8 tecken på hjärtsjukdom som inte borde förbises

Många av tecknen på hjärtstillestånd kan även associeras med andra mindre allvarliga åkommor. Trots det bör du vara väldigt uppmärksam på dessa symptom.
8 tecken på hjärtsjukdom som inte borde förbises
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns olika tecken på hjärtsjukdom – känner du till dem? Hjärtsjukdomar har blivit en ledande orsak till dödsfall världen över. Antalet diagnostiserade patienter ökar faktiskt för varje dag som går.

De påverkar direkt hjärtats funktion och kan utöver det sätta artärer, cirkulation och hjärna i farozonen.

Den huvudsakliga orsaken till hjärtsjukdomar har vanligtvis att göra med en stillasittande livsstil och dålig kost, men kan även influeras av genetiska faktorer, stress och dåliga vanor.

Det mest oroväckande är att de i majoriteten av fallen utvecklas i det tysta, så de är omöjliga att upptäcka och behandla i ett tidigt skede. Som en konsekvens ger de upphov till en rad olika komplikationer i kroppen, och efter en tid påverkas livskvaliteten.

Det är därför extremt viktigt att vara uppmärksam på symptomen. Vi ska här dela med oss av åtta vanliga tecken på hjärtsjukdom.

1. Bröstsmärta – ett tecken på hjärtsjukdom

Smärtor i bröstet

Vårt första tecken på hjärtsjukdom är också ett av de vanligaste, men det är samtidigt ett vanligare symptom på halsbränna.

Majoriteten av alla människor tror att det är det första tecknet att dyka upp när hjärtat inte mår bra. Sanningen är dock att det bara inträffar när sjukdomen gått relativt långt.

Trots det borde du inte ignorera det, speciellt om det är återkommande och intensivt.

2. Smärta i hela kroppen

Även om smärta och en brännande känsla i bröstet är vanligt när du får en hjärtinfarkt bör du inte ignorera det faktum att dessa attacker även kan påverka andra delar av kroppen.

Hjärtproblem påverkar ofta blodcirkulationen och blodtrycket, vilket kan ha obehagliga reaktioner i system som ligger nära hjärtat.

Var vaksam om du upplever smärta i:

  • Axlar
  • Armar
  • Rygg
  • Nacke
  • Käke
  • Buk

3. Onormal puls

Kolla din puls

Att mäta pulsen är ett av de vanligaste sätten att upptäcka om något inte står rätt till i hjärtsystemet. Även om det är normalt att uppleva förändringar då och då är det extremt viktigt att du genomgår en undersökning om det händer kontinuerligt.

I majoriteten av fallen kommer variationerna med en försvagande känsla, yrsel eller generellt obehag.

4. Brist på luft

Att plötsligt tappa andan utan att ha ägnat sig åt något ansträngande kan vara ett tecken på astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom. Det kan även bero på hjärtinfarkter eller hjärtsvikt.

Dess närvaro indikerar att blodet inte transporterar syre på ett optimalt sätt, och därför kan du inte andas normalt.

5. Svettningar

Svettningar vid vila

Onormala svettningar, speciellt när du vilar, kan vara ett tecken på hjärtsjukdom eller en plötslig hjärtinfarkt. I det senare fallet börjar det med en känsla av kallsvettningar en stund innan den centrala attacken inträffar.

6. Blek hud

När någon lider av hjärtproblem transporteras inte blodet ordentligt, vilket gör syresättning av huden svårare och gör den blek.

7. Inflammation i lederna

Inflammerade leder

Det finns många kroniska sjukdomar som kan orsaka ledinflammation, men du borde inte ignorera det eftersom det kan resultera i högt blodtryck.

I dessa fall beror det på vätskeretention i lederna, vilket kan påverka din cirkulation och artärernas elasticitet.

8. Trötthet

Det har en tendens att oftare drabba kvinnor och kan ske ögonblicken innan en hjärtinfarkt. Vanligtvis utvecklas det dock veckor innan hjärtproblemet visar sig.

Känslan av trötthet kommer från svårigheterna dina celler har att syresättas, eftersom cirkulationen i artärerna är sämre. Det är givetvis en reaktion som kan associeras med andra problem, eftersom det är ett vanligt symptom på många sjukdomar.

Känner du igen några av dessa tecken på hjärtsjukdom? Oavsett om du svarar ja eller nej ska du försöka gå på regelbundna undersökningar för att fastslå om det finns ett problem med ditt hjärta.

Lev hälsosamt och försök hålla dig aktiv för att avsevärt minska risken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSF, W. S. F. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • Nkomo, V. T., Gardin, J. M., Skelton, T. N., Gottdiener, J. S., Scott, C. G., & Enriquez-Sarano, M. (2006). Burden of valvular heart diseases: a population-based study. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69208-8
  • Association, A. H. S. (2015). Heart Disease and Stroke Statistics. American Heart Association. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000152.
  • Goff DC, Lloyd-Jones DM, Bennett G, Coady S, D’Agostino RB, Gibbons R, et al. 2013 ACC/AHA guideline on the assessment of cardiovascular risk: A report of the American college of cardiology/American heart association task force on practice guidelines. Journal of the American College of Cardiology. 2014.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.