8 anledningar till att du aldrig glömmer din första kärlek

Din första kärlek öppnade upp en helt ny värld av möjligheter och hjälpte dig att lära dig nya saker som kommer finnas med dig för alltid. Håller du med om dessa åtta anledningar till varför du aldrig glömmer din första kärlek?
8 anledningar till att du aldrig glömmer din första kärlek

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det må finnas en miljon nya saker du kommer uppleva i livet, men det finns stunder så minnesvärda att du helt enkelt aldrig kommer glömma dem. Det är vad som händer med vår första kärlek.

Även om kärlek alltid är speciell är det annorlunda med ens första kärlek. Det är en oförglömlig upplevelse. På gott eller ont väckte det förhållandet nya känslor inom dig. Detta nya förhållande, oavsett hur “verkligt” eller hur bra eller dåligt det var, kom med känslor av häpnad, nyfikenhet och spänning för vad som komma skulle.

Det kanske inte varade så länge, men det är något som kommer finnas med dig och röra upp en blandning av känslor som är svåra att uttrycka i ord för resten av livet.

Men varför är det så? Här kommer några anledningar:

Din första kärlek är kraftfull

Gungande barn

Första gången du förälskar dig känns det som det bästa i världen. Du inser att du bryr dig om en annan person mycket mer än du trodde var möjligt. Trots att du trodde att du visste vad ordet kärlek betydde upptäcker du den första gången du upplever det en värld av oändliga möjligheter för romans och spänning, såväl som rädsla.

Det är som inget du upplevt tidigare, vilket är varför du kommer ihåg det för alltid.

Ditt första brustna hjärta är också kraftigt

Det enda du genomgår med samma intensitet som din första kärlek är ditt första uppbrott. Oftast omsluter denna vånda dina minnen om personen.

Det är därför inte konstigt att ditt första brustna hjärta är mer smärtsamt än alla andra. Det spelar ingen roll om det var ett svårt uppbrott eller ett vänskapligt. Om du tänker på det kan du märka att det gör lite ont än idag.

Att avsluta ditt första förhållande är svårt eftersom du måste skjuta dessa nästintill magiska känslor åt sidan. Den stora smärta som kommer med separationen är något som lämnar ett långvarigt märke.

Din första kärlek är oskyldig

Att förälska sig för första gången är en handling av total oskuldsfullhet som ofta växer och växer utan att man märker det. Det är inte något du planerat, utan något som bara skedde, vilket gör det än mer speciellt.

Efter att ha förälskat dig för första gången börjar du förstå vad du vill ha ut av framtida förhållanden. Det betyder att du gradvis sätter press på dig själv för att hitta någon som får dig att må som du gjorde första gången.

Det får dig vanligtvis att agera på ett specifikt sätt och tänka annorlunda för att hitta det.

Din första kärlek introducerar dig också för mycket annat nytt

När du upplever din första kärlek inspirerar denna speciella person dig att göra nya saker. Det får denne att på ett sätt bli ansvarig för en del av din personliga tillväxt. Personen ifråga blir ofta ett vittne till vissa förändringar hos dig och är ditt första positiva stöd.

För vissa blir deras första kärlek även deras första intima partner och allt som kommer med det. Två tydliga exempel på det är den första kyssen och den första sexuella upplevelsen. Utan tvivel är dessa två upplevelser ingjutna i ditt minne, även om de var obekväma eller pinsamma händelser.

Din första kärlek är ditt första “oss”

Även om du varit en del av ett lag eller grupp innan är det ofta med din första kärlek som du för första gången verkligen känner vikten av att vara en del av ett “oss”. Första gången du tar ett beslut baserat på er båda som par – och inte bara dig själv – är när du verkligen känner jämställdheten som “oss” antyder.

Denna första upplevelse lär oss ofta vikten av att offra några av våra egna preferenser för ett mer rättvist förhållande.

Din första kärlek handlar om ungdom

I takt med att åren går kommer dina tankar på den första kärleken inte bara vara på just den specifika personen. Oftast handlar det om den del av ditt som var aktuellt då. Det kan föra med sig goda minnen från din barndom, när allt var mycket enklare.

Din första kärlek representerar möjlighet

Ungt par i sängen

Utöver att representera din ungdom kommer din första kärlek även påminna dig om de stunder när allt verkade möjligt. Du vet, de stunder när livet var fullt av nya och spännande saker. Att tänka på detta första förhållande kan få dig att undra vad som kunde ha hänt om du hade tagit annorlunda beslut vid nyckelpunkter i ditt liv.

Din första kärlek förändrar dig

Den positiva effekten personen hade på dig, och vice versa, markerar ofta en tid av personlig tillväxt och utveckling. Det kommer från de nya upplevelserna ni delade och från att konfrontera era rädslor via det första förhållandet.

Det hjälpte till att forma dig som person och gå framåt i världen. Det var första gången du tillät en annan person att ha en så pass stor påverkan på vem du var, och det är något du aldrig kommer glömma. Håller du med?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Almeida, A. (2013). Las ideas del amor de R.J Sternberg: la teoría triangular del amor y la teoría narrativa del amor. Familia Universidad Pontificia de Salamanca46, 57–86. Retrieved from http://summa.upsa.es/high.raw?id=0000031322&name=00000001.original.pdf
  • Gimeno Babío, J. (2004). El primer amor. Revista Padres y Maestros / Journal of Parents and Teachers, (281), 4.
  • González A, Electra, Montero V, Adela, Martínez N, Vania, Mena G, Pamela, & Varas L, Marioli. (2010). PERCEPCIONES Y EXPERIENCIAS DE LA INICIACIÓN SEXUAL DESDE UNA PERSPECTIVA DE GÉNERO, EN ADOLESCENTES CONSULTORAS DE UN CENTRO UNIVERSITARIO DE SALUD SEXUAL Y REPRODUCTIVA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología , 75 (2), 84-90. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262010000200002
  • Nabokov, V. (2001). Primer Amor. In Cuentos completos (pp. 716–724). Alfaguara.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.