på porerna

Isterapi är ett fantastiskt sätt att reducera porernas storlek utan att man ska behöva spendera mycket pengar på dyra behandlingar. De kalla temperaturerna hjälper till att dra samman porerna och förhindra lös hud och rynkor.

Faktum är att effekterna har jämförts med vanliga toners, som också reducerar olja på huden. Man bör dock vara försiktig då man använder is. Linda alltid in den i en trasa för att undvika att skada huden.

Hälsosammare kost

En av de främsta anledningarna till att vissa ansiktsbehandlingar misslyckas är att personen inte har så bra matvanor. Om målet är att reducera porernas storlek och förbättra hudens utseende så måste man utföra vissa förändringar gällande kosten.

 • Du bör begränsa ditt intag av socker, mättat fett och enkla kolhydrater.
 • Försök även att äta mer magert kött, fullkorn, färska frukter och grönsaker.

Drick mer vatten

En uttorkad hud kommer förvärras ytterligare om porerna förstoras. Att dricka mer vatten kommer hjälpa dig att reglera din oljeproduktion och ta bort döda hudceller.

Använd behandlingar med honung för att reducera storleken på porerna

Honung i burk.

Man kan använda honung inom skönhetsbehandlingar. Tack vare dess innehåll av enzymer och antioxidanter så är honung en av de bästa naturliga produkterna för att man ska få ett finare ansikte.

 • Den kan ta bort döda hudceller och reducera porernas storlek för att förhindra pormaskar.
 • Honung är också bra för att reducera de skador som uppstått p.g.a. solstrålar eftersom cellerna lättare kan återhämta sig.

Använd rätt typ av mask

Hemmagjorda ansiktsmasker är ett fantastiskt sätt att ta bort överskottsolja och stänga porerna. Du bör dock välja de masker som är rätt för dig, för de som innehåller oljiga komponenter kan vara kontraproduktiva.

Om du oroar dig över öppna porer, finnar eller akne så är det bäst att välja masker med sammandragande och rengörande ingredienser.

Vissa av de bästa alternativen inkluderar:

 • Lera
 • Kamomill
 • Melon
 • Jordgubbar
 • Naturell yoghurt
 • Grönt te
 • Havre
 • Äggvitor

Försöker du fortfarande reducera storleken på porerna? Skriv ner de tips som vi har tagit upp här. Som du kan se är de enkla att omsätta i praktiken och kommer ha en positiv verkan.

Om du vill ha en lenare och hälsosammare hud så börja med att använda dig av dessa tips redan idag.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.