8 sätt att utveckla motståndskraft i livet: tackla motgångar
I den här artikeln ska vi ge dig åtta nycklar tillatt börja fördjupa och utveckla motståndskraft i livet. Alla besitter vi den; man måste bara väcka och göra den starkare!
Utveckla motståndskraft
Termen motståndskraft, eller resiliens, har en väldigt intressant etymologisk källa: ordet kommer från den latinska participen resiliens, som betyder att gå bakåt, hoppa tillbaka, att sticka ut eller studsa. Samtidigt har ordet en bas i den fysiska världen. Det beskriver på så sätt material med den naturliga egenskapen att böjas utan att gå sönder. Tänk på en pilbåge till exempel. Du måste böja den för att skjuta en pil, men den återgår snabbt till sitt ursprungliga tillstånd.
Ordet motståndskraft har dock även en aspekt som kan inspirera dig i det dagliga livet.
Konceptet med motståndskraft populariserades av neurologen, etologen och psykoanalytikern Boris Cyrulnik. Han är framförallt känd för sitt franska verk Les Vilaisn Petits Canards (De fula små ankorna).
Det är en viktig strategi som går bortom enkel personlig tillväxt. Det är ett livsverktyg; ett koncept som lyfter upp dig i stunder av svaghet, sorg och också när du ställs inför diverse motgångar.
1. Känn dina känslor
Hindra inte din rädsla eller frustration. Göm inte din sorg eller ilska. Kanalisera alla dina känslor. Erkänn dem istället och förstå dem. Det är ett sätt att hitta en balanserad väg så att du inte låter dem kontrollera dig. Samtidigt tvingas du heller inte dölja dem.
För att känna dig själv och utveckla motståndskraft i det dagliga livet är det viktigt att kunna hantera ditt stora och ibland komplexa universum.
2. Kom ihåg ditt förflutna när du konfronterar en utmaning
Vi är alla överlevare av motgångar. Alla har vi gått segrande ur en utmaning. Det kan röra sig om en komplex situation, en lögn, ett vägskäl, övergivning, en sjukdom, en motgång. Alla har vi ställts inför utmaningar, ofta utan att vi ens vet om det.
En inspirerande styrka flödar inifrån oss alla. Det gör svåra saker enkla. Det ger dig även personliga resurser som du kanske inte visste att du hade.
Tänk tillbaka på dessa stunder av triumf från ditt förflutna. De är din inspiration för det som händer här och nu.
3. Ta en promenad varje dag
Det kanske verkar för enkelt, och vissa kanske inte ser kopplingen det har med att utveckla motståndskraft.
Varsam men konstant träning för med sig goda förändringar i hjärnan. Det frigör endorfiner. Dessa hormoner gör dig lugn och hjälper dig att få en relativ syn på verkligheten. De hjälper också till att syresätta hjärnan och minska mängden kortisol (stresshormonet) i blodet.
Denna inre balans förbättrar dina känslor och låter dig samtidigt bli mer motståndskraftig och stark.
4. Uppmuntra bra förhållanden
Att ha någon att prata med är viktigt. Alla behöver vi någon vi kan lita på och öppna våra hjärtan inför. Det är viktigt att vi har någon som förstår och respekterar oss.
Detta dagliga känslomässiga stöd är en rot till styrka som även ger näring åt din förmåga att utveckla motståndskraft.
5. Avvara tid för dig själv
Att njuta av en dag för dig själv eller några timmar under dagen när du kan återkoppla till dig själv är viktigt. Du kan sammankoppla med dina tankar och behov. Det är ytterligare en grundläggande strategi för att hantera din inre värld.
6. Gör saker som är betydande för dig
Det finns stunder när vi inte tänker rätt, och då kan vi göra något vi gillar för att hjälpa oss. Om det finns något du identifierar med eller som definierar dig är det ett sätt att kanalisera stress. Det är även ett sätt att använda motståndskraft för att bygga upp dig.
Om du gillar att gå till jobbet eller om du har en väldigt relevant passion är det viktigt att vända sig till dessa när du känner dig förlorad under depressionens skugga.
Hur konstigt det än må verka kan rutiner ibland agera som bevakare av livstecken. De manar dig att fortsätta gå framåt.
7. Skriv dagbok
På vår sida talar vi ofta om fördelarna med att skriva dagbok.
Det är väldigt terapeutiskt och ett bra sätt att släppa ut känslorna, strukturera och projicera idéer, ta beslut, rensa sinnet, reflektera och också finna intimiteten med dig själv som du behöver.
8. Känn jorden under dina fötter
Denna metaforiska bild av att “ha fötterna på jorden” ger dig en lista av grundläggande idéer att tänka på:
- Du har rötter som du måste ge näring. De gör dig stark igen. Dessa rötter är din självkänsla, din personliga historia och personerna som älskar dig.
- Du måste därför konstant bibehålla en balans för att utveckla motståndskraft. Du måste vara stark men flexibel, som bambu. Håll kontakten med vad som ger dig näring och inspiration. Håll därför fast vid strömmarna som inspirerar och tröstar dig.
- De är en del av allt. Du är som ett träd i denna komplexa omgivning. Och precis som ett träd gör dina rötter dig starkare under stormar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Alexander, M. (2012). Take care of yourself. Journal of Infusion Nursing. https://doi.org/10.1097/NAN.0b013e31824c0c1b
Craig, A. D. (2014). How do you feel?: An interoceptive moment with your neurobiological self. How Do You Feel?: An Interoceptive Moment with Your Neurobiological Self. https://doi.org/10.1145/2555809
Drucker, P. F. (2005). Managing oneself. Harvard Business Review. https://doi.org/10.1331/JAPhA.2009.07066
Folke, C., Carpenter, S. R., Walker, B., Scheffer, M., Chapin, T., & Rockström, J. (2010). Resilience thinking: Integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and Society. https://doi.org/10.5751/ES-03610-150420