7 saker du inte måste förklara för någon

Det kanske inte spelar någon stor roll för dig vad andra tycker, och det är rätt - du måste inte förklara dina livsbeslut för dem!
7 saker du inte måste förklara för någon

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

Majoriteten av dina beslut kommer alltid ifrågasättas av någon. Trots det borde du inte oroa dig för kritik eller för att någon dömer dig. Du måste inte förklara för någon varför du tar de beslut du tar. Ingen kan döma någon annans handlingar: det är känt som frihet.

Men ibland känner vi att de kan det. Vi känner oss tvingade till att ge förklaringar till vänner och familj när de kräver det, även om vi inte är skyldiga att förklara för någon. Så länge du inte går över några gränser, inte skadar någon eller hotar en annan individ med dina handlingar är du inte skyldig att förklara dig.

7 aspekter av ditt liv som du inte behöver förklara för någon

Ge aldrig förklaringar för ditt fysiska utseende

Det inkluderar om du är smal eller lite större, om du utövar någon sport, äter mycket eller väldigt lite jämfört med din vikt. Du måste inte ge några förklaringar till någon angående hur du ser ut. Det viktiga är att du mår bra och att du är bekväm med din kropp. Gör vad du känner för att behålla den eller förändra den.

Kvinna med svart hår

Hur din kost ser ut

Om du bestämmer dig för att bli vegetarian eller inte vill äta sötsaker eller något annat kan ingen döma dig eller kräva en förklaring baserat på din föredragna kost. Det är ditt beslut. Du kan ha bestämt dig för att äta på det sättet av vilken anledning som helst. Andra omkring dig måste acceptera det, även om de kanske inte håller med.

Din sexualitet, om du är vuxen

Du bestämmer hur, när och med vem du vill leva och ha en relation med. Det är inte heller något du måste förklara för någon. Oavsett om du är man eller kvinna bestämmer du om du vill leva ensam, gifta dig eller skaffa barn. Det har att göra med vilka beslut du tar inom dig, och ingen annan har rätt att ifrågasätta dessa beslut.

Om de ser att du lider eller är olycklig kan de ge dig råd, men de har inte rätt att döma dig eller kritisera dig bara för att du har en annan åsikt. Du har ingen anledning att tvingas ge en förklaring rörande dina preferenser eller din åsikt rörande giftermål och barn.

Par som kramas

Din karriär

Du behöver inte förklara hur du väljer att tjäna pengar. Det inkluderar om du går i skolan för att lära dig ett visst ämne eller om du väljer att ha ett visst jobb trots din ålder. Du kanske sviker familjemedlemmar eller vänner med ett visst livsval, men det är ett beslut du har rätt att ta även om det för många andra kan verka fel.

På grund av dessa omständigheter är det viktig att beslutet kommer från inom dig själv.

Dina religiösa övertygelser

Du är inte skyldig någon en förklaring rörande dina religiösa uppfattningar, oavsett vilka de är. Det inkluderar ditt beslut att vara agnostiker, ateist eller att inte följa en religion. De måste acceptera ditt sätt att se på världen och får inte tvivla eller ifrågasätta den. Om de gör det är det inte ditt problem.

Din uppfattning av dina relationer

Du kanske vill bo med någon, eller så kanske du väljer att bo ensam. Du kanske inte håller med om idén med giftermål, eller så gör du det… Vi har alla olika uppfattningar om världen vi bor i. Hur bestämmer vi vem eller vad som är rätt eller fel?

Det som varje individ känner är rätt eller fel för sitt eget liv är personens egen väg.

Om du föredrar att vara ensam

Flicka på fält

Om du tycker om att vara ensam måste du inte förklara det för någon. Det innebär inte att du är asocial, självisk eller isolerad från världen. Du tycker bara om att vara dig själv. Du tycker om ditt utrymme, att lyssna på musik eller att läsa en bok själv.

Faktumet att du tycker om att ha denna tid för dig själv innebär inte att du är deprimerad eller upprörd, eller att du har problem med att vara med andra. Du tycker om varje aspekt av ensamtiden, och du pratar och interagerar med vänner och familj när du känner för det.

Det är viktigt att du lever ditt liv som du vill och tar de beslut som du känner är de rätta. Det viktiga är att du verkligen tror på din livsstil. Det spelar inte någon roll vad andra tänker eller tror.

Du måste segla över ditt eget livs hav, och i slutändan är det du som gör det och inte någon annan. Du kommer göra misstag och du kommer ha framgångar. Du kommer gå genom livet och komma ihåg råden som andra gett dig, men det är du som styr din färd och som tar dina beslut.

Du känner dig själv

Det är bara du som vet vad som är bra för dig och vad som är nödvändigt för din lycka, inte någon annan. Du tar dina egna beslut och ristar in din egen väg utan att behöva förklara för någon varför. Du har självförtroende och självkänsla. Du uppskattar och tror på dig själv.

Självkärlek är viktigt i livet för att man ska kunna vara glad och även för att kunna älska andra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.