8 saker du inte visste om klimakteriet
Klimakteriet är en normal fas i livet som uppträder hos kvinnor när de är mellan 45 och 55 år gamla. Under denna tid slutar äggstockarna att producera ägg, vilket gör att det inte längre är möjligt att bli gravid. Kroppen minskar också produktionen av hormoner som östrogen och progesteron. Detta leder till andra förändringar i kroppen som orsakar en rad symtom som kan pågå i flera år.
De vanligaste symtomen vid klimakteriet är bland annat värmevallningar, svettningar och humörsvängningar. Utöver dessa välkända tecken finns det också andra klimakteriebesvär som de flesta kvinnor inte är medvetna om. Att ha kunskap om dessa skulle kunna hjälpa till att ge en mer komplett bild av denna nya cykel. Vi ska dela med oss av 8 viktiga fakta som du behöver veta om klimakteriet.
Klimakteriet och förändringar i hjärtrytmen
Hjärtrytmen kan förändras, särskilt under stadiet innan klimakteriet infaller. I detta skede upplever många kvinnor mer markant hjärtklappning, och i vissa fall är det ett tillfälligt symtom på hjärtproblem. Detta symtom kan orsakas av hormonella förändringar enligt experter på området.
Ökning av det onda kolesterolet
Östrogen är ett av de hormoner som ansvarar för att reglera menstruationscykeln samt minska nivåerna av LDL (det onda kolesterolet) och öka nivåerna av HDL (det goda kolesterolet). När produktionen av detta hormon avtar, tenderar halterna av det onda kolesterolet öka och halterna av det goda kolesterolet minska. Denna effekt kan dock förebyggas genom en hälsosam livsstil under åren före uppkomsten av klimakteriet.
Ingen vilja att upprätthålla ett socialt liv
Klimakteriet är ett skede då kvinnor tenderar att vara en aning inåtvända på grund av sina humörsvängningar och känslor. Denna förändring märks tydligare hos extroverta kvinnor när de börjar uppvisa attityder som påverkar deras sociala liv.
I början av detta stadium börjar många kvinnor reflektera över sig själva med ett ökat behov av egentid som följd. Ur detta perspektiv kan det vara något riktigt positivt. De kan börja känna behovet av att uppleva saker som tidigare lagts på is av hänsyn till omgivningen.
Dags att äta “grönare”
Många livsmedel som säljs i butikerna innehåller höga halter av kemikalier som kan blockera hormoner och orsaka obalanser hos kvinnor som går igenom klimakteriet. Det är viktigt att börja äta mer ekologiska livsmedel och undvika de som innehåller parabener, ftalater och bisfenol A. Ett bra sätt att göra detta är att börja äta mer frukt och grönsaker. Dessa är bra källor till näringsämnen som din kropp behöver för att bekämpa symtomen vid klimakteriet.
Ditt hår påverkas vid klimakteriet
De hormonella förändringarna som följer med klimakteriet påverkar hälsan hos ditt hår, vilket gör det tunnare, svagare och torrare. Detta kan i sin tur kan leda till att du tappar fler hårstrån än tidigare. Av denna anledning är det mycket viktigt att du upprätthåller en hälsosam kost för att få i dig mer vitaminer, mineraler och proteiner samt att du undviker kontakt med kemiska produkter och värmeverktyg.
Ökad känslighet
De hormonella förändringarna under klimakteriet kan försätta dig i en känslomässig berg- och dalbana som kan resultera i större känslighet och en avsevärd ökning av libidot.
Ökat sömnbehov
På grund av de hormonella förändringarna är det ingen överraskning att sömnbehovet ökar under klimakteriet. Du kommer förmodligen uppleva ett behov av att ta flera tupplurar. Kom dock ihåg att de inte ska vara längre än 30 minuter eftersom de annars kan orsaka förändringar i din normala sömncykel.
Värmevallningar
Detta är ett av de vanligaste symtomen vid klimakteriet, men få kvinnor vet hur man förhindrar att värmevallningar påverkar livskvaliteten. Det bör noteras att denna obehagliga känsla av värme uppkommer nattetid och kan hindra dig från att få en god natts sömn. Konsekvenserna upplevs följande dag med ökad irritabilitet och trött hy.
Vad kan du göra? I dessa fall är det bästa att bära löst sittande kläder, använda lakan och örngott gjorda av material som andas och, vid behov, sova med en fläkt på. Glöm inte att avslappningstekniker också kan vara till hjälp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
- Romero, J. P. (2015). Climaterio y menopausia. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia. https://doi.org/10.1357/002224004774201681
- Arriagada M., M., Arteaga U., E., Bianchi P., M., Brantes G., S., Montaño V., R., Osorio F., E., … Villaseca D., P. (2005). RECOMENDACIONES DE TRATAMIENTO EN LA MENOPAUSIA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262005000500011